БЕР
П'ятниця
29
09:24

​Віталій Бунечко: Моделюємо різний розвиток ситуації, починаючи від перекриття області

Після карантинного Києва із зупиненим метрополітеном і громадським транспортом Житомир здається гамірною столицею: тролейбуси й маршрутки їздять, люди прогулюються стометрівкою біля міськради. Ресторани зачинено, але каву на винос можна купити. Продуктові крамниці приймають покупців з обмеженнями, як і в Києві, але довгих черг та ажіотажу немає.

Облдержадміністрація для відвідувачів не працює задля їх безпеки. У вестибюлі стоїть стіл для письмових звернень. Розмову з очільником Житомирської ОДА Віталієм Бунечком ведемо на площі перед пам'ятником Сергію Корольову.

На сьогодні область здатна тестувати по 50 людей на добу з підозрою на коронавірус.

Чи перекриватимуть область, залучатимуть військових, наскільки медицина Житомирщини готова протистояти поширенню вірусу та звідки брати кошти на протидію пандемії – про це читайте в інтерв'ю з головою ОДА.


– Коронавірус у світі поширився раніше, ніж в Україні. Чи вживали ви заходів ще до того, як у нас з'явилися перші хворі? І яких?

– Розуміючи, яка ситуація насувається, ми почали збирати інформацію про потреби наших лікарень, аби розуміти об'єктивну картину. Після першого огляду зрозуміло, що в більшості районів зберігалися "потьомкінські дєрєвні", де десь підмальовували якісь цифри, щоб не мати гіршого за інших вигляду… Ще в лютому було пояснено всім головним лікарям, що потрібно дати об'єктивну картину для того, аби ми сповна підготувалися до цієї зарази.

У нас є підприємство "Леся" (ПрАТ "ВКФ "Леся", – прим. ред.), котре відучора почало шити захисні костюми, у яких є дуже велика потреба. Незабаром має бути висновок Національної академії медичних наук України про те, що ці костюми відповідають усім вимогам. Процедура сертифікації забере певний час. Підприємство відшиває костюми, а завдяки допомозі меценатів ми забезпечимо всіх лікарів Житомирщини засобами індивідуального захисту у вигляді костюмів.


– Якими засобами захисту забезпечені лікарі, що визначені як першочергові під час прийняття пацієнтів з підозрою на коронавірус? І чи організували ви підвезення медиків від їхніх осель до місця роботи?

– Так. У нас є 12 таких лікарень. 3 квітня ми провели нараду з головами РДА, ОТГ і міст обласного значення. У нас є таблиця з розрахунком на найближчі 2 тижні. На нараді було визначено лікарні, яким ще потрібні певні засоби, дано вказівки головним лікарям та очільникам РДА негайно докупити все необхідне, щоб закрити ці потреби. Ми беремо розрахунок на 2 тижні. Що саме? Починаючи із захисних костюмів… У нас стратегія побудована таким чином. Ми маємо комунальну базу спецмедпостачання. Там акумулюємо всі необхідні засоби. І залежно від того, де виникають спалахи... Перший у нас – Радомишль, зараз маємо на Житомирщині 11 випадків, з яких два, на жаль, летальні. Наразі є 9 хворих у таких регіонах, як Бердичів, Радомишль, Малин, Житомир і Коростень… Саме в ці лікарні, де спалахують вогнища, спрямовуємо засоби й зусилля.


– То підвезення лікарів організували?

– Так, організували. Ми збираємо зворотний зв'язок від лікарів… Мені дивно, коли випадають якісь моменти комунікації, а все дуже просто – взяти та скомунікувати.


– Тобто скарги все ж були?

– Не скарги, а радше повідомлення про те, що відбувається… Як бачимо, навіть на центральному рівні траплялися ситуації, коли лікарів у Києві не пускали до електричок. Але ж питання вирішується моментально, тому що зараз немає часу на бюрократичні зволікання.


