КВІ
Четвер
25
23:14

​«Кромберг енд Шуберт» у Житомирі - місцева альтернатива закордонному працевлаштуванню

«Кромберг енд Шуберт» - наймолодше і найчисельніше за штатом виробниче підприємство в області. За два роки його діяльності колектив зріс до 2100 працівників і це, за словами керівників, - не межа. Потужності заводу з іноземними інвестиціями, який виготовляє бортові кабельні системи для європейських виробників автомобілів, розраховані на 5000 робочих місць й за умов отримання великих замовлень та належного кадрового забезпечення така перспектива в найближчі роки може стати реальністю.

Для служби зайнятості такі роботодавці – вигідні партнери, позаяк допомагають розширювати можливості працевлаштування для безробітних та впливати на ринок праці. Саме тому обласна служба зайнятості ініціювала проведення прес-туру на завод аби через засоби масової інформації ширше представити громаді області перспективне підприємство.


«Основна мета зустрічі – розповісти жителям області про успішне підприємство, де створюють умови праці, забезпечують гідною зарплатою, сприяють кар’єрному зростанню. Ми хочемо показати достойну альтернативу закордонному працевлаштуванню, аби застерегти багатьох людей від проблем, які «здобувають» з часом трудові мігранти: втрата здоров’я, розпад сімей, відірваність від місцевих суспільних реалій» - зазначила директор обласного центру зайнятості Галина Корінна.


Презентували нинішні можливості та подальші плани для представників служби зайнятості та мас-медіа технічний директор Славомір Качмарек, фінансовий директор Олександр Шаварський, організатор з персоналу Наталія Кашталінчук та РR-менеджер Ольга Воєвуцька. Пан Качмарек повідомив, що до кінця року для реалізації проектів, загарантованих клієнтами – компаніями Volksvagen i Seat потрібно ще близько тисячі працівників. «Глобальне питання – чи наявний персонал у районі. Резерви є, але люди мало поінформовані про можливості, які ми даємо працівникові: рівень зарплати, соцпакет, кар’єрний розвиток. Працюємо за європейськими стандартами, як щодо умов праці, так і якості продукції» - сказав він.


Особливих вимог до претендентів на роботу завод не висуває. Головне – не мати медичних протипоказань та бажання навчатись і розвиватись. Усі новачки проходять тритижневий курс вишколення у навчальному центрі, потім як учні із супроводом досвідчених працівників вливаються у роботу на конвеєрі. У вересні працівникам підвищили зарплату – тепер виробничий персонал у середньому отримуватиме вісім тисяч гривень на руки. Доставка працівників на роботу у три зміни здійснюється за 10-ма маршрутами, опрацьовуються й інші, зокрема з Бердичівського й Червоноармійського напрямків. На території діє їдальня, вартість обіду в якій компенсує підприємство, працівники завжди в чистому робочому одязі, в комфортних умовах. У відпустці персонал має можливість оздоровитись у санаторії з 80%-компенсацією вартості путівки, а діти – відпочити у літніх таборах чи займатись у різних гуртках. Запроваджена традиція також матеріальної підтримки для молодих батьків – так звана «коробка для «крошеняти». Роботодавець дбає про формування корпоративної культури й духу працівників: є власна футбольна команда, проводиться шаховий турнір, залучаються працівники до інших культурно-спортивних загальноміських заходів.


Найголовніше, як акцентують керівники заводу, тут є всі умови для розвитку кар’єри. За два роки таких успішних прикладів «росту» вже є чимало. Приміром, начальник виробництва, який починав комплектувальником проводів, нині як кризис-менеджер впроваджуватиме аналогічне виробництво у Мексиці. А 22-річний Богдан, прийшовши ще студентом на завод, постажувався у Луцьку й за рік роботи у Житомирі став начальником зміни, керуючи робочим процесом понад 500 працівників.


Спілкуючись безпосередньо з крошівцями на виробництві, впадає в око їхня відкритість, єдність, патріотизм і навіть гордість за своє підприємство. Юлія Бондар за час роботи стала старшим контролером якості продукції, задоволена умовами праці й розміром зарплати. «Дослужився» до майстра виробничої дільниці за півроку роботи комплектувальником Олександр Козенюк, який вже мав за плечима досвід роботи за кордоном. Порівнюючи, перевагу він однозначно віддає «Кромберг енд Шуберт». Тут є перспектива і достатнє матеріальне заохочення – переконує він.


Що характерно, в колективі «Крошу» - чимало працівників з вищою освітою. За спостереженнями керівників, багаж знань попереднього навчання у вузі дозволяє приймати власні рішення і працювати на результат. «Ідеально, коли людина починає кар’єрну історію з виробництва. Це лише старт, а далі вища освіта допоможе людині реалізуватись в управлінні колективом, або сконфігурувати свою кар’єру так, як їй пасує. Люди, часом проявляються несподівано» - каже фінансовий директор.


Під час зустрічі з фахівцями служби зайнятості керівники заводу зачепили актуальну на сьогодні тему міграційних процесів в країні. Олександр Шаварський закликав представників служби зайнятості спільно проводити просвітницьку роботу серед населення щодо ризиків роботи за кордоном. «На жаль, рекрутери, які працюють на польський ринок, розповідають людям казки, вони вірять, виїжджають, а потім повертаються з сумними історіями. На нашому підприємстві теж є випадки, коли розчаровані закордонними заробітками працівники повертались на роботу. Люди мають бути поінформованими» - сказав він. Славомір Качмарек, поляк за національністю і добре обізнаний з тамтешніми реаліями ринку праці, на прикладах і доступній калькуляції доводить переваги роботи на житомирському заводі. «Крошівці» за восьмигодинний робочий день, а не 10-11 для приїжджих у Польщу, отримують співрозмірну зарплату. 1680 злотих (мінімальна зарплата) – це близько 12300 гривень. Якщо ж відняти затрати на проживання та харчування, виходить зарплата «крошівця». Тобто грошового резону їхати на заробітки немає, у людей спрацьовує емоційна складова – працювати за кордоном.


Підприємство взаємодіє з міським центром зайнятості, систематично інформуючи про актуальні вакансії: цьогоріч за неповні дев’ять місяців надійшло майже 540 пропозицій роботи для підопічних центру. Бачення подальшої співпраці зі службою висловив фінансовий директор заводу О.Шаварський: «Наша платформа співпраці – досить широка. Найперше – обмін інформацією. Ми інформуємо про нашу стратегію в рекрутингу, оплаті праці. Центр зайнятості, акумулювавши такі дані від інших роботодавців, зможе ефективно розподіляти наявні в області трудові ресурси. Зі свого боку, ми також очікуємо від центру зайнятості повідомлень про кадрові резерви, додаткові державні програми – навчання або профорієнтація на підприємстві. Такий спектр інформаційних обмінів для нас дуже важливий. І, враховуючи розмір нашого підприємства та динамічний розвиток, ми зацікавлені працювати з центром зайнятості у цьому напрямі».


Користуючись нагодою під час зустрічі, Галина Корінна запросила керівників «Кромберг енд Шуберт» взяти участь у першому обласному кар’єрному форумі «Освіта. Робота. Перспектива», який служба зайнятості планує провести 9 листопада.

Сторінки:
Нагору