КВІ
Четвер
18
09:04

​Наталія Чиж: Міські ради повинні впроваджувати найкращі практики в прозорості та підзвітності

Секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж 20 лютого провела зустріч з представниками фонду «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» (EU Anti-Corruption Initiative). Основною метою зустрічі було обговорення етапів впровадження в роботі виконавчих органів Житомирської міської ради найкращих світових практик в прозорості та підзвітності.

Наталія Чиж повідомила, що вже зараз міська рада спільно з фондом Transparency International Ukraine працює над антикорупційною комунікаційною стратегією у сферах земельних відносин, освіти, а також в роботі КП «Житомирводоканал».


Департамент містобудування та земельних відносин міської ради розпочав процес формування геоінформаційного центру збору даних на базі містобудівного кадастру. Вперше за історію міста була опублікована на сайті opensity zt.ua вся публічна частина містобудівної документації різних рівнів (від креслень генерального плану, плану зонування до містобудівних умов та обмежень).


Впродовж 2015-2016 року департамент містобудування та земельних відносин провів інвентаризацію земель міста Житомира. Як наслідок було виявлено близько 33 000 земельних ділянок, серед яких близько 15 000 раніше не були в несені до бази даних публічної кадастрової карти України, серед яких близько 6000 взагалі не мали ніяких підтверджуючих документів на володіння чи користування земельними ділянками.


Після завершення проекту мешканці міста зможуть отримати повну інформацію про стан, межі, розміри та власників землі в електронному вигляді. Це спрощує механізм управління земельними ресурсами та отримання податків за землю.


В освітній сфері основним завданням є відкритість освітнього процесу, як умова ефективної співпраці педагогів, батьків, учнів та громади, спрямованого на розвиток освітньої установи. Мета проекту полягає у підтримці процесу інформатизації в освітньому закладі шляхом розвитку єдиного освітнього інформаційного простору освітньої установи.


Окрім того Наталія Чиж додала, що в березні 2018 року планується підписання меморандуму про співпрацю в рамках реалізації проекту щодо відкритих даних між Житомирською міською радою, Державним агентством з питань електронного урядування України та Фондом «Євразія» (Проект міжнародної технічної допомоги «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)»). В рамках співпраці буде проведено проведено аудит публічних даних та розроблено сервіс відкритих даних на сайті Житомирської міської ради.


За результатами проекту «Прозорі міста», що реалізується Transparency International Україна, місто Житомир займає третє місце в рейтингу прозорості 100 найбільших міст України.


Всі закупівлі Житомирська міська рада проводить через систему ProZorro, яка є сучасною системою проведення закупівель онлайн та дозволяє унеможливити проведення корумпованих тендерів. В планах також запровадити сервіси Open City та Open School.


Представниця фонду «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» (EU Anti-Corruption Initiative) Ека Ткешелашвілі під час зустрічі підкреслила важливість впровадження подібних практик, адже вони сприяють зменшенню корупції в органах місцевого самоврядування.


Секретар міської ради Наталія Чиж підкреслила, що Житомир й надалі буде працювати у сфері відкритості:


«Ми активізували свою роботу на шляху до більшої прозорості, підзвітності та участі громадян у формуванні міської політики. Міські ради повинні впроваджувати найкращі практики в прозорості та підзвітності».


Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - це найбільша програма підтримки з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Її імплементацією займається Данська агенція з міжнародного розвитку (DANIDA).

Вчора

Сторінки:
Нагору