КВІ
Вівторок
23
10:53

На Житомирщині відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання лісівників та рятувальників. ФОТО

​28 квітня на базі державного підприємства «Радомишльське ЛМГ» лісівники та рятувальники провели комплексні тактико-спеціальні навчання з організації ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої лісовою пожежею.

За задумом організаторів відбулося загорання сухої трави на території Краснобірського лісництва, швидкому поширенню вогню сприяли сильні пориви вітру. Першим до місця пожежі прибув автомобіль лісової охорони, лісівники одразу приступили до тушіння, а для того, щоб встановити масштаби загорання був піднятий квадрокоптер. За декілька хвилин прибули автомобілі лісової пожежної станції Радомишльського лісгоспу. Однак враховуючи складність та масштаби пожежі до гасіння були залучені додаткові сили: підрозділи державної служби надзвичайних ситуацій. Процес тушіння був ускладнений відсутністю поруч водоймища, тому необхідна для продовження боротьби з вогнем вода була підвезена та закачана до резервуарі пожежних машин. До процесу навчання було залучено 4 одиниці техніки лісгоспу і 2 одиниці з Радомишльського підрозділу ДСНС. Суспільними зусиллями пожежа була успішно ліквідована, і лісівники і рятувальник залишилися задоволені результатами навчання.


«Ми маємо стимулювати лісову охорону до постійної готовності. Засоби і методи пожежогасіння постійно вдосконалюються, скільки нам дозволяють кошти закупати техніку, ми це робимо. І в значній мірі, обмін досвідом, спілкування з ДСНС дає в подальшому нормальні результати при виникненні реальних пожеж і надзвичайних ситуацій. Наше завдання бути готовими і не допустити можливість виникнення великих пожеж на території Житомирської області», - наголосив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.


Він переконаний, що подібні навчання необхідні і важливі, але без сприяння суспільства і місцевих громад такі заходи можуть бути марними. Тому головний лісівник області закликав житомирян бути обережними в лісі, не відвідувати лісові масиви в пожежонебезпечний період і дбайливо ставитися до природи.


«Основне в гасінні лісових пожеж - це оперативне виявлення і локалізація, щоб не допустити великих масштабів пожежі. Пожежі завжди виникають і ми від цього нікуди не дінемося, але задача виявити і локалізувати. Саме головне оперативно прибути, виявити і не допустити масштабно розповсюдження. В основному справляємося меншими силами лісництва, але якщо виходить з під контролю лісництва підключаємо і УПС, а при необхідності і засоби МНС», - розповів директор Радомишльського лісгоспу Іван Дмитренко.


Головними причинами лісових пожеж безперечно є людський фактор, і незважаючи на вжиті профілактичні та попереджувальні заходи вже в цьому місяці на території Радомишльського лісгоспу виник випадок лісової пожежі на площі 0,3га.. Завдяки оперативним діям лісової охорони пожежа була своєчасно ліквідовано, і навіть вдалося виявити порушника, з якого було стягнуто штраф на суму понад 5 тис. грн..


«Ми не робили навчання масштабними, тому що головним було з’ясувати, чи готові оперативні підрозділи, чи готова техніка, чи готові люди, і чи є взаємодія», - підсумував заступник начальника управління з реагування на надзвичайні ситуації УДСНС в Житомирській області Олег Держанівський.


Під час навчань лісова охорона та рятувальники продемонстрували, що завжди на стражі і готові кожної хвилини виїхати на тушіння лісопожеж, і не зважаючи на усі складності, очікуючи небезпеки та застаріле обладнання вони віддано виконують свою роботу.

Вчора

Сторінки:
Нагору