БЕР
Вівторок
19
13:16

Шашлик: Кращі соуси до нього

​Незамінним доповненням до будь-якої м'ясної страви є соус, і особливо це відноситься до шашлику. Правильно підібраний соус дозволить розкрити повністю всі смакові різноманітності цієї страви.

Зрозуміло, що у кожного свої переваги в цьому питанні, хтось любить гостріше, комусь подобається легка кислинка, а деякі шукають пряність і ароматні спеції. Тому різноманітність соусів до приготовленого на вугіллі м'яса, ніколи не буде зайвим. Легкий контраст смаків забезпечить непередавану насолоду і захоплення навіть для найвибагливіших гурманів.


Природно, що найбільшою популярністю серед любителів пікніків і застіль на природі користується томатний соус або кетчуп. Оскільки цей соус запропонований в кожному магазині в великому асортименті, то труднощі можуть виникнути тільки у виборі, який конкретно придбати.


Останнім часом величезну популярність набувають кавказькі соуси, і багато кулінарів намагаються здивувати своїми талантами гостей, відтворюють ці кулінарні шедеври у себе на кухні. Ткемалі, сацебелі, наршараб, ці назви вже давно і надійно прижилися не тільки в нашій лексиці, а й у меню. Ароматні, пряні і злегка кислуваті соуси додають шашлику свій неповторний смак.


Ткемалі

Для приготування ткемалі за основу прийнято брати червону кислу аличу, але багато спробували замінити сливами і стверджують, що вийшло не менш смачний.

Інгредієнти: сливи (без кісточок) - 1 кг; цукор - 50 гр; сіль - 20 гр; часник - 6 гр; червоний мелений перець - 1,5; свіжа кінза - 50 гр; кріп - 50 гр; мелений коріандр - 0,5 ч.л.

Зливи перекрутити через м'ясорубку, додати цукор, сіль і прокип'ятити 5 хвилин, потім додати подрібнений часник, зелень, перець і коріандр, довести до кипіння. Дати охолонути і соус готовий до вживання.


Аджика

Не менш улюбленим соусом серед нашого населення є аджика. У літньо-осінній період багато господинь закривають з морквини, яблук і томатів чи салат, то чи соус і називають приготовану страву «аджикою», хоча справжня кавказька аджика абсолютно інша.

Інгредієнти: томати - 5 кг; часник - 1 кг; гіркий стручковий перець - 0,5 кг; сіль за смаком.

Томати перекрутити на м'ясорубці, додати сіль, подрібнений перець і часник. Залишити суміш в емальованій посудині при кімнатній температурі на 10 днів. Обов'язково кожен день перемішувати, щоб аджика перебродила як слід. Важливо: додавати сіль потрібно саме в томатний сік.


Сацебелі

Прекрасним доповненням до смаженої птиці є сацебелі.

Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 200 гр; волоські горіхи - 200 гр; винний оцет (можна замінити гранатовим або ожиновому соком) - 200 гр; часник -2-3 зубчики; червоний мелений перець - 2 гр; зелень кінзи -30 гр; зелень м'яти -30 гр; вода (краще взяти м'ясний або курячий бульйон) - 500 мл; сіль за смаком.

Очищені горіхи подрібнити в ступі, додати винний оцет і ретельно перемішати, потім влити бульйон або воду. Додати дрібно нарізану зелень, сіль, перець, видавити зубчики часнику, і все перемішати. Соус готовий до вживання.


Наршараб

Ідеальний соус як до м'яса, птиці, так і до риби, дуже простий і швидкий в приготуванні.

Інгредієнти: гранатовий сік - 3 л; сіль - 1 чайна ложка; чорний мелений перець - за смаком.

Сік довести до кипіння і на повільному вогні уварювати до густої консистенції, готовий соус повинен вийти, як сметана. Сіль і перець додати в кінці приготування. Дати охолонути, соус готовий.

Вчора

Сторінки:
Нагору