– Щодо теорії та практики є розбіжності? Так, радник міського голови Києва Максим Бахматов написав пост, що на папері була одна ситуація із забезпеченням лікарень апаратами ШВЛ – 24 штуки, а в реалі з них можуть бути задіяні тільки 2. Ви на брифінгу звітували про 178 апаратів ШВЛ на область плюс 14 апаратів, які нададуть меценати. А в реальному житті на місцях вони працюватимуть?

– А сюди ще потрібно врахувати наявність анестезіологів… Я вам поясню. Якщо ви переглядали наші брифінги, які розпочалися фактично від 12 березня, то ми тоді звітували про 208 апаратів ШВЛ. Але, як виявилося, 30 з них не працюють. Тому зараз ми й даємо статистику – 178. Із тих 30, які в неробочому стані, частину наразі ремонтують коштом меценатів. Ми відправили декілька із цих наших неробочих апаратів на ремонт, які можна реанімувати. На жаль, один зі 178 робочих апаратів ШВЛ уже використовується в Бердичівській міській лікарні за призначенням – до нього підключений один хворий.


– Як організовуєте тестування? Кого тестуєте, скільки тестів зроблено, скільки ПЛР-систем є в наявності?

– Тестуємо згідно з протоколами МОЗ, чітко їх дотримуємося. Протестовано близько 80 людей, з яких у 6-ти підтверджено коронавірус. Ми розуміємо, що кількість хворих зростатиме. Сьогодні лабораторний центр здійснює перевірку 11 осіб. Чому в нас 6? Я пояснюю це тим, що ми одні з перших увійшли в цю зону турбулентності з 12 березня. Наш летальний випадок став плацдармом для чиновників і для людей, коли ми переосмислили всю глибину проблеми… На сьогодні ми можемо тестувати приблизно 50 людей на добу. У нас у лабораторному центрі на початку пандемії містився один апарат, який міг робити 22 ПЛР-аналізи. Ми забрали ще один апарат з перинатального центру та передали в тимчасове користування до лабцентру, тому що висновки можуть робити тільки в лабцентрі. Наразі нам цього вистачає. Крім того, зараз ми закуповуємо апарат, який буде розміщений в обласній лікарні.

Відповідно до процедури, тестування триває від 4-х годин. Апарат, котрий ми придбаємо на область, значно швидший і може тестувати за 40 хвилин. Остаточний результат дає тільки лабораторний центр. Ми відсікатимемо непідтверджені випадки, а решту даватимемо на перевірку до лабораторного центру. На сьогодні можемо тестувати двома апаратами, які містяться в лабораторному центрі. Це одночасно 50 ПЛР-систем.

Інтерв'ю раптово переривається. Бунечко спохмурнів: упритул до будівлі ОДА на площі в забороненому місці з порушенням правил дорожнього руху паркує авто житомирянин, замикає автомобіль і йде у справах. Голова ОДА, намагаючись привернути увагу водія, щоб зробити йому зауваження, голосно вигукує: "Місця мало? Скажи, будь ласка? Я зараз поліцію викличу!" Водій відмахується та йде собі далі у справах. Бунечко набирає очільника Головного управління Національної поліції в області Сергія Крупєя, жартуючи, що можна прискорити виклик, якщо телефонувати не "102", а безпосередньо начальнику поліції: "У мене є пряма кнопка".

Під час подальшого інтерв'ю до водія підійшли люди у формі та зробили йому зауваження, після чого той перепросив і від'їхав.


– Скільки коштів область недоотримує внаслідок скасування податків, через протиепідемічні заходи?

– Такі підрахунки ми не робили. Ми розуміємо ситуацію, такі завдання вже поставлено. Зараз усе сфокусовано й закцентовано, безумовно, на боротьбі з цією заразою, а те, що ми недоотримаємо внаслідок… потрібно збирати інформацію. Це ж починаючи з недоотримання місцевих бюджетів, і воно буде рости аж до верху. Ми повинні розуміти, що все буде по-новому. І зараз складно сказати, скільки ми недоотримуємо за наявної динаміки, коли обмежувальні заходи є мінімальними. Відсьогодні закрито Чернівецьку область. Далі обмеження будуть ще більшими, й економіка, звісно, упаде. Я дивлюся світову аналітику, де прогнозують економічний спад до 3%. Це дуже оптимістичний прогноз.


