БЕР
Вівторок
19
10:02

​Гуманітарна комісія дала старт підготовки до чергової сесії обласної ради

Депутати обласної ради 21 лютого розпочали підготовку до чергової 30-ї сесії обласної ради. Цього дня обласні депутати працювали у постійній комісії з гуманітарних питань, у роботі якої взяли участь керуюча справами виконавчого апарату обласної ради Раїса Гула та заступниця голови облдержадміністрації Віра Рогова.

Профільна комісія заслухала та погодила звіт голови облдержадміністрації про виконання Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік, звіт про виконання бюджету області за 2019 рік і зміни до обласного бюджету на поточний рік тощо.


Депутати розглянули звернення комунального вищого навчального закладу «Бердичівський медичний коледж», колектив якого просить дозволити присвоїти закладу ім’я Юрія Спіженка.


«Юрій Спіженко – видатна особистість, його професійна діяльність пов’язана з Житомирщиною. Він починав як лікар-інтерн у Бердичівській центральній міській лікарні, був завідувачем відділу охорони здоров'я Житомирського облвиконкому і першим міністром охорони здоров'я України. Ця людина започаткувала багато новітнього, займалась благодійністю, багато чого зробила для Житомирської області», - розповіла керуюча справами виконавчого апарату обласної ради, депутатка Раїса Гула.

Депутати підтримали це звернення про присвоєння імені Юрія Спіженка, але до цього навчальний заклад має привести Статут у відповідність до норм Закону України «Про фахову передвищу освіту», який прийнято наприкінці минулого року.


З-поміж іншого, профільна комісія взяла до відома відповіді ОТГ, що надійшли на звернення депутатів обласної ради щодо забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які озвучила голова комісії Олена Галагуза.


«Відповіді громад мене вразили. У більшості об’єднаних територіальних громад ще тільки думають про те, хто має займатися питаннями прав дітей, у деяких громадах взагалі вивчають доцільність створення служб у справах дітей. Хоча в кожній ОТГ повинна бути або служба у справах дітей, або уповноважена особа, яка виконує функції служби у справах дітей. Це лякає, що у громадах таке ставлення до дітей. Фактично діти залишаються без супроводу, немає можливостей оформити опікунство або усиновлення. Тому в цьому питанні має бути тісна комунікація між райдержадміністраціями та об’єднаними територіальними громадами», - поінформувала комісію депутатка.


Своєю черговю т.в.о. начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Пилипчук розповіла, що «з 56 об’єднаних територіальних громад у 17 ОТГ вже створено служби у справах дітей, і на 7 громад реально передано всі необхідні документи від райдержадміністрацій. У першому кварталі ще до 5 ОТГ має бути передано справи від райдержадміністрацій. І це питання перебуває на контролі».


Також депутати заслухали інформацію про впровадження на Житомирщині послуги патронатної родини.


«На Житомирщині діє 4 патронатні родини, до яких влаштовано наразі 7 дітей. Ми розуміємо, що не всі готові брати дітей під патронат, але ми будемо проводити велику роз’яснювальну роботу. Зокрема на розширене засідання координаційної ради, яке відбудеться в березні, запросимо у тому числі голів ОТГ, і будемо обговорювати це питання, яке є одним із пріоритетних в державі», - розповіла Наталія Пилипчук.


Усього профільна комісія опрацювала майже 20 питань порядку денного.


Нагадаємо, що 30-а сесія обласної ради запланована на 5 березня, а графік засідань постійних комісій можна переглянути у рубриці «Підготовка до чергової сесії обласної ради».

Вчора

Сторінки:
Нагору