БЕР
Вівторок
19
12:32

​Через маніпуляції та численні порушення під час голосування за проекти Бюджету участі мер Житомира наклав вето на рішення Координаційної ради

Через маніпуляції та численні порушення під час голосування за проекти Бюджету участі міський голова Сергій Сухомлин наклав вето на рішення Координаційної ради. Про це він заявив під час прес-конференції у Житомирській міській раді 23 жовтня.

«Перший рік реалізації Бюджету участі відповідав цьому критерію. В другий рік вже прослідковувалися маніпуляції і використання адмінресурсу. Як наслідок – справедливо були зняті окремі проекти. Бюджет участі-2018 продемонстрував різні варіанти брудних виборчих технологій: підкуп, підвіз людей, вплив на студентів, використання адмінресурсу тощо. Ми повинні чітко розуміти, якщо зараз закриємо на це очі і зробимо вигляд, що нічого не сталося, то такі технології будуть використовуватися і надалі. Про яку прозорість прийняття рішень чи відповідального суспільства можна говорити?», – зазначив Сергій Сухомлин.


За його словами, Бюджет участі – це не про гроші, не про проекти, а про принципи.


«Це інструмент, який показує, що думка кожного жителя Житомира важлива. Тому вимоги до чистоти та прозорості повинні бути найсуворішими. Влада може сама поставити дитячий чи спортивний майданчик або облаштувати якийсь парк ще й на цьому «пропіаритися». Завдання Бюджету участі в іншому – виховати відповідальне суспільство. Є можливість ініціювати проекти, агітувати і голосувати за них. Але все має відбуватися максимально прозоро», – додав міський голова. Під час прес-конференції виступили студенти, які розповіли, як їх змушували голосувати за окремі проекти.


«Тим, у кого є картки ПриватБанку, казали прийти в аудиторію, ввести свої дані і зареєструватися. Потім самі за нас там ставили галочки за певні проекти. Нам натякали, що якщо ми не погодимося проголосувати за певні проекти, то в нас будуть проблеми з навчанням», – повідомила студентка коледжу, яка попросила не оприлюднювати її ім’я та прізвища.


«Знаю, велика кількість житомирян чесно створювали і чесно підтримували проекти, що їм сподобалися. Я прошу вибачення у людей, які витратили свій час, відстояли черги та проголосували. Це свідома частина суспільства і я сподіваюся, що ви зрозумієте і підтримаєте моє рішення. Я накладаю вето на рішення Координаційної ради і повністю скасовую нечесні результати голосування Бюджету участі–2018 у місті Житомирі. Принципи важливіші за комфорт. Я ініціюватиму кардинальні зміни до Положення, щоб уникнути маніпуляцій наступного року. А 15 мільйонів гривень, які були закладені на Бюджет участі, пропоную витратити на один справді великий і значущий загальноміський проект на вибір. Я виноситиму це питання на розгляд сесії міської ради і, якщо депутати підтримають мене, то разом з громадою будемо вирішувати, на який саме проект використати ці кошти», – підсумував Сергій Сухомлин.

Вчора

Сторінки:
Нагору