– То ви ще не думали про перерозподіл обласного бюджету?

– Після однієї з нарад із президентом я дав розпорядження підготувати лист, аби зібрати позачергову сесію обласної ради. Потім ми сіли із заступниками, уважно проаналізували поточну ситуацію саме щодо коштів і наявних потреб. Був присутній голова обласної ради, який запевнив, що облрада збереться будь-якої миті й дуже швидко. Зараз тих коштів, що виділені на боротьбу з коронавірусом, ураховуючи й гроші меценатів, великого бізнесу, місцевих бюджетів, нам на першому етапі достатньо.

Наразі можу сказати про 72 мільйони, які маємо на першочергові заходи протидії коронавірусу. Обласна рада в разі потреби збереться в будь-який момент, і ми зробимо перерозподіл бюджету в бік збільшення видатків саме на боротьбу з коронавірусом.


– За рахунок чого ви плануєте зробити такий перерозподіл?

– Від моменту, коли в нашій області запроваджено надзвичайну ситуацію, усі видатки, крім захищених статей, припинено. І тому зараз кошти акумулюються. Немає такого, як я кажу, що депутатів дуже часто юзаю на виділення коштів на холодильники… Зараз холодильники ніхто не купує.


– Звідки ви плануєте забирати кошти, коли виникне така потреба?

– З обласних програм. Починаючи з добудови нашого стадіону! Це як приклад вам наводжу. Стадіон будують з бозна-якого року, і я вже шостий, хто його добудовує. Ми виділили на нього 15 мільйонів. І хоча я пообіцяв громаді, що цього року його добудую, я впевнений, що люди поставляться з розумінням, якщо я попрошу ці кошти перерозподілити на боротьбу з пандемією. І таких програм чимало. Наприклад, гроші на виконання депутатських повноважень. Ними готові пожертвувати. Депутатські фонди – це найоптимальніший варіант.


– А ви збираєте одноденний чи дводенний заробіток учителів?

– 3 квітня на ранковій нараді я висловив пропозицію, щоб дводенну зарплату всіх співробітників патронатної служби та структурних підрозділів, окрім трьох (Управління охорони здоров'я, Управління цивільного захисту, Управління соцзахисту населення), спрямувати до благодійних фондів районних лікарень, які менш забезпечені... Це абсолютно добровільна акція. Ми розуміємо всі соціальні моменти, які можуть бути в людей.


– Воно-то добровільно, але ініціатива згори, і це фактично 10% зарплатні…

– Це цілком добровільно. Якщо хтось відмовиться, я вас запевняю, що до нього не буде жодних репресій (назвемо це так).


– Як налагоджуєте співпрацю з бізнесом? Чи багато є меценатів? Як відбуваються пожертви: прямі закупівлі для лікарень чи створено якийсь благодійний фонд? Яким чином це діє?

– По-перше, з чого складаються ті 72 мільйони, про які я вам доповідав? Це понад 50 млн з бюджетів різних рівнів, а 20 млн – меценатські кошти, які є наразі. Вони закумульовані, а деякі вже навіть витрачені.

На сьогодні місцевий бізнес допомагає лікарням у своїх районах і містах. Згадані раніше 14 апаратів ШВЛ придбані меценатами й передані тим лікарням, які до них, можливо, зверталися, де є потреба. Напряму.

Апарати ШВЛ закуповують організації та передають безпосередньо апарату. Пожертви від меценатів надходять на благодійні рахунки лікарень.

Узагалі, за апарати ШВЛ точиться боротьба між регіонами… Зараз є моменти спекуляції ними. І якщо сьогодні маємо кризу, а завтра вона закінчиться, і до мене прийдуть правоохоронці та запитають, чому апарати було закуплено за такою ціною, а не дешевше? Аналізуючи телеграм-канали, бачу, що про одного з голів ОДА, який придбав ШВЛи, пишуть, що закупівлю здійснено за завищеними цінами.

