КВІ
Вівторок
23
19:47

​ «Лісогуби» кинули виклик коростенським лісівникам

Двобій за майбутнє лісу не вщухає в Коростенському районі. Одні його садять, ростять, доглядають, стають на захист, нерідко ризикуючи життям. І це не пафосні слова – це гірка правда сьогодення. Інші – нищать, безжально і бездумно. Іноді – заради тимчасової наживи, а іноді – на помсту, від злості. Чи усвідомлюють останні, що спустошують СВОЮ землю, нищать красу СВОГО краю?! Мабуть, що ні…

Впродовж останніх двох років новини з державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство» більш нагадували поліцейські: мало не щоночі лісова охорона або ганялася за лісокрадами, або ловила їх на незаконній рубці, або й вступала з ними в нерівний бій. Нерівний – бо останні нерідко озброєні та вкрай знахабнілі. Останнім часом завдяки професійності та титанічним зусиллям лісової охорони ситуація нормалізувалася.


Однак, на тижні, що минає, коростенських лісівників вразили дві події, які інакше, як дикунськими не назвеш. В понеділок лісовій охороні довелося виїжджати на гасіння вогню в лісовому масиві Ушомирського лісництва. Вздовж лісової доріжки лісівники виявили три осередки загорянь. Лише завдяки їх оперативності пожежа не розповсюдилася на значну площу та фактично не завдала шкоди лісу. Однак характер виникнення загорянь дав підстави лісівникам підозрювати, що підпали хтось зробив навмисне.


Через день така ж ситуація повторилася в Омелянівському лісництві. Цього разу у лісових охоронців сумнівів щодо навмисних підпалів не було: на місці одного з них лісівники знайшли сірники. Через перезволоженість землі вогонь пішов по вершечках травяної рослинності, натомість «знаряддя злочину» залишилося незнищеним.


Як і в попередньому випадку вогонь не встиг розповсюдитися та завдав шкоди , бо навіть лісова підстилка не горіла, а лише трава.


Ще одним фактом, який підтверджує підозри про навмисність підпалів, є те, що всі загоряння відбулися в районі села Сантарка, яке стало відоме тим, що саме його мешканців раз-по-раз лісові охоронці ловили на крадіжках дуба.


Що вражає найбільше, що всі загоряння відбувалися в безпосередній близькості до лісових культур, тобто тих насаджень, які найбільш вразливі до пожеж – в разі розповсюдження вогню, останній їх знищує повністю. Отож зловмисник хотів завдати якнайбільшої шкоди лісу.


Відтак, працівники Коростенського лісгоспу належним чином задокументували вищезазначені події та передали матеріали до правоохоронних органів. А лісова охорона тим часом «озброюється» новітньої технікою.


«Нехай не чекають, що в нас опустяться руки, чи ми втратимо пильність, - запевнює директор підприємства Володимир Бадзян. – В нас вистачить сил і вмінь зберегти те, що створено нашими батьками.»

Нещодавно в лісових масивах лісгоспу встановлено 5 нових систем відеоспостереження. За моніторами, на яких відображатиметься відео з усіх куточків ввірених територій, сидітимуть чергові в кожному лісництві і на додачу ще один спостерігач в центральному пункті. Якість техніки така, що можна легко прочитати номер авто, яке в'їжджає до лісу, або роздивитися обличчя водія. Крім того, система під'єнана до мережі Інтернет, відтак з мобільного телефону в будь- якому місці можна слідкувати за тим, що робиться в лісі.


Крім того, днями у різних куточках лісу Коростенського лісгоспу будуть встановлені фотопастки – пристрої, які реагують на рух, роблять фото і відсилають їх за необхідною адресою.


Так і хочеться сказати потенційним порушникам: начувайтеся! Та скажемо все ж по-іншому: люди, будьте ЛЮДЬМИ.

Вчора

Сторінки:
Нагору