БЕР
П'ятниця
29
14:44

​Перехід на літній час: Як уникнути ускладнень

Традиційно щороку в останню неділю березня Україна переходить на літній час, для цього о 3 годині ночі українці переводять стрілки своїх годинників на годину вперед.

І не дивлячись на те, що ця щорічна традиція повторюється з 80-х років, більшість співгромадян сподіваються, що її все-таки нарешті скасують. Складність полягає в тому, що організму доводиться звикати до нового режиму, що не досипати вранці цілу годину, а ввечері на цю годину раніше лягти. І якщо піднятися з ліжка, хоч і з великими труднощами, можна раніше, то змусити себе заснути дуже складно, ось і виходить, що не виспавшись, весь день відчувається сонливість і втома.


Подібні складності, при переході на літній час знайомі, напевно, кожному українцю, і природно, що напередодні цієї події, у багатьох виникають емоційні страхи. Для того, щоб полегшити наслідки переходу експерти рекомендують готуватися до зміни часу заздалегідь, намагатися лягає раніше, щоб організм міг відпочити і набратися сил, стежити за своїм харчуванням, поповнюючи запаси вітамінами і корисними мікроелементами, і не забувати про прогулянки на свіжому повітрі. На тлі ослабленого після зимового періоду імунітету, людині особливо важко адаптуватися після весняної зміни часу, і тому слід уважно поставитися до свого здоров'я і по можливості знизити навантаження, надавши організму можливість більше відпочивати.


Звикання до нового режиму у кожної людини проходить в індивідуальній формі, і кожен раз абсолютно по різному. Так наприклад, деякі люди, які ніколи не скаржилися на проблеми зі сном, починають помічати, що довго не можуть заснути, бачать неприємні сни і прокидаються з почуттям тривоги. Нічний сон - це можливість повноцінно відпочити, розслабитися і відновити сили, але якщо відбувається порушення звичного ритму життя, настає збій і в роботі організму. Знижена енергійність, постійна сонливість і втома чинять негативний вплив на працездатність людини.


Для того, щоб організм звик до нового режиму, буде потрібно два-три тижні, але існує ряд рекомендації, щоб полегшити цей період і знизити неприємні відчуття. По-перше, життя повинна протікати в звичній для вас обстановці, в звичайному розпорядку дня, без будь-яких кардинальних змін або додаткових стресів. Слід не забувати, що вечір це період перед нічним сном, тому важливо проводити його в спокійному і розслабленому стані, можна почитати цікаву книгу, прийняти теплу ванну або подивитися романтичний фільм. І важливо не затягувати з часом відходу до сну, слід лягати в ліжко в звичний час. З огляду на те, що вранці організм недоотримав необхідний час сну, природно, що до вечора виникне відчуття втоми, і поніжитися в улюбленій ліжку, буде як не можна до речі.


Слід не забувати і про джерела вітамінів, особливо необхідних у весняний період. Фрукти, овочі та зелень повинні бути неодмінними складовими щоденного меню на період адаптації до нового часовим графіком, а продукти багаті білком допоможуть зарядити організм енергією і бадьорістю.


Але, не дивлячись на те, що питання про скасування переходу на літній і зимовий час піднімався вже неодноразово, українці як і раніше два рази в рік пересувають стрілки своїх годинників і звикають до нового режиму неспання і сну.

Сторінки:
Нагору