БЕР
Вівторок
19
08:15

Віталій Бунечко: ​Рухаюсь по області, спілкуюсь з людьми, вникаю у проблеми Житомирщини

Понад місяць на Житомирщині уважно слідкують за новим головою ОДА. Усі чекають рішучих кроків та реальних змін. Тож про те, що зроблено за перший місяць на посаді голови Житомирської ОДА, які подальші дії та плани, говорили безпосередньо з Віталієм Бунечком.

– Минуло більше місяця, як ви очолюєте Житомирську область. Що зробили, що плануєте, що, можливо, не встигли втілити у життя?

Уже більше місяця обіймаю посаду голови ОДА. За цей час встиг побувати у декількох районах області, почали змінювати ключові кадри на керівних посадах. Наразі розбираюсь в об’єктах на Житомирщині, як добудованих, так і незавершених. Плани – грандіозні, зробимо все можливе, аби область розвивалася.


Як говорив ще під час представлення мене на посаду голови ОДА, ініціюю аудит у лісгоспах. Зокрема, був уже в Попільнянському лісгоспі, про незаконну діяльність керівника чув ще раніше. Тепер правоохоронні органи будуть розбиратися у можливих махінаціях на цьому лісовому господарстві. Переконаний, що весь бізнес має бути легальним, а на державних посадах потрібно працювати в два рази відданіше, ніж на себе. Тільки тоді разом зможемо змінити країну.


– Розкажіть про кадрові призначення, звільнення в облдержадміністрації та в області загалом?

На Житомирщині вже звільнили та призначили нових керівників в СБУ, прокуратурі, Нацполіції. Андрій Курінський (був начальником Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства – прим.авт.) написав заяву на звільнення. Рекомендував також покинути посаду й керівнику Служби автомобільних доріг в області Геннадію Савченку та начальнику управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА Роману Крисюку. Сподіваюсь, що вони розуміють серйозність мого прохання і не будуть даремно затягувати час.


Що ж стосується структури ОДА, то з керівниками профільних управлінь та департаментів ще спілкуюсь, проводжу співбесіди. Скажу так: хто готовий зі мною в команді працювати – нехай робить, а хто – ні, то варто залишати свої посади. Вже покинув крісло заступника голови ОДА Олексій Ясюнецький, Роман Щебетов та директор департаменту регіонального розвитку ОДА Євген Кульчицький.


У мене вже є новий заступник – Наталія Остапченко, яка займатиметься всіма фінансовими питаннями. Зараз у неї дуже багато роботи, аби розібратися у фінансуванні з державного бюджету різних об’єктів на Житомирщині.


– У яких районах встигли вже побувати на Житомирщині?

З робочими поїздками вже був у Попільнянському, Ємільчинському, Пулинському, Олевському, Коростишівському, Новоград-Волинському, Бердичівському районах. Причина відвідування – проблеми, про які розповіли їх жителі. Так, наприклад, в Пулинах – розвалений корпус опорної школи, у селі Квітневому Попільнянського району – грибок у відремонтованій школі. Це абсолютний цинізм, коли розкрадаються державні кошти, ще й на об’єктах, де навчаються діти.


Був приємно вражений у Радовелі. Біотехнологічний ліцей – приклад чистого меценатства, коли без жодної копійки від держави місцевий підприємець створив надсучасний заклад освіти. А тепер ще й вкладає кошти у будівництво нової амбулаторії.


У Новоград-Волинському зустрічав військовослужбовців славнозвісної 30-ки, котрі у повному складі повернулися із зони проведення ООС після 8 місяців служби. У Бердичівському районі відвідав збори територіальної оборони.


– Як і наголошували раніше, до районів приїжджаєте раптово? Які будуть наступними у робочих поїздках?

Я нікого не попереджаю про свої візити. Адже не чекаю на жодні прийоми, а навпаки хочу бачити реальний стан справ. Планую робити постійними наради за участі всіх голів РДА та ОТГ області, де будемо обговорювати як поточні завдання, так і питання за окремими напрямками.


Найближчим часом навідаюсь у дитяче реанімаційне відділення у Житомирській обласній дитячій клінічній лікарні. Адже під час першої пресконференції від журналістів почув, що там дуже жахлива ситуація навіть з самим приміщенням відділення. Хочу побачити все на власні очі перед тим, як приймати якісь рішення.


– На Житомирщині багато соціальних, спортивних об’єктів, побудовані або ж ще відновлюються у співфінансуванні з Державним фондом регіонального розвитку. В ці проекти вкладаються великі кошти, проте є такі, які ніяк не завершать.

З об’єктами ДФРР якраз розбираємося, що і чому недобудоване. Запевняю, що жодна бюджетна гривня не повинна бути витрачена марно. Закликаю підрядників переглянути кошториси та знизити вартість виконання робіт, аби завершити якнайшвидше усі можливі об’єкти.


