БЕР
П'ятниця
29
04:34

​У Житомирі відбувся круглий стіл «Працевлаштування осіб з інвалідністю та учасників АТО»

У День соціальної справедливості, який в Україні щорічно відзначається 20 лютого, в обласному центрі зайнятості відбувся круглий стіл «Працевлаштування осіб з інвалідністю та учасників АТО».

До обговорення актуальних на сьогодні питань долучились заступник директора Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА Світлана Бойм; завідувач Центрального міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції в Житомирській області Валерій Логінов, директор Житомирського обласного відділення Фонду України соціального захисту інвалідів Ярослав Возний, співголова Спільного представницького органу роботодавців Житомирської області Юрій Гамкрелідзе, голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук, представники провідних житомирських підприємств - «Біо мед скло», комбінат силікатних виробів та «Євроголд індестрз ЛТД».


Відкриваючи зібрання, директор обласного центру зайнятості Галина Корінна розповіла про зростання з кожним роком кількості звернень до служби зайнятості пошукачів роботи, які мають інвалідність. Так, за десять років, кількість осіб з вадами здоров'я, які потребували працевлаштування, зросла вчетверо. Торік центри зайнятості обслуговували понад 3200 таких відвідувачів, на сьогодні в них зареєстровані понад 1200 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Вона також акцентувала увагу учасників круглого столу, що Житомирщина – п’ята область в країні за кількістю безробітних воїнів-захисників: 3049 осіб за підсумками 2016 року. Більше їх зареєстровано – у Вінницькій, Львівській, Полтавській і Черкаській областях. І хоч темпи працевлаштування бійців торік пожвавились – роботу отримали 493 із них, зокрема 172 – підписали контракт на військову службу в Збройних силах України, на сьогодні у пошуках зайнятості – ще 1543 військовослужбовці. Разом з тим, як висловила занепокоєння керівник центру зайнятості, найбільша хвиля демобілізації учасників АТО ще попереду, тож усім соціальним структурам і роботодавцям варто об’єднати зусилля, аби бути готовими до ефективного вирішення питань соціальної адаптації захисників рубежів країни.


С.Бойм розповіла про обласні програми та заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань демобілізованих учасників АТО та осіб з інвалідністю. Існує п’ять таких програм: щодо соціальної, медичної реабілітації, професійної і соціальної адаптації, житлових і земельних питань. При обласній держадміністрації діє також центр допомоги учасникам АТО. Вона зазначила, що в області не існує великих проблем із дотриманням трудових прав колишніх бійців, хоча торік і були два факти порушення законодавства: звільнення з роботи працівників, які були призвані на строкову військову та контрактну службу. А відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю у таких випадках за військовослужбовцями, які беруть участь в антитерористичній операції, зберігається основне місце роботи та середній заробіток.


Заходи щодо професійної адаптації демобілізованих бійців в області спільно реалізують департамент праці і соціального захисту ОДА та регіональний сектор Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Так, у 2015-2016 роках таку адаптацію пройшли 833 особи, які обрали короткотермінові курси водіїв. Як висловився В.Логінов, наявність водійського посвідчення – нині вимога часу у цивільних роботодавців й обов’язкова для претендентів на контрактну військову службу. У 2017 році з метою професійної адаптації будуть організовуватись курси з вивчення іноземних мов, вже є 24 кандидати з числа учасників бойових дій на Сході України. Ці знання дадуть можливість колишнім бійцям розвиватись й отримати роботу в компаніях з іноземними інвестиціями. Вже є такі приклади, коли саме володіння іноземною мовою допомогло влаштуватись атовцям на достойну роботу.


Учасники круглого столу з числа представників підприємств наголошували на тому, що держава задекларувала чимало пільг і гарантій для учасників АТО, проте їх реалізацію передбачила лише коштом самих роботодавців. «Виробниче підприємство – не благодійна організація» - кажуть вони. І наводять вагомі аргументи: держава не стимулює до працевлаштування колишніх бійців, адже пропонована компенсація єдиного внеску не є вагомим заохоченням, позаяк дотримуючись чинного законодавства щодо соціального захисту атовців, працедавець матиме суттєвіші фінансові витрати. Тож наразі, як зізнаються представники роботодавців, коли є кілька претендентів на вакансію, перевагу у прийомі на роботу віддадуть кандидату - не пільговику.


Світлана Карпович, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості, поінформувала присутніх про законодавчі ініціативи Державної служби зайнятості щодо стимулювання роботодавців до створення робочих місць та працевлаштування безробітних. Зокрема, за забезпечення роботою інвалідів та учасників бойових дій пропонується компенсувати витрати на їх оплату праці до двох років їхньої зайнятості.


Я.Возний навів дещо песимістичні дані щодо кількості роботодавців в області, які використовують працю осіб з інвалідністю. За три останні роки їх стало менше аж на 430. Наразі в обласному відділенні Фонду зареєстровано 2957 підприємств, де можуть працювати люди з вадами здоров’я. Керівник відділення також повідомив, що Фонд соціального захисту інвалідів України розробив концепцію, головною ціллю якої є спрямування більшої частини коштів, зібраних як адміністративно-господарські санкції, саме на створення робочих місць для людей з інвалідністю.


Н.Паламарчук під час круглого столу презентувала нещодавно видану профспілковими лідерами області книгу «Трудові та соціально-економічні права учасників АТО: забезпечення та профспілковий захист», яку назвала методичним посібником для демобілізованих бійців, оскільки містить відповіді майже на всі питання, з якими вони стикаються після повернення до мирного життя. Вона запропонувала усім владним соціальним і громадським структурам об’єднатись «у єдиний фронт» допомоги учасникам АТО, об’єднавши наявний арсенал форм і методів роботи кожної з них.


Вчора

Сторінки:
Нагору