КВІ
Вівторок
16
13:36

​Геннадій Герасимчук: Кожен четвертий співробітник Служби судової охорони у Житомирській області – учасник АТО

4 квітня 2020 року відзначає свою першу річницю Служба судової охорони України – державний орган у системі правосуддя, на який покладені функції забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах. Рік тому Вища рада правосуддя затвердила Положення про Службу судової охорони, яким визначила статус та функції новоствореного органу.

На Житомирщині Служба судової охорони розпочала діяльність в жовтні 2019 року і функціонує п’ять місяців. До вашої уваги інтерв’ю з начальником територіального управління Служби судової охорони у Житомирській області полковником Служби Геннадієм Герасимчуком.


Геннадію Валерійовичу, розкажіть про Службу судової охорони в Житомирській області. Які функції на неї покладені, які завдання виконують її співробітники?

Робота територіального управління Служби судової охорони у Житомирській області стартувала в жовтні 2019-го, після того, як своїм наказом Голова Служби Валерій Бондар призначив на посади мене та моїх заступників. Ми так само, як усі співробітники, проходили перевірку рівня фізичної підготовки, розв’язували ситуаційні завдання і проходили співбесіду. Після призначення та складання присяги нашим завданням було набрати персонал – спочатку апарату управління, далі – підрозділу охорони, тобто, контролерів, які власне й забезпечують безпеку на постах судів та судових установ. В управлінні вже проведено 5 конкурсів на заняття вакантних посад, і на сьогодні чисельність працівників та співробітників управління складає 125 осіб.

Перебуваючи в будівлі суду, кожна людина – суддя, працівник апарату суду, учасник судового процесу або звичайний відвідувач – має відчувати себе в повній безпеці. Це головне завдання Служби судової охорони. Співробітники управління несуть службу на постах охорони, здійснюючи пропускний режим, перевірку документів та забезпечуючи безпеку житомирян.

Основними завданнями Служби судової охорони є припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, забезпечення особистої безпеки суддів, членів їхніх сімей, працівників суду, а також всіх учасників судового процесу. Крім того, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» надає право співробітникам Служби судової охорони застосовувати зброю, заходи фізичного впливу та спеціальні засоби для охорони громадського порядку в судах, захисту суддів та учасників судового процесу. Співробітники нашої Служби також мають право затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються проникнути на територію або до приміщення суду чи судової установи. Затриманих осіб, які вчинили правопорушення, передають працівникам поліції для вжиття відповідних заходів.


Скільки судових установ Житомирської області нині перебуває під охороною Служби?

Поки що ми забезпечуємо охорону приміщень судів та установ системи правосуддя, розташованих в місті Житомирі. Їх вісім. Ці установи були взяті під охорону в грудні 2019 року. Днями беремо під охорону перший суд за межами обласного центру – Коростенський міськрайонний суд. У найближчих планах – Овруцький та ще декілька районних судів. Тож будемо проводити ще не один набір нових працівників. У 2020 році під охорону Служби судової охорони в межах України перейдуть понад 400 установ системи правосуддя, а до кінця 2021 року – 855. Від виконання не властивих їм функцій буде повністю вивільнено підрозділи Національної поліції та Національної гвардії України.


Вісім судів та установ системи правосуддя в Житомирі - що це за установи?

Шість судів: Корольовський та Богунський районні в місті Житомирі, Житомирський апеляційний та районний суди, Житомирський окружний адміністративний суд та Господарський суд Житомирської області. Судових установ дві: це територіальне управління Державної судової адміністрації в Житомирській області та територіальне управління Служби судової охорони у Житомирській області.


Що зроблено за 5 місяців роботи Служби судової охорони у Житомирській області, які результати можете озвучити?

З початку року Службою судової охорони забезпечено безпеку в залах судових засідань під час слухання понад 20 справ, які мають значний суспільний резонанс. Охорону громадського порядку в цих засіданнях забезпечували 134 співробітники нашого управління. Станом на 23 березня 2020 року на контрольно-пропускних пунктах судових установ Житомира не допущено пронесення громадянами 342 предметів, з них 214 колюче-ріжучих, зокрема, складні, кухонні та сувенірні ножі. У цьому ж переліку також 103 газових балончики, 15 пристроїв для відстрілу гумових куль, 3 одиниці травматичної зброї та інші предмети, заборонені для пронесення до судових установ. З 1 по 31 березня 2020 року вилучено 93 заборонених предмети – дещо менше, ніж за попередні місяці, через карантин.

Працівниками управління проведено обстеження приміщень судів у райцентрах Житомирської області, які згодом будуть взяті під охорону нашою Службою.


Не допущені до пронесення предмети – люди їх навмисно намагалися пронести до судової зали? І що за резонансні справи, про які ви говорите?

