КВІ
Вівторок
16
12:26

​Андрій Курінський: Ми можемо побачити нове обличчя Полісся

«Якщо терміново не вжити заходів і оперативно не реагувати на ситуацію, що склалася довкола поліського лісу, - ми за років 50 побачимо нове обличчя Полісся» - про це у ході брифінгу заявив начальник Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства Андрій КУРІНСЬКИЙ.

У ході спілкування очільник управління окреслив стратегічні завдання, які стоять перед лісовою галуззю, озвучив основні показники діяльності та ряд проблемних питань, які потрібно терміново вирішувати.


Стратегічно галузь лісового господарства може трансформуватися у декількох напрямках. Проте рішення відтерміновувати не варто, вважає головний лісівник області, і додає, що позиція Державного Агентства лісових ресурсів України є однозначною – регіональні структури повинні лишитися самостійними.


Лісистість області одна з найбільших в Україні, підприємства лісової галузі є бюджетоутворюючими і несуть величезне соціальне навантаження, тому експерименти з таким «гігантом» можуть коштувати суспільству дуже дорого, зауважив очільник.


Не зважаючи на загальнодержавний спад виробництва, державні підприємства лісової галузі у Житомирській області працювали стабільно. Щороку обсяг реалізації товарів, послуг зростає у середньому на 20%. А заробітна плата лісівників вища від загальнообласної на 25%.


До досягнень галузі Андрій КУРІНСЬКИЙ також відніс перевиконання по відтворенню лісу. Цьогоріч було відтворено майже 7 тисяч гектарів, а на 215 гектарах висадили культури із покращеними спадковими ознаками.


Найголовнішою ж проблемою начальник обласного управління лісового і мисливського господарства назвав глобальне усихання хвойних лісів та цьогорічне стихійне лихо – масштабну популяцію шкідника верхівкового жука-короїда. На сьогоднішній день в Україні висохло понад 100 тисяч гектарів, а це понад 7 мільйонів кубометрів деревини, що втратила свою якість, утому числі і грошову.


По Житомирщині ця цифра станом на перше півріччя сягає вже 40 тисяч гектарів всохлих лісів, тоді як у минулому році за весь період цей показник склав майже 4 тисячі гектарів. Причина з якої проходить усихання – пониження рівня ґрунтових вод, додав Андрій КУРІНСЬКИЙ.


Як наслідок, ослаблене дерево масово вразив шкідник на площах не менше ніж 30 тисяч гектарів лісу.


У підсумку начальник обласного управління лісового і мисливського господарства додав, що ініціюватиме засідання спецкомісії, а також проведення позачергової сесії обласної ради з метою звернення до уряду і введення в галузі надзвичайної ситуації. Бездіяльність через відсутність належного правового поля може призвести до катастрофи, сказав Андрій КУРІНСЬКИЙ.

Вчора

Сторінки:
Нагору