БЕР
Вівторок
19
10:14

​Олексій Шатило: Наразі голова ОДА рішуче проводить кадрові зміни

Майже 2 тижні Олексій Шатило працює на посаді керівника апарату Житомирської облдержадміністрації. Як працюється на новій посаді, що вдалось зробити за цей період, які нововведення чекають на працівників апарату ОДА та як складається «картина перспектив» – розповідає Олексій Шатило.

Які перші кроки на посаді керівника апарату ОДА?

Наразі я знайомлюсь із працівниками апарату ОДА – особисто проводжу індивідуальні співбесіди. Вже поспілкувався із приблизно 85% підлеглих. Під час спілкування намагаюсь визначити рівень досвіду, дізнаюсь, які функціональні обов’язки вони виконують, які плани на майбутнє.


Скільки працівників у вас в підпорядкуванні?

Відповідно до штатного розпису в апараті ОДА 79 співробітників. Проте ця цифра варіюється, адже люди звільняються або ж навпаки – влаштовуються на роботу.


Чи вдається налагодити контакт із підлеглими?

Я налагоджую контакт не тільки з керівниками управлінь та відділів, а з кожним співробітником, в тому числі з недержавними службовцями. Впевнений, що через особисте спілкування, через вислуховування питань і побажань, можна налагодити ефективну комунікацію. Адже спілкування лише із керівниками – це шлях в нікуди, який веде до бюрократизація в роботі. Як керівник апарату, я маю розуміти чим живуть мої співробітники, хто якими знаннями володіє, хто має плани на побудову кар’єри, чи дійсно всі працюють на розбудову держави. Тобто які резерви є в ОДА.

Наразі голова ОДА рішуче проводить кадрові зміни, які мають і надалі продовжуватись длятого, щоб формувати потужну команду державних службовців та професіоналів цієї справи. Адже не можна працювати в колективі, не знаючи своїх співробітників.


Скільки часу вам потрібно для того, щоб оцінити можливості та професіоналізм підлеглих?

Співпраця із працівниками уже розпочалась. Для того, щоб проаналізувати роботу працівника, зрозуміти – спрацюємось ми чи ні – потрібно 2-3 місяці. Я кожному даю шанс себе відкрити, а мені час для того, щоб скласти картину «перспектив» апарату ОДА.


Наскільки відрізняється робота директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики від керівника апарату ОДА?

Зміни відчуваються. Не можна сказати, що ця робота є складнішою чи простішою. Унікальність роботи керівника апарату в тому, щоб налагодити взаємодію із структурними підрозділами ОДА та РДА. Маємо працювати на всю ОДА та стати інтегральним центром для інших структур. У департаменті ж потрібно забезпечити виконання функції у певній сфері та напрямку. Ось і основна відмінність у роботі.


Які нововведення плануєте в роботі апарату ОДА?

Планую і вже в найближчий час. По-перше, введення суцільної електронної системи документообігу, хоча процес уже запущено. При цьому елементарні програми, які доступні без електронного документообігу, не використовуються в щоденній роботі. Наприклад, Гугл-документи, які дозволяють в онлайн режимі формувати звітність, забезпечувати співпрацю зі управліннями та РДА. І це спонукає мене до дії. Адже наступний етап – поглиблена інформатизація роботи апарату ОДА. Тут йдеться і про більш потужне технічне оснащення, і про автоматичний контроль за виконанням завдань. Кожен працівник має користуватись здобутками науки, техніки та технології. Тільки тоді ми оперативно та якісно будемо виконувати всі завдання.


Назвіть 3 характеристики людей, які продовжать з Вами працювати в апараті?

Це професіоналізм в роботі, креативність та відповідальність.


На вашу думку, який ви керівник – якого бояться, до якого прислухаються тощо?

Я не берусь себе оцінювати в такому сенсі. Скажу одне, що позиціоную себе так, як цього вимагає чинне законодавство. І ставлю до себе та підлеглих такі вимоги, які є у Закону України «Про державну службу». А вже співробітники та підлеглі вам дадуть об’єктивну оцінку – керівник я авторитарного стилю, демократичного, ліберального. Для цього потрібне «зовнішнє незалежне оцінювання».


Дякуємо за розмову.

Вчора

Сторінки:
Нагору