Предмети, які власники залишають у камерах схову на постах охорони і які не можна проносити до будівлі суду, не обов’язково взяті власниками навмисно. Їх люди можуть носити в сумці чи кишені і згадати про них лише на посту охорони, після того, як наш контролер запитує про наявність таких предметів або сам виявляє їх в особистих речах відвідувачів. Багато хто носить у сумці чи барсетці складний ніж, ножиці чи газовий балончик для особистого захисту і навіть не завжди про них пам’ятає. Дехто тримає при собі травматичну зброю, на яку має дозвіл. Пронесення таких предметів до судової зали заборонене, бо може становити загрозу для суддів та інших учасників судового процесу. Ми наполегливо рекомендуємо громадянам залишати такі речі за межами судової установи.

Посилення заходів безпеки учасників судового процесу нашими працівниками потребують «гучні» судові справи, які отримали певний резонанс у суспільстві. Аби знати, як реагувати на порушників громадського порядку, забезпечувати безпеку суддів та інших учасників судового процесу, попереджати прояви неповаги до суду, зі співробітниками Служби постійно проводяться навчання та тренінги, які організовує відділ з професійної підготовки та підвищення кваліфікації нашого управління.


Контролери Служби, які забезпечують пропуск людей на постах охорони судів – хто вони? Якими вміннями та навичками треба володіти, аби мати шанс влаштуватися на роботу до Служби судової охорони?

Люди, які бажають стати частиною нашої команди, перш за все повинні мати бажання працювати та гарну репутацію, певний рівень фізичної підготовки та знання основних нормативно-правових актів, що регламентують діяльність Служби. Якщо мова йде про підрозділ охорони, то особливу увагу звертаємо на фахівців, які мають досвід служби в інших силових структурах та бойовий досвід. Вік кандидатів - від 18 до 55 років. До речі, на сьогодні в територіальному управлінні Служби судової охорони у Житомирській області працюють 32 учасники бойових дій в АТО/ООС. Це кожен четвертий співробітник. Наскільки мені відомо, загалом у Службі судової охорони України працевлаштовані 677 учасників АТО/ООС, четверта частина від усіх працівників.


Чи багато серед співробітників вашого управління дівчат та жінок?

В апараті управління представниць чарівної статі більше, в підрозділі охорони їх чотири. Це Соф’їна Анастасія, Окрушко Сніжана, Мойсеєнко Марина та Щербина Марія. Це молоді дівчата у званні рядових, які несуть службу на постах охорони судових установ нарівні з чоловіками. Усі вони нещодавно брали участь у фотоконкурсі «Жіночі обличчя Служби судової охорони-2020», приуроченого до Міжнародного жіночого дня 8 Березня. За результатами конкурсу контролер Анастасія Соф’їна посіла почесне третє місце і нагороджена Пам’ятними дипломами Служби судової охорони та відзначена Міжнародною академією рейтингових технологій і соціології “Золота Фортуна”. У дівчини – трирічний стаж служби в Збройних силах України та в зоні АТО/ООС. Крім того, вона закінчує навчання у Житомирському державному університеті імені Франка на соціально-психологічному факультеті та навчається на другому курсі кафедри військової підготовки Житомирського військового інституту імені Корольова.


Відомо, що в Україні триває карантин, пов'язаний з запобіганням поширення коронавірусної інфекції. У якому режимі нині працює судова охорона?

В умовах карантину співробітники територіального управління Служби судової охорони у Житомирській області продовжують забезпечувати громадський порядок у судах та судових установах міста. Вони забезпечені медичними масками, рукавичками та іншими засобами індивідуального захисту. Хочу зазначити, що в судах зараз значно поменшала кількість відвідувачів. Наказами керівників змінений порядок пропуску до судових установ, а учасникам судового процесу наполегливо рекомендують використовувати альтернативні шляхи звернення – телефон та електронну пошту.

Усім без винятку відвідувачам наші співробітники дистанційно вимірюють температуру. Осіб без масок, із підвищеною температурою та наявними ознаками респіраторних захворювань, до приміщень судових установ не пускають. Таких, хочу констатувати, поки одиниці, що втішає. Користуючись нагодою, хочу звернутися до громадян із проханням обмежити відвідування судів, а позовні заяви, скарги, відзиви, клопотання та інші документи надсилати в електронному вигляді.


Ну і наостанок. Які плани у керівника територіального управління Служби судової охорони Житомирщини на найближче майбутнє?

Важко говорити про плани у такий нестабільний період, однак будьмо оптимістами. Кожен підрозділ нашого управління має чіткі плани на кожен місяць, кожен квартал, кожне півріччя, і виконує їх. Плануємо рости, розвиватися, реалізовувати Стратегію розвитку Служби на 2020-2022 роки, яка погоджена Державною судовою адміністрацією України та Вищою радою правосуддя. Сподіваюся, що зовсім скоро нам вдасться взяти під охорону всі судові установи області.



Пресслужба територіального управління Служби судової охорони у Житомирській області

Вчора

Сторінки:
Нагору