КВІ
Вівторок
16
17:01

​На Житомирщині підприємці відмовляються допускати інспекторів Управління Держпраці до перевірок

Начальник Управління Держпраці у Житомирській області та його перший заступник зустрілись з керівниками підприємств Коростишівського району. В рамках робочого візиту у місто Коростишів, начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін і його перший заступник Вадим Степанчук взяли участь у засіданні Постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку населених пунктів Коростишівської об’єднанної територіальної громади, інвестиційної та підприємницької діяльності.

Під час засідання очільник Управління надав роз’яснення щодо змін, які відбулись у системі фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, у порядку проведення перевірок суб’єктів господарювання та виробничих об’єктів Управлінням у 2017 році та прокоментував нещодавні резонансні випадки недопущення підприємцями Коростишівського району інспекторів Управління до перевірок.


Засідання комісії відбулось за участі міського голови, представників органів самоврядування, депутатів районної ради, представників підприємств, установ, організацій та громадськості Коростишівського району.


У своєму виступі Сергій Сечін підкреслив, що зі змінами у законодавстві, питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації праці стали ще актуальнішими, а соціальна напруга, яка виникла саме у Коростишівському районі Житомирської області, зі збільшенням у поточному році розмірів фінансових санкції на підприємства, призводить до відкритих конфліктів. Так, нещодавно керівник піднаглядного підприємства не допустив до планової перевірки головних державних інспекторів Управління Держпраці у Житомирській області, зібравши десятки підприємців-однодумців, які перешкоджали наглядовцям виконувати свої обов’язки.


Перш за все, начальник Управління наголосив, що відповідно до статті 6 Закону України від 03.11.2016 №1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», мораторій на проведення перевірок не поширюється на Державну службу України з питань праці та її територіальні органи. Крім того, стаття 265 Кодексу законів про працю України передбачає фінансові санкції за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю та створення перешкод у її проведенні. Отже, підприємець-порушник, який не допускає до перевірки представників Держпраці несе не тільки адміністративну, а й фінансову відповідальність.


«Наразі, для того щоб уникнути порушень чинного законодавства України, пропонуємо підприємцям ознайомитись із затвердженим планом проведення перевірок Управління на 2017 рік. Даний план погоджений з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Оскаржити наявність вашого підприємства у Плані перевірок, можна звернувшись до Мінекономрозвитку України», - пояснив Сергій Сечін.

Далі представники Управління, спілкуючись з присутніми, більш детально зупинились на питаннях легального оформлення працівників, виплати їм заробітної плати на рівні не нижче мінімальної (з 1 січня 3200 гривень) та з врахуванням, при цьому, специфіки, умов праці і міжкваліфікаційних співвідношень розмірів посадових окладів і тарифних коефіцієнтів. Окремо фахівці зауважили, на перспективі передачі деяких функцій Держпраці органам місцевого самоврядування.


Наприкінці заходу, очільник Управління подякував членам Постійної комісії і запрошеним керівників підприємств за активність в обговоренні таких важливих питань, а також запропонував звертатись до Управління Держпраці у Житомирській області задля отримання додаткових консультацій, зазначивши при цьому, що фахівці Управління готові до активної співпраці з представниками бізнесу.

Вчора

Сторінки:
Нагору