КВІ
Середа
24
21:21

​Володимир Ширма: Ми є свідками повернення справжньої історії України

В рамках Всеукраїнського патріотичного фестивалю «Герої Базару» 19 листопада керівництво області та патріоти з усієї України у селі Базар Народицького району вшанували пам'ять 359 юнаків, які загинули, відстоюючи незалежність нашої держави.

«Більше семидесяти років радянська влада намагалась стерти як гумкою з пам’яті українців українську історію. Але часи змінюються, і зараз ми стоїмо у цьому святому місці, вшановуємо та пам’ятаємо подвиг молодих патріотів, які стоячи під кулями червоноармійців, співали «Ще не вмерли України …», - сказав голова обласної ради Володимир Ширма під час мітингу-реквієму.


Також Володимир Ширма зазначив, що всі ми сьогодні є свідками повернення справжньої історії України з небуття, нагадавши присутнім про недавні відкриття пам’ятників митрополиту Іларіону та Олегу Ольжичу.


Голова обласної державної адміністрації Ігор Гундич наголосив, що подвиг юних героїі є прикладом для усіх нас як боротися з ворогом. В ході мітингу – реквієму єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій провів молебень та панахиду за Героями Базару.


Довідково: Меморіальний комплекс учасникам ІІ Зимового походу відкрито на місці поховання 26 серпня 2000 року. 11 жовтня 2002 року відбулося урочисте перепоховання останків 46 воїнів УПА, які загинули в бою 17 листопада 1921 року. Автор проекту пам’ятника – житомирський архітектор Олександр Борис. Меморіал споруджено за кошти української діаспори у Великобританії. 2007 року біля меморіалу відбулися зйомки документального фільму з серіалу «Невідома Україна» про Другий зимовий похід групи армії УНР у 1921 році й героїку українських вояків під Базаром.


З початку жовтня цього року тривали реставраційні роботи Меморіального комплексу. Зокрема, відновлено хрести та головний меморіал, укріплено кургани та облаштовано прилеглу територію.

Сторінки:
Нагору