БЕР
Четвер
28
12:31

​Вадим Калінін: Оптимізація професійно-технічних навчальних закладів – це їх об’єднання, а не закриття

Що таке оптимізація професійно-технічних навчальних закладів? Як цей процес проходитиме в Житомирській області? Чи вплине оптимізація ПТНЗ на якість освіти? На ці та інші питання відповідає начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Вадим Калінін.

– Оптимізація професійно-технічних навчальних закладів – що це?

– Оптимізація – це перш за все зміни. Це не закриття ПТНЗ, а реорганізація навчальних закладів шляхом їх об’єднання за галузевим принципом. При цьому кількість учнів, матеріально-технічна база закладу зберігаються. Під час оптимізації будуть враховані потреби регіонального ринку праці у підготовці кваліфікованих робітників. У результаті ми отримуємо оптимальне використання фінансових, кадрових, методичних та навчальних ресурсів ПТНЗ.


– Як проходить процес оптимізації ПТНЗ на Житомирщині?

– Робочою групою з питань оптимізації навчальних закладів проведені співбесіди з керівниками ПТНЗ м. Житомира та розроблені пропозиції щодо шляхів і термінів оптимізації та фінансування закладів професійно-технічної освіти.

У 2016 році управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з ПТНЗ розпочали впровадження проектів державно-приватного партнерства. Так, на базі «Житомирського ВПУ сервісу і дизайну» створено державний навчально-практичний центр (НПЦ) з професії «Швачка. Кравець. Закрійник», на оснащення якого державою виділено 330 тис. грн.

За участю роботодавців та соціальних партнерів створені навчально-практичні центри: будівельний з використанням матеріалів та технологій ТзОВ «Снєжка – Україна» на базі ПТУ№ 5 м. Житомира та готельно-ресторанної справи на базі ДПТНЗ «Житомирське ВПУ сервісу і дизайну».

Це дало можливість зміцнити матеріально-технічну базу ПТНЗ, забезпечити впровадження у навчальний процес новітніх технологій та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Також активно працюємо у напрямку оновлення змісту та поліпшення якості професійно-технічної освіти. ПТНЗ спільно з роботодавцями беруть активну участь в розробленні Державних стандартів професійно-технічної освіти (ДСПТО).

Зокрема, у 2016 році було розроблено та затверджено ДСПТО з 5 робітничих професій (4 професії каменеобробного напряму підготовки та з професії «Бляхар»). У 2017 році заплановано розроблення стандартів з професій «Лицювальник-плиточник», «Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів», «Машиніст холодильних установок» та «Модистка головних уборів».


– Які саме пропозиції розроблено робочою групою?

– Робоча група пропонує створити 3 центри професійно-технічної освіти за галузевим спрямуванням: сфери обслуговування, промислово-технічного та будівельного напрямків підготовки.

Наприклад, якщо зараз в 4-х ПТНЗ учні навчаються на кухарів, офіціантів, кондитерів, то після реорганізації вони продовжать навчання в базовому навчальному закладі. Розміщення регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників у 2017 році буде здійснюватися лише у новостворених закладах.


– Що це дасть у перспективі?

– У першу чергу, це дасть можливість скоротити видатки на тепло- та енергоносії. При реорганізації ПТНЗ можливе вивільнення площ, що не будуть задіяні в навчальному процесі. Тоді з’явиться можливість «консервування» вільних приміщень, які будуть необхідні для введення за кілька років трирічної старшої школи. Без системи ПТНЗ провести профілізацію української школи буде неможливо. Про відчуження та нецільове використання площ навчальних закладів взагалі мова не йде.


– Які напрацювання вже є?

– Наразі робоча група працює із навчальними закладами міста Житомир. Попередньо в управлінні освіти та науки облдержадміністрації підготовлені пропозиції, які будуть незабаром надані МОН України, щодо створення біля 9 закладів за галузевим спрямуванням та географічним розташуванням.


– Чи будуть зекономлені кошти за рахунок оптимізації?

– У 2017 році середня вартість навчання одного учня в рік складає майже 28,5 тисяч гривень, а кількість учнів станом на початок 2017 року – 3823 дітей, і це тільки у ПТНЗ м. Житомира. Що стосується економії, то вона складатиме 20-25%, при чому сюди входять в першу чергу витрати на тепло- та енергоносії та утримання приміщень навчальних закладів.


– Чи вплине процес оптимізації ПТНЗ на отримання загальної середньої освіти?

– Оптимізація – це не лише ущільнення та консервування будівель, це також отримання і загальної середньої освіти.

Зараз, здобуваючи професію, учні мають можливість одночасно отримувати повну загальну середню освіту в цьому ж ПТНЗ. Пропозиція міського управління освіти стосовно отримання повної загальної середньої освіти учнями ПТНЗ на базі вечірньої школи буде детально вивчена до 1 березня 2017 року.

Однак, у вирішенні цього питання існує багато протиріч. Підготовка робітників з технологічно складних професій та таких професій як «Кухар», «Офіціант», «Продавець продовольчих та непродовольчих товарів», «Електрогазозварник», «Водій автотранспортних засобів» та багатьох інших передбачає вік випускника не менше 18 років. При скороченні термінів навчання більше 90 % випускників ПТНЗ, які отримують базову загальну середню освіту, є неповнолітніми.

Окрім цього, 6 ПТНЗ м. Житомира атестовані на предмет надання повної загальної середньої освіти, причому 2 з них – ДПТНЗ «Житомирське ВПУ сервісу і дизайну» та ДНЗ «Житомирське ВПТУ» – з відзнакою.


– Чи зникнуть взагалі якісь професії?

– Насамперед ті, які не відповідають вимогам попиту ринку праці: оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, асистент референта та деякі інші.

Вчора

Сторінки:
Нагору