БЕР
П'ятниця
29
08:53

​Армійський булінг на Житомирщині: Старші солдати змушували новобранця мити туалет зубною щіткою

Аби він виконав їхні вказівки, погрожували застосуванням фізичної сили. Врешті юнак таки зробив, що від нього вимагали.

У Радомишлі на Житомирщині винесено вирок двом колишнім строковикам місцевої військової частини, які під час проходження служби знущались над новобранцями.


Як зазначається в матеріалах справи, що опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень, 10 лютого цього року двоє старших солдатів через годину після відбою вимастили обличчя 11 молодих бійців піною для гоління. Бійці встали, аби вмитись, дехто висловив обурення.


Що ще відбулось тієї ночі?


Один із старших солдат покликав одного з новобранців. Той відповів, що підійде лише тоді, коли змиє піну з обличчя. "Діди" звинуватили цього бійця в "порушенні військової дисципліни". Один вдарив його в груди, а інший почав душити за шию, намагаючись повалити на підлогу. Далі вони завели бійця у приміщення світлиці, ображали нецензурними словами та змушували відтискатись від підлоги й присідати. А коли той відмовився, то через це покарали інших десятьох новобранців. Змусили їх виконувати фізичні вправи протягом 20 хвилин.


Потім один з "дідів" знову схопив молодого бійця, який не хотів підкорятися незаконним наказам, за шию, стиснув і намагався повалити на підлогу, а його спільник щосили вдарив кулаком в обличчя. Однак зловмисникам цього виявилося замало. Вони принесли до світлиці казарми протигази та наказали десятьом військовослужбовцям одіти їх і змусили ще раз протягом 20 хвилин відтискатись від підлоги та присідати. Після цього, здолавши волю до опору "неслухняного" молодого бійця, під погрозою застосування фізичної сили його змусили вдягнути загальновійськовий захисний комплект та протигаз і за допомогою зубної щітки прибирати туалет. А коли він завершив, наказали пройтися декілька разів перед особовим складом роти. При цьому змушували всіх військовослужбовців аплодувати та вітати солдата нібито з днем народження.


Принижений новобранець не одразу поскаржився на кривдників. І лише після розмови з батьком ухвалив для себе таке рішення. Після того, як його душили, він звертався до фельдшерського пункту військової частини зі скаргами на біль у горлі, але про причини лікарю не повідомляв. Проти старших солдатів відкрили провадження за частиною 3 статті 406 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за порушення статутних взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності між ними підлеглості.


Що казали кривдники на суді?


Обидва кривдники були призвані на службу в листопаді 2017 року. Один – родом з села Морозівка на Хмельниччині. Служив акумуляторником автомобільного відділення роти забезпечення. Інший – уродженець села Чернещина на Полтавщині був пилярем відділення інженерної техніки роти забезпечення. За місяць до відправки на строкову службу правоохоронці в нього вилучили 13,187 грама канабісу. За незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту в червні 2018 року його позбавили волі на два роки з однорічним іспитовим терміном.


Під час розгляду справи обидва обвинувачені своєї вини не визнали. Стверджували, що нібито хтось інший із старших військовослужбовців дав наказ надіти протигази, відтискатись від підлоги та присідати, і вони також змушені були виконувати фізичні вправи разом з усіма. А потім молодий солдат нібито вимагав від них 30 тисяч гривень за те, що не буде писати заяву у військову службу правопорядку.


Тим часом постраждалий розповів, що грошей у кривдників не вимагав. Але вони хотіли відкупитися. Про те, як старші військовослужбовці принижували молодого бійця, розповідали безпосередні свідки, яким теж дісталося від "дідів".


Вирок


Обвинуваченого, який уже мав судимість, відправили за ґрати на три роки й один місяць. А його спільника позбавили волі на три роки з дворічним іспитовим терміном.

Вчора

Сторінки:
Нагору