БЕР
Вівторок
19
10:44

​Олексій Андрушко: В області триває реалізація урядової програми «Доступні ліки»

Про хід реалізації в області урядової програми «Доступні ліки» розповідає начальник відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Андрушко. Область отримала субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань на 2018 рік на суму 31 млн. 967,5 тис. грн.

22 січня на офіційному веб-сайті профільного міністерства опубліковано Наказ МОЗ України від 22.01.2018 № 111 "Про затвердження Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 22 січня 2018 року", що дало можливість аптечним закладам розпочати закупівлю лікарських засобів для продовження дії урядової програми «Доступні ліки», оскільки вартість відшкодування вартості ліків аптечним закладам відповідно до попереднього реєстру в окремих випадках була нижчою за вартість оптової закупівлі лікарських засобів.


Новий Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 22 січня 2018 року, містить 23 міжнародні непатентовані назви завдяки змінам до програми «Доступні ліки», які прийнято Урядом 27 грудня, а саме: додано ще 2 діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу — Лозартан та Глібенкламід.


На виконання п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року №181 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань»: розподіл субвенції, яка передбачена в обласних бюджетах, здійснено між місцевими бюджетами 40 адміністративно-територіальних одиниць Житомирської області (міста, райони, ОТГ) на підставі статистичних даних станом на 01.01.2018 про кількість осіб, що проживають на даних територіях та страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму.


17 січня 2018 року кошти скеровано в міста, райони, ОТГ учасникам урядової програми «Доступні ліки».


Заклади охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу населенню, завершують підписання договорів з аптечними закладами про співпрацю по виконанню урядової програми «Доступні ліки», лікарі розпочали виписку рецептів за зверненням пацієнтів.


Відповідно до умов договору аптечні заклади беруть на себе зобов’язання:

- забезпечувати відпуск лікарських засобів, що підлягають повному або частковому відшкодуванню, за рецептами лікарів закладів охорони здоров’я;

- роздрібна ціна на ліки, які підлягають повному або частковому відшкодуванню, повинна бути не вище за визначену в Реєстрі лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню, затвердженому Міністерством охорони здоров’я України;

- забезпечувати безперервну наявність та реалізацію асортименту лікарських засобів, що підлягають повному (або 100%) відшкодуванню обов’язково, та додатково тих, що підлягають частковому відшкодуванню, в кількості щонайменше двох торгових назв у кожній групі міжнародних непатентованих назв;

- розміщувати в приміщенні аптечного закладу інформаційні матеріали щодо програми відшкодування вартості лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми, оскільки пацієнт має право згідно з виписаним лікарем рецептом, де вказано міжнародну непатентовану назву лікарських засобів (хімічна формула), обрати лікарський засіб з переліку Реєстру безкоштовний або з незначною націнкою.


Серед лікарів та населення триває інформаційно-роз’яснювальна робота з продовження дії урядової програми «Доступні ліки». Продовжується робота щодо збільшення мережі аптечних закладів, які беруть участь у реалізації програми відшкодування вартості лікарських засобів.


Реалізація урядової програми «Доступні ліки» перебуває на постійному контролі управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Вчора

Сторінки:
Нагору