БЕР
Четвер
28
15:21

​Ігор Гундич: До 2025 року на Житомирщині інтернатів не буде – кожна дитина матиме родину

До 2025 року на Житомирщині не повинно бути інтернатних закладів. Мають бути прийомні родини, будинки сімейного типу, заклади з умовами, максимально наближеними до форм родинного виховання. В них діти почуватимуться, як у сім’ях, виховуватимуться і соціалізуватимуться.

На цьому наголосив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, відкриваючи семінар-тренінг «Впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в Житомирській області» сьогодні, 31 жовтня.


«Мені приємно, що саме Житомирська область є пілотною у реформуванні інтернатних закладів і стане першою, де відбуватиметься цей процес. Я хочу, щоб всі учасники семінару сьогодні вийшли звідси з думкою – до 2025 року інтернатних закладів на Житомирщині не повинно бути. Мають бути інші заклади родинного типу, прийомні сім’ї. Адже задля кращого життя дітей від інтернатної форми виховання ми маємо відійти», – зазначив Ігор Гундич.


Голова ОДА підкреслив, що краще кошти, які виділяє держава і обласний бюджет, спрямовувати не на інтернати, а на дітей: «На Житомирщині 1,8% від загальної кількості дітей перебувають в інтернатних закладах. На одну таку дитину ми виділяємо близько 150 тис. грн в рік. Краще ці кошти спрямовувати не на заклад, а на дітей, які перебуватимуть у родинах і відчуватимуть підтримку і ці колосальні суми. Тоді ці діти будуть краще виховані та більш соціалізовані до життя».


Таким чином кошти підуть не на персонал, утримання приміщень, а конкретно на дітей.


Модератором семінару-тренінгу виступив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який акцентував на тому, що сьогодні Фундація Lumos та Житомирська ОДА розпочинають пілотний проект з реформування інтернатів області. А також презентував учасникам пілотний проект деінституціалізації – реформування інтернатів, в яких живуть діти з неблагополучних сімей (майже 90% з усіх дітей в інституціях) та сироти (менше 10% з кількості усіх дітей в інституціях).


Участь у заході також взяли Міністр соціальної політики Андрій Рева, голова обласної ради Володимир Ширма, Голова Фундації Lumos в Європі (Великобританія) Ірина Маланчук, Керівник напрямів Деінституціалізація і Децентралізація проекту EDGE (Канада) Арсеній Положій.


Семінар-тренінг проходитиме впродовж трьох днів до 2 листопада для директорів інтернатних закладів, дитячих-будинків-інтернатів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, представників РДА, міських рад, ОТГ області.

Вчора

Сторінки:
Нагору