БЕР
Вівторок
19
11:07

​Про що думає та на що звертає увагу новопризначений начальник управління охорони здоров’я ОДА

З 25 травня 2017 року на посаді начальника управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації почав працювати Микола Суслик. До призначення на посаду він був заступником головного лікаря з хірургічної допомоги в обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського.

Після кількох робочих днів на новому місці, ми поговорили з Миколою Сусликом про його бачення стану справ у медицині, пріоритетні завдання та перші прийняті рішення.

– Після призначення Вас на посаду, які питання, що потребують першочергового вирішення, Ви бачите?

– На сьогодні і пацієнти, і лікарі незадоволені станом охорони здоров’я, наданням медичної допомоги. Кожен трошки не дбає про своє здоров’я і сподівається, що лікарі його повернуть. Так не буває. Досить багато існує проблем. На жаль, галузь не фінансується у повному обсязі з державного бюджету. Якщо немає відповідної матеріально-технічної бази, то і якість медицини відповідна. Дуже добре, що влада це розуміє, іде назустріч, виділяються додаткові кошти з обласного бюджету, за рахунок яких закриваються найболючіші питання.

Другий момент – ми на стадії реформування галузі. На території буде створено 4 госпітальні округи. У цьому напрямку найголовніше не поламати те, що на сьогодні працює. Паралельно створюючи нову форму надання медичних послуг, необхідно реформувати те, що залишилося. Працювати в період змін не так просто.

– Чи були вже за перші дні вашої роботи важливі кроки, які необхідно було зробити?

– У здоров’ї у нас все важливе (посміхається). На другий день призначення 26 травня відбулася колегія управління охорони здоров’я, де розглядалися питання за програмою «Доступні ліки». Проаналізували, як іде процес забезпечення препаратами пацієнтів, прийняли рішення щодо порядку і співпраці з місцевими медичними закладами, аптеками, управліннями.

– А як Ви, як лікар, оцінюєте запроваджену програму «Доступні ліки»?

– Дуже позитивно. Сьогодні держава виділяє кошти, і наші громадяни мають можливість безкоштовно їх отримати і проводити профілактику важких ускладнень при серцевих захворюваннях, бронхіальній астмі та цукровому діабеті. Коригуючи, наприклад, артеріальний тиск, маємо можливість не допустити або зменшити кількість виникнення інфарктів та інсультів. Раніше більша частина хворих ці препарати не отримували, виникали ускладнення. Профілактику провести легше, ніж потім лікувати ці ускладнення. Програма набирає обертів.

– Які, на Вашу думку, зміни необхідно внести у сферу охорони здоров’я, щоб усі були задоволенні і якістю, і формою надання медичних послуг?

– Для того, щоб нормально функціонувала наша галузь, має бути багатовекторний напрямок фінансування. Сьогодні велика проблема у тому, що немає страхової медицини. Якби разом працювали бюджетна, страхова і приватна медицина, тобі б для всіх невідкладна допомога, а для незахищених верств – планова допомога могли б надаватися за рахунок бюджету. За рахунок страхової медицини можна було б надавати більшу частину медичних послуг. Ну, а люди, які мають достатньо коштів, могли б, за бажанням, і надалі користуватися приватною медициною.

– Чи плануєте проводити якісь зміни у структурі управління?

– Відшліфовувати структурний склад і штатний розпис будемо у процесі роботи. Управління працює у штатному режимі, маємо гарну взаємодію з лікувально-профілактичними закладами. Поки що глобальних змін не плануємо.

– Дякуємо Вам за розмову і бажаємо високих досягнень у такій відповідальній роботі!

Вчора

Сторінки:
Нагору