КВІ
П'ятниця
19
10:18

​Чотири госпітальні округи та оптимізація ліжкового фонду – ключові теми спільної наради

На 4 госпітальні округи планується розділити Житомирську область у сфері медичного обслуговування та оптимізувати ліжковий фонд області. Саме ці питання сьогодні були на порядку денному спільної наради за участі голови обласної ради Володимира Ширми, заступників голови облради Сергія Крамаренка, Максима Вілівчука, голови обласної державної адміністрації Ігоря Гундича та його заступника Ярослава Лагути, начальника управління охорони здоров’я Олександра Торбаса, голів районних рад, райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад та міських голів.

Як зазначив Олександр Торбас, вже є критерії визначення складу та меж госпітальних округів області, відповідно яких до 10 січня 2017 року повинні надати пропозиції МОЗ України. У разі не подання, рішення про межі та склад госпітальних округів буде прийняте самостійно Міністерством охорони здоров’я. Тому, щоб обговорити запропоновані межі округів та внести свої зауваження та пропозиції, й була зібрана нарада 4 січня у сесійній залі обласної ради.

У ході наради була представлена план - схема госпітальних округів. Пропонується створити Житомирський, Бердичівський, Новоград-Волинський та Коростенський госпітальні округи. Кожен округ та його склад детально обговорені, пропозиції будуть узагальненні та направлені до розгляду Міністерством охорони здоров’я.

Зокрема, запропоновано в місті Чуднів замість планової лікарні створити лікарню інтенсивного лікування. Керівництво Андрушівського і Попільянського районів висловились за логічне приєднати вказані райони не до Бердичівського госпітального округу, а до Житомирського. Причиною цього - гарне автобусне сполучення, якість автошляхів і те, що жителі цих районів переважно лікуються в Житомирі.

Володимир Ширма зауважив, що питання створення госпітальних округів піднімається вже давно, тому сьогодні потрібно напрацювати чітку позицію та чітке бачення, аби з конкретними висновками та пропозиціями йти у Міністерство охорони здоров’я. «Це надто важливо, щоб розподіл йшов не з Києва , а саме від нас», - наголосив він.

Створення госпітальних округів здійснюється на основі поєднання таких принципів:

  • безпечність та якість медичної допомоги на основі доказової медицини;
  • своєчасність доступу до медичної допомоги;
  • економічна ефективність — забезпечення максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання бюджетних коштів.

  • Створення госпітальних округів здійснюється з урахуванням:

  • належного робочого навантаження для закладів охорони здоров’я, що сприяє забезпеченню рівня безпеки та якості медичної допомоги;
  • дотримання норм часової доступності необхідної медичної допомоги;
  • поточних демографічних показників, структури захворюваності, тенденцій міграції населення, а також їх прогнозу;
  • усталених клінічних маршрутів пацієнтів до закладів охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу;
  • інституційної спроможності прийняття управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності використання ресурсів системи охорони здоров’я, у тому числі рішень щодо перепрофілювання існуючих закладів охорони здоров’я або їх подальшої спеціалізації.
  • Вчора

    Сторінки:
    Нагору