КВІ
Четвер
18
15:38

​Як приготувати домашню буженину на Великдень

Страви з м'яса завжди займали чільне місце на святкових столах українців, і вкрай складно уявити новорічне або пасхальне застілля без усіма улюбленої домашньої буженини. Бажання - це великий шматок м'яса (телятини, свинини або баранини) запечений цілком з різними спеціями. Для запікання краще використовувати так звану лопатку або шинку, таке м'ясо буде соковитіше і смачніше.

Однією з основних спецій для приготування буженини є часник, який надає пікантний смак і аромат притаманний лише цій страві. Часник може використовуватися як подрібнений, так і цілими зубчиками для шпігованія. Незамінними спеціями є чорний і червоний перець, які додадуть м'ясу пряної гостроти і приємний смак. Також можна додати орегано, чебрець, розмарин і мускатний горіх, ці спеції є не обов'язковими і використовуються за смаком. Сіль і лавровий лист необхідно використовувати в міру.


Важливим моментом у приготуванні буженини є шпигування. Для того, щоб правильно нашпигувати потрібно скористатися гострим ножем, який увіткнути в м'якоть і на лезо з двох сторін вкласти зубчики часнику. Чим більше і частіше буде нашпигований шматок, тим духмяний і смачний вийде приготоване м'ясо. Потім потрібно рясно натерти м'якоть сумішшю спецій і солі.


Для додання буженині особливого смаку і апетитною скоринки, м'якоть можна замаринувати перед запіканням, в якості маринаду підійде майонез, гірчиця, мед або рослинне масло.


Існує кілька способів приготування буженини, але у більшості господинь є свої хитрощі і коронні рецепти цієї страви. Тому потрібно не боятися, а експериментувати і ви неодмінно підберете той рецепт, який дозволить приготувати найсмачніше м'ясо для себе і своїх гостей. Найбільш поширений спосіб - це замаринувати м'якоть на 6-8 годин, в ідеалі на ніч, в розчині солі і спецій, але важливо не забути його перевернути кілька разів і при цьому пом'яти, як ніби викручуючи сік. А перед тим як відправити в духовку змастити сумішшю меду, гірчиці та майонезу.


Останнім часом процес приготування буженини значно спростився, завдяки використанню фольги або спеціального рукава для запікання, який утримує весь сік всередині і м'ясо виходить ніжним і соковитим. Деякі господині як і раніше запікають м'ясо в тесті, оскільки впевнені, що так м'ясо нудиться і вийде незрівнянним, а тісто просочиться соком і буде дуже смачним.


Запікається м'ясо при температурі 180-220 ° С, в розрахунку 1 година на 1 кг м'яса, тобто в середньому 1,5-2 години.

Вчора

Сторінки:
Нагору