КВІ
Вівторок
16
16:43

Дмитро Кропачов: ​Депутати облради вимагають скликати позачергову сесію через сфальсифіковане погодження щодо ільменітів

Звернення до голови обласної ради підписала третина народних обранців

6 березня депутати Житомирської обласної ради зареєстрували депутатське звернення до голови обласної ради з вимогою скликати позачергову сесію, щоб скасувати рішення попередньої сесії. На 9 сесії Житомирської обласної ради VII скликання, яка відбулася 23 лютого 2017 року, депутати розглядали клопотання Державної служби геології та надр України по двох надрових питаннях, пов’язаних з підприємствами ПП «ДБР-3» та ТОВ «АБВ-4».


Під час голосування по цих питаннях депутати були введені в оману тим, що голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма виніс питання на голосування неправильно – з порушенням статті 46 регламенту Житомирської обласної ради, оскільки вони суперечили проекту рішення та рекомендації профільної комісії.


«Результат голосування не співпадає з реальною позицією депутатів щодо розглянутих питань та суперечить інтересам громадськості. Той проект рішення був «за відмову». Проте голова обласної ради поставив на голосування питання «про підтримку» проекту рішення, а підписав «про погодження» клопотання. Заяви про відкликання своїх голосів написали депутати з декількох фракцій ще під час сесії 23 лютого», – розповів Дмитро Кропачов.


Він також зазначив, що підприємства ПП «ДБР-3» та ТОВ «АБВ-4» мають одних і тих самих власників, одного керівника та зареєстровані за адресою масової реєстрації юридичних осіб. Майже 2 роки ПП «ДБР-3» настирливо пробирається в Житомирську область, щоб видобувати ільменіт. Після отримання спецдозволу ці підприємства можуть бути перепродані будь-кому, наприклад, групі компаній Дмитра Фірташа. Саме його компанії давно поклали око на родовища ільменіту в Житомирській області та постачають ільменіт на окуповану територію України.



«Ці питання не пройшли профільну комісію. Їх представники навіть не приховували того, що дані організації мають на меті отримати спецдозволи не з метою раціонального добутку корисних копалин, а для «перепродажу», – зазначив депутат Житомирської обласної ради Олександр Ніколайчук.


Про те, що їх ввели в оману, більшість народних обранців дізналися вже після сесії. Депутатське звернення про скликання позачергової сесії та скасування рішення, пов’язані підприємствами ПП «ДБР-3» та ТОВ «АБВ-4», підписала необхідна третина депутатів обласної ради (для скликання сесії відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не менш як однієї третини депутатів від загального складу ради).


Депутат Житомирської обласної ради Володимир Кропивницький наголосив, що скликати позачергову сесію потрібно негайно.


«Підприємства-прокладки можуть отримати ліцензію вже найближчим часом. Тоді відстояти це питання в суді та виправити ситуацію буде значно складніше», – переконаний депутат.

Вчора

Сторінки:
Нагору