БЕР
Вівторок
19
08:46

​В Житомирській області спалахнув гучний корупційний скандал

Під час сьогоднішнього брифінгу для ЗМІ голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко представив факти виявлення корупційних зловживань під час проведення тендеру на експлуатаційне утримання доріг області, будівництво 22 сільських амбулаторій та реконструкції стадіону «Полісся», а також публічно звернувся до правоохоронних органів з метою відкриття кримінальних проваджень щодо можливих фактів розкрадання бюджетних коштів та зловживання службовим становищем посадових осіб.

Заступниця голови ОДА Наталія Остапченко представила журналістам детальний фінансовий аналіз щодо проведення будівництва 22 амбулаторій в області. Нагадаємо, що раніше Віталій Бунечко вже повідомляв журналістам, що у підрозділах ОДА проходять перевірки та анонсував публічну передачу цих матеріалів до правоохоронних органів Житомирщини.


«В 2018 році за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості в Житомирській області було передбачено реалізувати 22 проекти з будівництва амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом, з обсягом фінансування 158,4 млн грн.. З метою реалізації будівництва цих амбулаторій у жовтні 2018 року на замовлення департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА було розпочато виготовлення 22 проектів та укладено договір з проектною організацією ТОВ «Проспект Проект» на загальну суму 1 млн 480 тис 700 грн, загальна кошторисна вартість будівництва кожної амбулаторії становить понад 7 млн грн..», - повідомила Наталія Остапченко.

Після виготовлення проектно-кошторисної документації та отримання позитивного експертного звіту по кожному будівництву замовником будівництва тобто департаментом регіонального розвитку ОДА було оголошено процедуру закупівлі робіт з будівництва амбулаторій, за результатами проведених відкритих торгів договори будівельного підряду було укладено у період починаючи з 19.10.2018 року по 19.12.2018 року в залежності від дати оголошення та проведення процедур. Після укладення договорів підряду замовником було сплачено кожному виконавцю робіт кошти на придбання матеріальних ресурсів в середньому по 2,5 - 3 млн грн, в більшості випадків без виконання на той час робіт згідно акту приймання будівельних робіт. Загалом в 2018 році підрядні організації отримали близько 60 млн грн..


«Крім того, в ході виконання будівельних робіт виникла необхідність у врахуванні додаткових робіт по зміні проектних рішень та відсутності необхідних розділів проектних документацій. У зв’язку з цим замовником було прийнято рішення про корегування документації та 20.02.2019 року з проектною організацією ТОВ «Проспект Проект» було укладено договори на коригування проектно-кошторисної документації. Оплату за корегування було проведено на початку цього року в повному обсязі. Станом на 15.10.2019 року на експертизу не подано по жодній амбулаторії відповідно сума збільшення кошторисної вартості по кожному об’єкту невідома. Обсяг виконаних будівельних робіт у 2019 році складає 46 млн 707 тис. співвідношення використаних коштів до початкової вартості будівництва амбулаторії складає 73 %», - наголосила посадовець.


За її словами, рекомендований термін будівництва амбулаторій Мінрегіоном складає 7 місяців, проте реалізація 22 амбулаторій на території Житомирської області триває близько року і на сьогоднішній день будівництво жодної з них не завершено. Розрахунки з підрядними організації складають 70-80%, а обсяг будівельної готовності від 15 до 40%. Саме відсутність посиленого контролю зі сторони замовника за належним та своєчасним виконанням робіт проектної та підрядних організацій призвели до ситуації, що на середину жовтня область не отримала жодної збудованої амбулаторії, при цьому з державного та місцевих бюджетів на реалізацію програми вже витрачено 107 млн грн.. в цьому переконана заступниця голови ОДА.

Особисто голова ОДА має ряд питань до проектної організації «Проспект Проект», куди поділись 3 млн грн. сплачені в лютому 2019 року обласною адміністрацією за внесення змін в проекти та де самі проекти. Оскільки відсутність відповідної проектної документаціє не дає можливості продовжувати та завершити будівництво амбулаторій.


«Тому я звертаюсь до правоохоронних органів з метою відкриття кримінального провадження, щодо можливих фактів розкрадання бюджетних коштів та зловживання службовим становищем посадових осіб при будівництві 22 амбулаторій за рахунок субвенцій з державного бюджету на загальну суму 158,4 млн.грн.» , - заявив голова ОДА Віталій Бунечко.


Вчора

Сторінки:
Нагору