БЕР
Четвер
28
23:08

​Весна і біг: Починаємо нарощувати фізичну автівность

З настанням перших теплих весняних днинки багато хто починає переглядати свій гардероб, теплі зимові речі ховаються подалі, адже наближається пора для більш легких і відкритих нарядів.

І ось тут відбувається величезне розчарування, адже під грубими светрами складно помітити додали сантиметри, які зовсім не вміщаються в улюблене обтягуючі сукні або модну спідницю. І замість радісного весняного настрою настає період серйозної боротьби з виниклими в період «зимової сплячки» кілограмами. Хтось відправляється в басейн, комусь до душі виснажливі заняття у фітнес-клубі, а деякі віддають перевагу пробіжок. Прихильників цього виду спорту досить багато, і якщо ви до сих пір не в їх числі, то одного разу порушивши свій звичний графік і раніше, ніж зазвичай вийдіть з дому, здивуєтеся тому числу бігунів, яких зустрінете.


Біг, як і будь-який вид фізичних навантажень, вимагає особливого відповідального ставлення, і грамотного виконання рекомендацій, щоб не тільки досягти бажаного результат, але в першу чергу не нашкодити власному здоров'ю. Зрозуміло, що для тих хто хоче займатися професійно слід звернутися до тренера і разом з ним досягати бажаних висот, але і для тих, хто бігає заради задоволення і підтримки себе в хорошій спортивній формі потрібно не забувати про відповідальне ставлення до занять.


Як рекомендують досвідчені спортсмени, бігати краще вранці, оскільки з 8 години і до 11 людський організм найбільш налаштований на сприйняття даного виду навантажень. Біг - це такий вид спорту, яким можна займатися скрізь, і на стадіоні, і в парку, і по міських тротуарах. Звичайно, краще бажано віддавати місцевості далеко від проїжджої частини, де свіже і чисте повітря, а відповідно і бігати буде значно легше, і дихати киснем, а не вихлопними газами автомобілів. Правда на грунтовій дорозі можуть бути ями, а в лісі коріння дерев, що дещо ускладнює біг, а може і призвести до падіння або іншого виду травми.


Перед бігом краще виконати розминку, щоб розігріти всі групи м'язи і підготувати їх до майбутнього навантаження. В якості розігріву можна використовувати будь-які вправи, які частенько виконували ще на шкільних уроках фізкультури, важливо щоб руху виконувалися плавно і неквапливо.


Темп бігу кожен вибирає для себе сам, але при цьому слід контролювати свій пульс і загальне самопочуття. Якщо під час пробіжки виникає будь-якого роду дискомфорт, потрібно перейти на ходьбу, і дочекатися відновлення в норму.


Спірним питанням є питво під час пробіжки, існує думка, що це додаткове навантаження на серцевий м'яз, але багато фахівців схиляються до зворотного думку. Вони стверджують, що пити не тільки можна, але навіть дуже потрібно, але тільки дрібними ковтками і обов'язково негазовану мінеральну воду.


Частота пробіжок залежить від індивідуальної особливості організму кожної людини, чим слабкіша здоров'я, тим частіше йому рекомендується бігати, тривалість і темп бігу повинен бути набагато нижче, ніж для здорового.


Важливо правильно закінчувати пробіжку, щоб організм заспокоївся і повернувся в розмірений режим, для цього слід ще кілька хвилин пройтися прискореним кроком, але ні в якому разі не можна різко зупинятися або сідає. Якщо з незвички на наступний ранок виникне давно забуте відчуття крепатури, то сміливо і з ще більшим завзяттям вирушайте на пробіжку.

Сторінки:
Нагору