КВІ
П'ятниця
19
21:28

​«Батьківщина» проти узаконення російської окупаційної влади на Донбасі

Засідання парламенту 6 жовтня 2017 року увійде в історію України чорною сторінкою, через ухвалення закону про легалізацію російської окупаційної влади на Донбасі та амністію злочинцям, що знищували українців.

Про це заявив перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв на брифінгу в парламенті.


Сергій Соболєв зазначив, що сьогоднішній день у Верховній Раді є трагічним і його можна поставити в один ряд із тими засіданнями, на яких відбувалось найгрубші порушення закону, зокрема, ухвалення Харківських угод та диктаторських законів 16 січня.


«Батьківщина» не голосувала за законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, оскільки він:

1. легалізує "Мінські домовленості";

2. забезпечує амністію злочинцям, що знищували українців;

3. гарантує представникам російських окупаційних адміністрацій фінансування з українського бюджету;

4. дозволяє формувати "сили народної міліції" (з числа терористі та учасників бандформувань);

5. визнає дії Збройних сил Україні по відновленню територіальної цілісності країни незаконними, відкриваючи шлях до засудження наших військових у Гаазькому трибуналі.


Усе, що відбувається сьогодні в сесійні залі парламенту, зазначив Сергій Соболєв, нагадує голосування фракцій Партії регіонів разом із комуністами за законопроект про особливий статус окремих регіонів Донецької та Луганської областей, яким узаконили тероризм на території Луганська і Донецька, яким дозволили створювати підрозділи так званої народної міліції, свої суди та свої прокуратури.


Перший заступник керівника фракції «Батьківщина» заявив, що парламент відмовився розглядати альтернативний законопроект від «Батьківщини» №7163-3, в якому «відсутні згадки про Мінські домовленості, де не вказано про антиконституційне право президента видавати укази заднім числом або наперед щодо питання використання Збройних сил України, а також де є згадка про анексовану територію України – Автономну Республіку Крим». Фракція «Батьківщина» також передбачила у цьому законопроекті заборону торгівлі на крові.

Нагадуємо:

Закон про особливий статус Донбасу був ухвалений у минулому скликанні, 16 вересня 2014 року. Строком на 3 роки запроваджувалися особливі права для окупованих територій. Зокрема, в законі прописувалася норма про формування народної міліції (з числа бандформувань), суди і прокуратури мали формуватися за погодженням з місцевою владою. Відновлення ж територій мало відбуватися за рахунок української держави. Тобто фактично регіону надавалися найширші права без жодного підпорядкування центру.


Ті депутати, які зараз входять до «Батьківщини», тоді за нього не проголосували. Свої голоси дали майбутній «Народний фронт», Партія регіонів та комуністи. Щоб приховати результати голосування, тодішній головуючий Турчинов навіть віддав розпорядження не включати табло.


Президентський законопроект 7163 про деокупацію немає жодної згадки про Крим, цим документом легалізуються Мінські домовленості. За таких умов «Батьківщина» не може голосувати за нього. "Батьківщина" від початку – за Будапештський формат, виключно!


Крім того, ми звертаємо увагу, що в парламент уже більше двох років тому було внесено законопроект про окуповані території, в якому Росія визнається агресором, Донбас і Крим – окупованими територіями, прописані шляхи реінтеграції. Співавторами цього законопроекту депутати від всіх фракцій, в тому числі від Батьківщини. Але за вказівкою влади цей закон не розглядається.

Сторінки:
Нагору