Ведемо постійний діалог з бізнесом. Збиралися бізнес-клубом у міській раді. Наші найбільші платники податків, які розташовані тут, – це компанії UPG, "Рудь"… Вони надають зараз локальну допомогу лікарням. Благодійні рахунки відкрито на базі "Спецмедпостачання". У мене лежать близько 100 листів до суб'єктів господарювання із зазначенням конкретного рахунку для надання благодійної допомоги. Ми дякуємо всім спонсорам. Учора в нас відбулася зустріч із представниками однієї з компаній в області, які надали близько 800 тис. грн Олевській лікарні.


– Чи змінюється зарплата лікарів? Чи є надбавки на період пандемії? Для всіх лікарів чи тільки спеціальних категорій?

– Ви чули заяву міністра охорони здоров'я Степанова, який сказав, що всім лікарям утричі підвищать посадові оклади. Зараз комунікація влади щодо викликів і потреб відбувається негайно. Уряд засідає мало не щодня… Про житомирських лікарів: додатково містом виділено кошти, які будуть скеровані на оплату лікарям, котрі в нас зараз безпосередньо борються з коронавірусом. Далі будемо, безумовно, переглядати ті зарплати… Ми чітко виконуємо доручення Кабміну.

Того самого дня ми зустрілися з міським головою Житомира Сергієм Сухомлином, який на запитання про потрійне підвищення зарплати лікарям усміхнувся і сказав, що понад 180 лікарів отримали подвійну зарплатню з міського бюджету, а інших коштів на це отримано не було.


– У соцмережах багато дописів, у яких люди скаржаться, що у зв'язку з пандемією лікарні зачинено, переведено на особливий режим роботи, а регулярні хворі не можуть отримати медичну допомогу.

– Ургентна допомога надається однозначно, у плановому режимі. Через екстрену й не тільки. Основне ж наше завдання – стримати поширення цієї зарази. Можливо, я зараз скажу якусь крамольну річ, але дуже часто лікарні в нас перетворювалися на клуб за інтересами для пенсіонерів. Вони там збиралися. Ви ж самі бачили ті черги. Те саме з базарами. Я такий шквал критики витримав, коли ми позакривали базари!.. Але давайте повернемося до таких клубів за інтересами через місяць, коли скінчиться карантин.


– Вони якось брендовані?

– Я не готовий сказати. Гадаю, що так, але не бачив, як саме. Напевно, там буде бренд тієї торгової марки, яка формуватиме ці продуктові набори.


– Як ви ставитеся до того, коли депутат, наприклад, передає лікарні 5 тисяч масок і транслює це у прямому ефірі?

– На нараді з міськими головами й очільниками райрад я всіх повідомив: "Узяв тихенько всі політичні прапори та склав їх у куточку". Сьогодні я навів приклад нашої взаємодії з мером Житомира. Ми були в першій інфекційній лікарні, і там були певні непорозуміння із Сухомлином. Коли зібрався трудовий колектив, одна з присутніх сказала йому: "Сергію Івановичу, я за вас голосувати не буду!" А я кажу, що на сьогодні теж не голосуватиму за Сухомлина, як і Сухомлин не голосуватиме за Бунечка… Зараз узагалі не про політику й не про піар… Улаштовувати на цьому якийсь перформанс некоректно.


– Чи були спроби підприємців пролобіювати власні інтереси, щоб їх не закрили, а дозволили працювати?

– Усе дуже просто. Є чітка постанова Кабміну, яка регламентує цю роботу… Ні, лобіювання не було. Я вас запевняю.


