БЕР
Четвер
28
18:35

Максим Вілівчук: Питання Чуднівської лікарні нині все більше на слуху

​В поле моєї депутатської роботи воно також потрапило. А саме, до мене звернулися колектив та головний лікар Чуднівської центральної районної лікарні, Ігор Лукашенко з проханням посприяти у вирішенні питання збереження колективу професіоналів та створення на базі ЦРЛ лікарні інтенсивного лікування 1 рівня, яка може здійснювати хірургічну медичну допомогу (лікарня другого рівня – це клініка, яка буде займатися плановими хворими, або буде доліковувати тих пацієнтів, які пройшли інтенсивне лікування в лікарні першого рівня).

Варто зазначити, хірургічне відділення даної ЦРЛ, за рік провело більше тисячі операцій.. Чому взагалі постало дане питання?


Уряд має намір оптимізувати кількість українських медустанов. Всі лікарні першого і другого рівня будуть розподілені по госпітальних округах, медичні заклади укрупнені, а решта перепрофільовані. Щоб заощадити державні кошти і поліпшити якість медичної допомоги, лікарні будуть обслуговувати населення відразу двох-трьох районів області, при цьому зона відповідальності клінік складе 60 км.


І 30.11.2016, у постанові №932 Кабінет Міністрів України (КМУ) затвердив створення госпітальних округів та зобов'язав місцеві органи влади, в тому числі Житомирщини, подати пропозиції щодо їх утворення.


В Житомирі, 23 грудня 2016 року на засіданні колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації, було вирішено створити на території області три госпітальні округи - Новоград-Волинський, Коростенський та Житомирський (сюди і мала входити Чуднівська ЦРЛ як лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня). Проте, згодом повідомили і про 4-ий – Бердичівський, куди і вирішено було віднести і Чуднівський район та надати статус планової лікарні. Це означає, що жителям Чуднівщини доведеться доїжджати на лікування в інший райцентр, чим не на жарт стурбована громада.


Депутати Чуднівської районної ради на позачерговій сесії прийняли рішення визначити Чуднівську центральну районну лікарню багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування 1-го рівня, яка має увійти до Житомирського госпітального округу та відправити його МОЗ України і керівництву області для врахування при формуванні госпітальних округів Житомирської області.


Варто зазначити, що даний медичний заклад має вигідне географічне розташування (знаходиться у центрі Любарського, Романівського та Чуднівського районів на відрізку автошляху Житомир-Чернівці), оснащений сучасним обладнанням, має власну сертифіковану бак лабораторію та відділення забору та зберігання крові, забезпечена медичними кадрами, працює висококваліфікований хірургічний колектив та має автономні джерела електро-, водо- та теплопостачання тощо не зможе надавати ургентну - термінову, екстерну, невідкладну - медичну допомогу.


У відповідь на моє звернення щодо роз’яснення ситуації, Управління охорони здоров’я повідомило, що станом на 10.01.2017 на розгляд Міністерства охорони здоров’я України надано проект 4-х госпітальних округів Житомирської області (Житомирського, Новоград-Волинського, Коростенського та Бердичівського), у яких визначені ЛИШЕ лікарні інтенсивного лікування 2-го рівня (ЦМЛ мм. Житомир, Коростень, Бердичів, та Новоград-Волинське райміськ ТМО).


Визначення ж лікувальних закладів госпітального округу ( у т.ч. лікарень інтенсивного лікування 1-го рівня) буде здійснюватись після прийняття нормативних документів МОЗ України в госпітальних округах.


До слова, Проект госпітальних округів, зазначають в управлінні, обговорювався також 20.01.2017 на зустрічі із заступником міністра охорони здоров’я України Павлом Ковтонюком.


Тож нині триває обговорення усіх нюансів та особливостей Постанови та самих районів, аби забезпечити їх жителів Житомирщини якісною медициною та оперативним і зручним доступом до лікарень. Ми тримаємо руку на пульсі, тож не робімо висновків завчасно.

Сторінки:
Нагору