Зокрема є питання по Квітневій школі, де після утеплення спокійно проживає грибок. І в цю школу у вересні пішли навчатися діти. Ми розберемося, чому так сталося, і знайдемо шляхи для вирішення цієї проблеми.


Також є чимало питань по довгобудові – стадіону «Полісся». Ми провели нараду за участі замовника, проектної та підрядної організацій по стадіону, виїхали безпосередньо на місце та оглянули там стан справ. Підрядник пообіцяв пришвидшити роботи. Сподіваюсь, що дотримає свого слова.


– Процес децентралізації буде продовжений на Житомирщині?

Без сумніву, децентралізація в області буде завершена. Житомирщина протягом двох років залишається лідером серед інших областей по об’єднанню громад. Зараз в області створені 55 об’єднаних територіальних громад, та ще у двох чекають на призначення виборів. Вся територія області має бути покрита громадами. Проте фінансово неспроможні громади мають приєднуватися до більш успішних та укрупнюватися. Поки триватиме процес добровільного об’єднання, громадам необхідно скористатися цією можливістю.


– Чи вдалося вже вирішити якесь питання, з яким до вас зверталися жителі області?

Працюємо для того, аби вирішувати всі проблемні питання, які озвучують жителі Житомирщини. Так, зокрема, змогли вирішити питання з постачанням електрики у Головино. Відключень більше не повинно бути. Провели спільну нараду з заступником Черняхівської РДА, директором гранітного кар’єру, селищним головою і дійшли до конструктивного рішення та взаєморозуміння. Також домовилися про відновлення електропостачання та водопостачання в ДП «Санаторій Тетерів».


– За вашими словами, ви вже побували у кількох районах області. Яка ситуація з дорогами?

Подекуди такими дорогами їхати просто неможливо. Тому в мене й виникли питання по Геннадію Савченку та Роману Крисюку. Першочергово маємо привести в нормальний стан дороги в напрямку Житомир-Малин та Житомир-Коростень. Також особлива увага має бути сфокусована на північний напрямок. Усі дороги, що ведуть до Житомира, повинні бути комфортними та безпечними для пересування. Це стосується не лише дорожнього покриття, але й чистоти узбіч. Особливо викликають занепокоєння дороги, якими курсують шкільні автобуси.


– Як іде підготовка до масштабної події для Житомира та області – Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь?

3-4 жовтня на Житомирщині надзвичайна подія – Другий форум регіонів. Часу на підготовку форуму в нас обмаль і від того, як ми його організуємо та проведемо залежить інвестиційне майбутнє області. Мав робочу зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Ігорем Соколом, під час якої обговорили деталі майбутнього форуму, оглянули місця, де відбудуться основні події. Також на початку вересня у Києві на засіданні робочої групи за участі Міністра розвитку громад та територій Альони Бабак проаналізували всі заходи в рамках форуму регіонів. Міністерства готові нам допомагати. З питань підготовки форуму в облдержадміністрації проводяться постійно робочі наради, на яких звітують про виконану роботу та питання, які ще потребують вирішення.


Впевнений, що Другий форум регіонів буде кращим та ще більш результативним, ніж перший. Це унікальна нагода для Житомирщини до розвитку та залучення нових інвесторів і ми повинні провести його на високому рівні.


– Які відносини у вас, як голови ОДА, складаються з представниками громадськості?

Я ще не звик до такої уваги. Громадські активісти з перших днів на посаді мені дали зрозуміти, що розслаблятися часу немає. Вони першими розповідають про проблеми в області і навіть пропонують свою допомогу або шляхи вирішення. Також щодня я читаю повідомлення десятків людей у соціальних мережах про надання допомоги в різних сферах. Як говорив від самого початку, позицію не міняю: я відкритий до громадськості.


Мав нагоду бути на першому засіданні громадської ради при ОДА, також поспілкувався з членами координаційної ради. Крім того, у мене вже були зустрічі з афганцями та учасниками АТО/ООС.


– І останнє запитання – чи знайшли вже прессекретаря?

Хочу подякувати усім за активність та відгук на мою пропозицію щодо посади прессекретаря, адже отримали майже 20 резюме. Наразі є людина, яка претендує на це місце, і проходить стажування. Якщо все складеться, то надалі саме прессекретар буде контактувати зі ЗМІ щодо діяльності голови ОДА.


Це моє перше інтерв’ю у житті, – зізнався наприкінці бесіди Віталій Бунечко. – Мені, справді, легше діяти, ніж розповідати про те, що і як робити. Я людина справи, саме тому й не сиджу весь час в своєму кабінеті. Рухаюсь по області, спілкуюсь з людьми, вникаю у проблеми Житомирщини.

Вчора

Сторінки:
Нагору