КВІ
Четвер
18
20:15

​Бердичівські дільничні поліцейські: коли колега – надійний напарник, вірний товариш і добрий сусід

У райцентрі Бердичеві на Житомирщині дільничними офіцерами поліції працюють Леонід Мовчан та Олександр Стремецький. Вони не просто колеги, але й давні друзі, напарники та сусіди за місцями проживання та адміністративними дільницями.

Такий професійний тандем дозволяє їм підтримувати належний правопорядок майже у третині міста. Леонід Мовчан прийшов на службу до органів внутрішніх справ понад 11 років тому дільничним офіцером і майже відразу розпочав роботу на адміністративній дільниці, де й сам проживає.


- Ця обставина має і плюси, і мінуси, - розповідає Леонід. – З одного боку, я завжди поруч і якщо щось трапиться – швидко дістаюся до місця події. А з іншого – практично не маю вихідних та часу для перепочинку: люди знають, де я живу, тому звертаються за допомогою у будь-який день та час доби. Родина вже звикла до цього.


А у сусідньому під’їзді проживає капітан поліції Олександр Стремецький. Він теж дільничний і давній товариш. Офіцери тривалий час працювали на одній дільниці, а зараз обслуговують суміжні території, відтак продовжують допомагати один одному.


- Ми й з дому виходимо одночасно та разом йдемо на службу, - зазначає Олександр. – А після ранкової наради у відділі повертаємось на суміжні дільниці до людей та їх заяв. Якщо трапляється якесь серйозне правопорушення, то й працюємо як напарники, підстраховуємо один одного.


Нещодавно дільничні разом затримали мисливців за металом, які демонтували огорожі на місцевому кладовищі. Поліцейським телефоном повідомили про підозрілих осіб, і офіцери прибули саме вчасно – крадії з демонтованим металом виходили з цвинтара.


За час служби майор поліції Мовчан вивчив практично кожен куточок своєї адміністративної дільниці, і його знають фактично усі місцеві. За словами поліцейського, найбільше його уваги потребують залізничний вокзал та ринок.


- Багато людей приїздять до Бердичева у справах або транзитом з пересадкою, не завжди орієнтуються у місті, інколи бувають неуважні чи навіть розгублені, - коментує Леонід. – Ось тут важливо звернути увагу, підказати, а інколи і прослідкувати, щоб не сталось крадіжки чи іншого правопорушення. Тому на вокзал заходжу часто, у часи великого напливу пасажирів – обов’язково.


З середини квітня у дільничних додалось роботи і на ринках, що функціонують практично у кожному мікрорайоні – у місті виявили спалах африканської чуми свиней. Тож разом з ветеринарними лікарями правоохоронці мають контролювати дотримання заборони торгівлі свининою. До того ж нерідко доводиться виявляти й випадки торгівлі з рук у невстановлених місцях, а відтак товар може виявитися неякісним та навіть небезпечним для людей.


Інший постійний напрям роботи дільничних - зустрічі з молоддю. Леонід Мовчан – частий гість у місцевому професійно-технічному училищі №4.


- У нас навчаються і діти з неповних сімей, і сироти, багато з сільської місцевості. Є й ті, хто, ще у школі встигли «відзначитись» правопорушеннями, - розповідає соціальний педагог навчального закладу Віктор Майданюк. – Тож кожному учню потрібна увага і контроль: когось підбадьорити, комусь дати пораду чи підказку, а декого і суворо застерегти. У всіх випадках наш дільничний - добрий помічник.


Втім левова частка практично кожного робочого дня – це прийом громадян. За словами дільничних, найчастіше люди приходять зі скаргами на рідних чи сусідів, але нерідко доводиться припиняти і сімейне насильство, вгамовувати родинних агресорів.


- Роз’яснюємо, переконуємо, виносимо попередження про неприпустимість протиправної поведінки, інколи пропонуємо сторонам піти на компроміс або навіть миримо їх. Одним словом, намагаємось бути у курсі подій таких сімей, аби вчасно втрутитись та запобігти біді, - зазначає Олександр Стремецький.


Загалом Бердичів – місто з відомою історичною спадщиною. Щороку тут бувають тисячі туристів з різних країн світу, а найчисленніші паломництва відбуваються у липні, коли на свято до місцевого католицького монастиря сходяться та приїздять близько 20 тисяч вірян (а це майже третина кількості жителів райцентру). У такі дні духовенство та правоохоронці разом дбають про безпеку та правопорядок під час богослужінь, урочистостей та інших заходів.


Але напружені моменти трапляються і у будні теж. Наприкінці квітня під час господарських робіт працівники ВЖРЕПу виявили у купі піску підозрілий предмет. Дільничний Леонід Мовчан першим прибув на місце події та підтвердив, що знахідка може бути боєприпасом, тож до приїзду інших служб поліції дбав про безпеку людей.


Обох офіцерів цінують та поважають у колективі, а для молоді – вони уже наставники. До речі, нині допомагають опановувати правові аспекти юним правознавцям-практикантам місцевого коледжу.


Тож працюють дільничні поліції Леонід Мовчан та Олександр Стремецький і вдень, і вночі, адже люди знають, що вони завжди поруч та готові прийти на допомогу.

Вчора

Сторінки:
Нагору