БЕР
П'ятниця
29
09:57

​Василь Невмержицький: Об’єднані громади формують потужну силу з якою потрібно рахуватись

4 грудня у Києві відбувся ІІ форум об’єднаних громад. 665 голів ОТГ, представники бізнесу, посадовці та сотні журналістів зібрались у столиці аби підвести підсумки 2017 року та напрацювати порядок денний на 2018 врахувавши всі проблеми, які заважають впроваджувати реформу. На відкриття форуму приїхало вище керівництво держави. Президент, Глава Уряду та спікер Парламенту своєю увагою до дійства підтвердили позицію підтримки та сприяння реформі.

«Коли ми у 2014 році розпочинали процес децентралізації, ніхто не вірив у те, що ця реформа буде успішною. Сьогодні ми маємо зростання місцевих бюджетів до 170 мільярдів гривень, це співвідношення «50 на 50». Такого рівня підтримки не було ніколи. Сьогодні ОТГ – це точки зростання економіки та відновлення територій», - наголосив Петро Порошенко, Президент України на відкриті форуму.


Окрім формування підсумків та пріоритетів, на дійстві, голови ОТГ разом із експертами, провели 4 сесії, де детально розібрали проблематику розвитку територій, роботи з інвесторами, підтримки малого та середнього бізнесу та елементів просторового планування й стратегій розвитку.


«Нам потрібно вкладати кошти в проекти, які приноситимуть нам податки. Інвестор має отримати від громади сприяння та підтримку, а взамін має створити робочі місця та платити податки. В громаді ми йдемо на зустріч усім інвесторам, але не все у наших силах. Потрібно врешті змінити законодавство з управління та розпоряджання земель за межами населених пунктів», - поділився Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.


Житомирщину на форумі представили голови ОТГ та команда Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування створеного Програмою «U-LEAD з Європою». Найбільшу цікавість в учасників форуму викликала 4 сесія, на якій обговорювали проблематику просторового планування та розробки стратегій розвитку.


«Ще рік тому місто Коростишів виконало всі необхідні умови для рішення Верховної Ради України про зміну меж населеного пункту, але весь цей час місцеві чиновники грають у такий собі «пін-понг». Рішення немає, і ця ситуація призводить до загострення соціальної напруги та втрат у бюджет. Це потрібно вирішити раз і назавжди», - розповів Іван Кохан, голова Коростишівської ОТГ.


Найближчим часом ключові проблеми, озвученні на форумі головами ОТГ, мають бути вирішені. Зокрема Андрій Парубій обіцяв посилити роботу у прийнятті децентралізаційних законів.


«Об’єднані громади формують потужну силу з якою потрібно рахуватись. Сьогодні форум показав згуртованість та активність голів громад, і це свідчить про якісну відмінність нової формації місцевого самоврядування», - Василь Невмержицький, керівник Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.


Вчора

Сторінки:
Нагору