БЕР
Четвер
28
11:41

​Юрій Павленко: Поки влада звітує про свої «успіхи», тисячі українці голосують проти  бідності, війни, корупції в країні

Щоб відновити купівельну спроможність українців до рівня 2013 року, середня заробітна плата повинна бути більше 10,5 тис. грн. в місяць. На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗІЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко, коментуючи оприлюднені Держстатом данні про зростання зарплат в Україні.


На переконаний політика, економічних передумов для сталого і високого зростання зарплат у 2017 році як не було, так і немає. Люди зневірені, живуть у страху втратити і той дохід, який мають, бояться захворіти, бо нема на що лікуватися, не розуміють, як дати освіту дітям. Саме тому законодавчі ініціативи ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ знаходять таку широку підтримку. Лише на Житомирщині понад 50 тисяч жителів під час акції «Борімося разом – разом переможемо!» своїми підписами підтвердили вимоги до влади забезпечити виконання соціально-економічних і культурних прав та свобод громадян.

«Звіти влади про покращення життя не мають економічної основи. Навпаки, сповільнюється зростання економіки - в 1-му кварталі цього року в порівнянні з 4-м кварталом попереднього ВВП впав на 0,3% (і це з урахуванням сезонного фактора). Продовжується падіння промислового виробництва - «мінус» 1,3% за січень - травень 2017 (до аналогічного періоду 2016 р.) Інвестиційний клімат залишає бажати кращого - за 5 місяців 2017 року в країну зайшло всього 525 млн. дол. прямих іноземних інвестицій і це 3,6 раза менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Безробіття зберігається на рівні біля 10%, скорочується чисельність штатних працівників.», - констатував Юрій Павленко.

Якщо в травні 2013 року середня зарплата становила 2,8 розміру офіційно розрахованого фактичного мінімуму, то у травні цього року тільки 1,8 прожиткового мінімуму.

Середня заробітна плата в доларах у травні 2017 року була еквівалентна 258,9 дол. США (офіційний курс НБУ 26,42 грн. / дол), що на 30,9% вище за рівень травня 2016 року (197,7 дол), але на 11,1% менше за рівень травня 2014 року (291,2 дол). У порівнянні з травнем 2013 року зарплата нижче в 1,5 рази (400,8 дол.).

У 22 з 25 регіонів України середня зарплата сьогодні нижча середньої по економіці.

«Не дивлячись на високі темпи зростання зарплат по відношенню до минулого року, купівельна спроможність зарплат як і раніше нижче рівня 2013 року, саме тому люди активно підтримують пропозиції від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, які вказують реальні шляхи для порятунки країни. Для того, щоб так-сяк відновити купівельну спроможність травнем 2017-го, середня заробітна плата повинна бути більше 10,5 тис. грн. в місяць. Потрібно відновлювати мир і починати реально розвивати економіку, створювати нові робочі місця, залучати інвестиції. Інакше заяви представників влади про покращення життя українців так і залишаться порожніми словами, а більшість українських сімей і далі будуть ледве зводити кінці з кінцями», - резюмував Юрій Павленко.

Вчора

Сторінки:
Нагору