БЕР
Вівторок
19
09:15

​Як правильно поводитись під час ожеледиці

Роз’яснення з цього приводу дає в.о. завідуючого травматологічного відділення ЦМЛ № 1 м.Житомира Дмитро Гаєвський.

«Насамперед хочу застерегти людей старшого похилого віку аби під час ожеледиці без нагальної потреби взагалі не виходити на вулицю. Адже переломи у старших людей бувають дуже складні і призводять до тривалого постільного режиму і реабілітації, дороговартісного лікування та інвалідизації. Молоді раджу вдягати взутті на плоскій підошві і головне ходити не поспішаючи, на напівзігнутих ногах, щоб центр ваги тіла був дещо нижчим. Під час падіння потрібно згрупуватися, берегти голову та падати «перекатом», а не плиском. Після падіння, якщо є ознаки пошкодження тіла, рук, ніг, то потрібно негайно звернутися до травмпункту», - зазначає лікар.


Втім, за словами Дмитра Володимировича, найбільше травмуються люди працездатного віку, оскільки темпи сучасного життя вимагають все робити швидко і бути дуже активними. Але на вулиці не потрібно поспішати і слід бути дуже уважними.


Наразі за добу до травмпункту ЦМЛ № 1 м. Житомира з травмами через ожеледицю поступає в середньому 20-25 пацієнтів. Це низький показник, адже були роки просто катастрофічні, коли при тотальній ожеледиці і льодовому дощі до травмпункту привозили по 120 людей з різними важкими переломами. Цієї зими найбільше звернень з приводу травм кісток верхніх кінцівок (променева кістка у типовому місці) та гомілково-ступневих суглобів нижніх кінцівок. При переломі променевої кістки (у разі відсутності ускладнень та без потреби в операції) травмована особа перебуватиме на лікарняному до двох місяців.


Уся ургентна допомога надається безкоштовно. Крім того, житомирянам дуже допомагає відповідна міська програма та членство у благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Вчора

Сторінки:
Нагору