– У Києві ми бачимо, як в алкогольних магазинах продають рис і гречку для того, щоб вони працювали…

– Це вже питання коректності. На зустрічі в бізнес-клубі був присутній вірусолог. Й один із членів клубу каже, що бізнес переходить у стагнацію, відбувається спад виробництва… А вірусолог каже, що не весь бізнес зазнає збитків: "Мій бізнес зараз пішов на підйом". Він консультує підприємства щодо того, як потрібно організовувати роботу, щоб не допустити поширення цієї зарази… А хтось, як ви кажете, починає торгувати в алкогольних магазинах гречкою. Це вже питання сумлінності й етики.

Коли ресторатор відчиняє ресторан для того, аби когось погодувати, то потім – кримінальна відповідальність, штрафи… Подивіться, як за кордоном. Маю приклад штрафу, коли якась пані лайкнула себе в ресторані… Але тут одразу спрацювала поліція, вирахували геолокацію, і... 25 тисяч євро штрафу.


– В області працюють ресторани?

– Ні! Я про жоден не чув. Якщо знайдете такий, що працює, то кримінальне провадження миттю.


– Чи плануєте запроваджувати в області обмеження на пересування між населеними пунктами, де є найбільша кількість підозр на коронавірус? (Наприклад, у Київській області жителям двох населених пунктів заборонено виїжджати звідти, якщо під час вимірювання на блокпості виявиться, що в них підвищена температура, обмежень на в'їзд для місцевих немає).

– Найближчим часом ми таких обмежень не плануємо. Відповідно до ситуації станом на 3 квітня, у нас немає такої нагальної потреби. Але я вам більше скажу. Ми за участю обласного керівника Національної поліції, співробітників штабу моделювали абсолютно різні ситуації. Якщо раніше в мене на столі лежала карта децентралізації, то зараз лежить мапа Житомирської області зі шляхами. Ми моделюємо різний розвиток ситуації, починаючи від перекриття області наявними силами й засобами.


– Коли місцева влада в Італії не могла власними ресурсами впоратися з наслідками пандемії, то на допомогу приходили навіть військові. За яких умов будете залучати військовослужбовців?

– Це крайній захід. Нарада з військовими також відбулася в моєму кабінеті за участю командувача десантно-штурмових військ… Ми розраховуємо на людський ресурс, тому що військові – це дисципліна. Я сам прослужив 23 роки в СБУ, тож розумію, де дисципліна, хто може найшвидше організуватися. Військовим організуватися та мобілізуватися буде значно швидше.

До розмови долучається очільник поліції області Сергій Крупєй.


– Скільки накладено штрафів за порушення режиму карантину? У парках людей ще не штрафуєте?

Крупєй: У парках? Звісно, ні. Ще не штрафуємо. На сьогодні в нас 1 кримінальне провадження через правопорушення за ст. 325.

Адміністративних правопорушень – 48. Зокрема, за ст. 173-1 (поширювання чуток) складено 3 протоколи (у Житомирі, Радомишлі, Попільні).

За статтею 44-3 складено 45 протоколів.

У середньому за добу в області складають від 4 до 7 протоколів. Це більше стосується суб'єктів господарювання різних форм власності, які порушують обмежувальні норми.

До та після інтерв'ю до очільника ОДА підходять житомиряни з питаннями, що їх бентежать. Якийсь чоловік спершу запитав у голови ОДА, чи не збирається той наказати комунальним службам помити пам'ятник Сергію Корольову. А тоді поцікавився, чи відстежує Бунечко несумлінних підрядників, які беруть гроші й не виконують роботу.

На це Бунечко відповів, що інформацію про таких підрядників він одразу спрямовує до поліції. А громадянину голова ОДА порадив звернутися із запитом до міської ради, аби отримати офіційну відповідь.

Після інтерв'ю до очільника області підійшла мешканка Житомира з більш приземленим – земельним питанням.

Доки готувалося інтерв'ю, у суботу один із хворих на Житомирщині помер, а до міст в області, на які поширився коронавірус, додався Коростень.


Матеріал підготували:

Сергій Огородник

Журналіст-аналітик ЧЕСНО.Київ

Віта Думанська

Лідерка Руху ЧЕСНО

Вчора

Сторінки:
Нагору