БЕР
П'ятниця
29
16:20

​Борги тепловиків – ось із чим «Житомиргаз» увійшов у новий рік

Мільйонні борги споживачів газу є суттєвою перешкодою у діяльності компанії. У 2016 році зросла заборгованість серед підприємств ТКЕ та населення. Загальний їхній борг перед «Житомиргазом» становить понад 130 млн грн. До чого призводить така ситуація, розповідає фінансовий директор ПАТ «Житомиргаз» Дмитро Конюх.

У «Житомиргазу» протягом минулого року відносини з теплопостачальними підприємствами, м’яко кажучи, були напружені. Сьогодні ситуація змінилася?

Протягом 2016 року теплопостачальні підприємства області тримають в напрузі як споживачів, так і «Житомиргаз», який забезпечує доставку газу підприємствам ТКЕ. Насамперед безвідповідальним ставленням до розрахунків за газ. На сьогодні картина майже не змінилася. Якщо теплопостачальні підприємства міста Новограду-Волинського вчасно розраховуються за розподіл, то Бердичева, Коростеня, Малина і Житомира мають борг 25,8 млн гривень. Очолює перелік боржників «Житомиртеплокомуненерго», який постачає теплову енергію житомирянам. Його борг станом на 1 січня 2017 року складає 16,2 млн гривень.

Чи може стати цей борг причиною відключення котелень Житомира від газопостачання?

Фактично «Житомиртеплокомуненерго» ставить під загрозу опалювальний період в місті. Адже відповідно до Кодексу газорозподільних систем «Житомиргаз», як оператор газорозподільних мереж, повинен припинити доставку газу «Житомиртеплокомуненерго». Підстава – несвоєчасна та неповна оплата послуг з розподілу природного газу за договором.

«Житомиртеплокомуненерго» – комунальне підприємство Житомирської міської ради. Керівництво міста також несе відповідальність за його фінансову дисципліну, чи не так?

Вплив на фінанси свого ж таки комунального підприємства міська рада, звісно, має. Зокрема, на останній сесії з міського бюджету було виділено 3,7 млн грн на погашення заборгованості перед ПАТ «Житомиргаз». Але, по-перше, ці кошти були виділені тільки після того як наша компанія вжила вичерпних заходів, що передбачені чинним законодавством, і припинила розподіл газу котельням міста. Чомусь влітку ряд повідомлень від «Житомиргазу» про загрозу відключення в опалювальний період жодним чином не розглядалися. Складається враження, що «Житомиртеплокомуненерго» та міськрада чекали до останнього, провокуючи відключення. По-друге, виділена на сесії сума – це лише 20% від загальної суми заборгованості, що утворилася на 1 січня 2017 року. А за ввесь четвертий квартал 2016 року комунальне підприємство досі не розрахувалося. Хоча міський голова у листі від 13 жовтня 2016 року гарантував оплату у повному обсязі.

Наскільки сума у 16,2 млн гривень, яку боргує «Житомиртеплокомуненрго», є вагомою для вашої компанії?

Звісно, ця мільйонна заборгованість є перешкодою у виробничій діяльності підприємства. Для порівняння – 16 млн гривень – це два місячні фонди оплати праці 2 тисяч працівників «Житомиргазу». Тому коштів не достатньо ні на зарплату працівникам, ні на закупівлю паливно-мастильних матеріалів і обладнання для проведення опалювального сезону.

Виходить, що взимку, коли зростає кількість викликів аварійної служби 104, у центрах обслуговування обслуговується рекордна кількість житомирян, фахівці «Житомиргазу» через системні борги тепловиків можуть не отримати зарплату за попередній місяць?

Основним джерелом коштів для фінансування всіх видатків товариства є тариф, затверджений держрегулятором – НКРЕКП. Інших джерел для фінансування своєї діяльності «Житомиргаз» не має. Тому заборгованість з боку підприємств ТКЕ дійсно призводить до того, що технічні служби компанії не можуть повноцінно здійснювати обслуговування газових мереж та у повній мірі виконувати інвестиційну програму, затверджену тим-таки державним регулятором. Натомість на неодноразові звернення «Житомиргазу» до Житомирської міськради досягти компромісу в питанні господарської діяльності отримуємо або звинувачення у нібито незаконних діях, або ігнорування. Так, досі не маємо відповіді на вкотре надісланий 11 січня лист щодо вирішення питання заборгованості «Житомиртеплокомуненерго».

«Житомиргаз» же свої обов’язки оператора газорозподільних мереж виконує вчасно та у повній мірі хоч і в умовах жорсткої економії, але забезпечує обслуговування газових мереж та стабільну доставку газу для житомирян. При цьому сплачує всі комунальні послуги та податки.

Сторінки:
Нагору