БЕР
Вівторок
19
11:12

​Новий колір – новий техпаспорт: що робити водію після зміни кольору авто

Часто в ході експлуатації авто виникають проблеми з його зовнішнім виглядом, зокрема – з лакофарбовим покриттям: дрібні подряпини, вигорання на сонці, сліди від хімії, корозійні процеси тощо. Щоб повернути авто гарний вигляд, дехто проводить «косметичний» ремонт, а для когось це привід кардинально змінити колір.

Втілення на автівці усіх ваших кольорових фантазій або дизайнерських рішень вимагатиме обов’язкового проходження процедури перереєстрації оновленого автомобіля в одному із сервісних центрів МВС відповідно до п. 33 постанови Кабінету Міністрів України 1388-98. Тобто після перефарбування авто або нанесення на нього плівки перереєстрацію необхідно здійснити упродовж 10 діб після виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.


Автовласник або довірена особа може звернутися до будь-якого територіального сервісного центру МВС, незалежно від місця проживання або реєстрації, з такими документами:

паспорт:

ідентифікаційний номер;

доручення на уповноважену особу (за необхідності);

свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.


Під час огляду автомобіля працівники сервісного центру МВС колір визначають візуально та надають висновок, у якому вказується колір автомобіля.


Цікаво, що нині при реєстрації автомобіля у графі «колір» вписують лише 11 основних кольорів без уточнень щодо відтінків: чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий, сірий. Таким чином, це дає автовласникам право не здійснювати перереєстрацію своєї автівки, якщо навіть було суттєво змінено відтінок без зміни основного кольору.


Важливо зазначити: якщо на автомобіль нанесено два і більше кольорів, то згідно з Наказом МВС №12 від 11.01.2005, основним кольором ТЗ вказується колір його нижньої частини.


Тобто дах, капот і багажник можна перефарбувати в будь-який вподобаний колір, якщо загальна площа не перевищує 50%. В іншому випадку буде вказано комбінований колір. Для вантажних автомобілів вказується колір кабіни.


Покриття кузова легкового автомобіля (кабіни вантажного автомобіля) ламінаційною або антигравійною прозорою плівкою перереєстрації в ТСЦ МВС не вимагає. Як, власне, і обтягування автівки кольоровою плівкою, колір та відтінки якої підходять до «рідного» кольору автомобіля.


Найпопулярніші кольори автомоблів


Опираючись на дані рейтингу, складеного одним із всесвітньовідомих німецьких виробників лакофарбових покриттів, можна констатувати, що найпопулярнішим забарвленням автомобілів уже тривалий час залишається білий. Його має 41 % нових машин. На другій позиції чорний – 16 % автомобілів. І третє місце у світовому рейтингу популярних автомобільних кольорів посідає сірий колір. За ним у списку – блакитний і червоний. На передостанньому місці жовті машини. Та все ж вони впали не так низько, як зелений. А от найгірше продавані автомобілі у світі це ті, що пофарбовані в коричневий колір.


Варто зауважити, що вподобання українців щодо популярної кольорової палітри автівок дещо відрізняються від світових тенденцій. В Асоціації автовиробників України теж мають свій список модних автомобільних фарб. В «УкрАвтопромі» стверджують, що основний колір настрою вітчизняних автовласників теж білий. А от сірий в усіх його відтінках суттєво обігнав представницький чорний.


Регіональний сервісний центр МВС

в Житомирській області

Вчора

Сторінки:
Нагору