БЕР
Вівторок
19
07:26

​На Житомирщині можуть з’явитись місцеві радіостанції

Одним із важливих напрямків роботи Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення є розбудова місцевого мовлення – створення радіостанцій у територіальних громадах. І Житомирщина має всі шанси бути другою областю у цьому напрямку – Нацрада замовила Фм-частоти для 17 громад.

Про це зазначив член Нацради Сергій Костинський 19 жовтня, під час зустрічі із медійниками Житомирської області. Участь у заході також взяв голова Нацради Юрій Артеменко та заступник голови ОДА Ярослав Лагута.


На початку зустрічі Ярослав Лагута привітав присутніх та зазначив: «За останні роки на Житомирщині сформувалась цікава та насичена картина із телевізійним та радіомовленням в області. Ви, представники медіа, як ніхто краще про це знаєте. Тому прошу активно долучатись до спілкування для того, аби отримати відповіді на свої запитання, та передати свій меседж від Житомирської області до Нацради для прийняття правильних рішень у надскладний для держави час».


Юрій Артеменко окремо зупинився на темі ліцензування, мовних квот, а також нагадав про конкурс радіомовлення на військово-патріотичну тематику.


«Що стосується ліцензування, то ми намагаємось зрозуміти кожну ситуацію. Але є принципові обставини, за яких ми накладаємо санкції. По-перше, це непрозорість власності, несвоєчасність подання структури власності. По-друге, у нас дуже серйозне ставлення до днів трауру, програмування ефірів у день пам’яті. Адже є певні правила у такі дні – повідомлення, зображення свічки або інших символів, хвилина мовчання тощо. У цей час, коли на сході країни війна, ми уважно стежимо за дотриманням цього і завжди накладаємо санкції. По-третє, це мовні квоти на ТБ і радіо. На радіостанціях вже процес пішов давно і поступово частка зросла із 25% до 35% у наступному році. Майже всі радіостанції виконують і перевиконують ці норми, завдяки цьому збільшується контент української мови, музики. З 13 жовтня стартувало мовне квотування на ТБ – це 75%. Ви це знаєте і не думаю, що це буде проблемою у регіональних компаніях», – зауважив керівник Нацради.


Юрій Артеменко додав, що Житомир входить до першої трійки міст України, де оголошено конкурс на створення військово-патріотичного радіо. Головна умова конкурсу – 50% контенту має бути на військово-патріотичну тематику. Наразі Нацрада очікує результатів цього конкурсу.


Член Нацради Сергій Костинський наголосив, що під час таких неформальних зустрічей Нацрада намагається побудувати комунікацію із місцевими мовниками і органами влади.


«Ми бачимо свою місію у тому, щоб допомагати місцевому мовленню. І тому сьогодні важливим напрямком роботи є розбудова місцевого мовлення – радіостанцій для територіальних громад, з яких люди можуть чути місцеві новини. І є вже результати роботи. Загалом за 3 роки роботи ми створили 70 місцевих радіостанцій. Це потужний показник, адже ми видали 93 Фм-частоти. І ми б хотіли, щоб другим регіоном у цьому напрямку стала Житомирська область. Під час останнього засідання Нацради, яке пройшло вчора, ми замовили частоти для 17 районів Житомирської області. Це лише початок і ми плануємо дозамовити 5-6 частот для райцентрів. І ми закликаємо мовників брати участь у цих конкурсах, адже люди найбільше довіряють місцевому мовнику, своїм журналістам. І наше завдання – допомогти побудувати місцеве мовлення у Житомирській області», – зазначив Сергій Костинський.


Під час спілкування медійники підняли різні питання – процес переходу на цифрове мовлення, забезпечення території Житомирської області якісним сигналом, технічне обслуговування передавачів, підтримка місцевих телеканалів, розвиток радіомовлення у громадах області.

Вчора

Сторінки:
Нагору