БЕР
Вівторок
19
09:36

​Представники ВО «Батьківщина» зустрілися з фермерами Житомирщини

Фермери у стінах Житомирського національного агроекологічного університету зустрілися з лідерами політичної партії ВО «Батьківщина», аби обговорити проблеми ведення сільськогосподарського бізнесу в країні та зокрема в Житомирщині. На зустріч прийшли і студенти вишу.

Фермери Житомирщини просять не заважати їм працювати. Про це йшлося під час зустрічі з Іваном Кириленком у Житомирському національному агроекологічному університеті. Аграрії нарікають, що законодавство України треба змінювати, а приклад варто брати із успішних країн. Сільське господарство допомогло вивести Польщу із кризи 90-х.


ВАДИМ БЕЗДЄНЄЖНИЙ, директор фермерського господарства «Біос», пропонував вивчати досвід Польщі: «Хай з Польщі закон злижуть, з любої країни. Просто перепишуть.»

ІВАН КИРИЛЕНКО, заступник голови партії ВО «Батьківщина», з цього приводу заявив: «Поляки, які не особливо тягнуться до землі, отримали землю. У перші роки створили 2,6 млн фермерських господарств. Фермерське господарство, якщо дивитись на угіддя, втричі менше за Україну. І ці 2,6 млн селянських фермерських господарств створили чудо, польське чудо. Польське чудо почалося із сільського господарства.»


Іван Кириленко вважає, що час агрохолдингів минув. Так свідчить світовий досвід. Майбутнє – за фермерськими господарствами. Це може вирішити проблему зайнятості на селі, проте таким господарствам потрібно надати відповідний юридичний статус.


«Юридичний статус: селянин проснувся, він на роботі. У нас 4 млн домогосподарств. Вони годують країну сьогодні. 82% молока, 95% овочів, фруктів, картоплі, 90% м’яса (говядини і свинини, не птиці), більше половини яєць. Домашнє господарство підсобне – давайте його узаконим. Почнемо з цього», – сказав Іван Кириленко.


Для підтримки фермерів треба спростити оподаткування, страхувати ризики та створити державний селянський банк, аби забезпечити вигідними кредитами. Іван Кириленко проти нинішніх дотацій, бо гроші зрештою потрапляють у великі агрохолдинги. Політик нарікає, що великі компанії дбають лише про надприбутки, виснажуючи при цьому грунти.

АНЖЕЛІКА ЛАБУНСЬКА, депутат Житомирської обласної ради, підняла питання передачі землі громадам. «В Житомирській області вже план складений, коли і якій громаді передавати землю. Але є дуже величезна проблема, що коли будуть передавать, вже нічого буде передавать. Люди, які виросли на землі, по 6 років не можуть оформити землі, які вони обробляють,» – заявила очільниця Житомирської «Батьківщини».


Підтвердив слова Анжеліки Лабунської ОЛЕКСАНДР РИМЕР, житель Бердичівського району. Він сказав: «Держгеокадастр не затверджує мені документи на відвід землі, а постійно відмовки різного роду мені направляє. Це при тому, що в моєму рідному селі навіть пасовища агрохолдинги позабирали».


АНЖЕЛІКА ЛАБУНСЬКА, депутат Житомирської обласної ради, підсумувала: «Всі кажуть одне і те ж: не треба нам допомагати, просто не заважайте: приберіть побори, приберіть Держгеокадастр, який підпорядкований Києву.»


Під час зустрічі Іван Кириленко наголосив, що Україна має переробляти продукти сільського господарства і виходити на світовий ринок із готовою продукцією. Це дасть поштовх до створення додаткових робочих місць та принесе вдесятеро більше прибутку економіці держави.

Вчора

Сторінки:
Нагору