КВІ
Вівторок
23
17:51

​Обстеження пацієнтів - на сучасному рівні

Від початку року в Житомирському обласному медичному консультативно-діагностичному центрі запрацював єдиний в області електронейроміограф, який було придбано на позабюджетні кошти. На цьому сучасному обладнанні проводять електронейроміографію (ЕНМГ) - абсолютно новий метод діагностики захворювань нервово-м’язової системи.

«Дане дослідження проводиться у відділенні функціональної діагностики, де й встановлено цей апарат. Працюють на ньому лікарі вищої кваліфікаційної категорії, які пройшли відповідні курси підготовки в інституті нейрохірургії ім. А.Ромоданова.

В основі методу лежить стимуляція периферичних нервів електричними імпульсами. І за результатами відповіді ми визначаємо, якого характеру та на якому рівні є ураження периферичного нерва та оцінюємо функцію м’язів. Цей метод дуже інформативний для неврологів та нейрохірургів. Він дозволяє швидко та точно встановити діагноз, підібрати специфічне лікування, дати повну інформацію щодо прогнозу відновлення нервового стовбура», - зазначає завідуюча відділенням Тетяна Бойченко. Фахівець відзначила, що показами до ЕНМГ є:

  • захворювання мотонейронів - нейронопатії (поліомієліт, боковий аміотрофічний склероз, спінальна аміотрофія);
  • захворювання корінців - радикуліти, остеохондроз, мієлопатії, полірадикулоневропатія Гієна-Баре;
  • захворювання сплетінь - плексити;
  • захворювання нервів - неврити, нейропатії (поліомієліт, тунельні
  • синдроми, посттравматичні неврити);
  • захворювання нервово-м’язової передачі - міастенії (захворювання
  • вилочкової залози - тимома);
  • захворювання м’язів - міозити, міопатії, м’язева дистрофія.

  • Особливих протипоказів до проведення ЕНМГ немає. Єдине - це психічні розлади, епілепсія та вагітність.


    За словами Тетяни Бойченко, до найчастіших симптомів, що потребують оцінки за допомогою ЕНМГ, належать затерпання та болі в стопах, слабкість в ногах, болі, які віддають в одну ногу, затерпання та болі в кистях (особливо вночі), швидка втомлюваність при фізичних навантаженнях, відчуття посмикувань у м’язах. Тож фахівці відділення проводять стимуляційну ЕНМГ верхніх та нижніх кінцівок, оцінюють функцію рухових та чутливих волокон периферичних нервів.


    Стимуляційна електронейроміографія передбачає накладання поверхневих електродів на м’яз або проекцію нерва та стимуляцію відповідного нерва електричним струмом з подальшою реєстрацією відповіді. Цей метод широко застосовується для діагностики ступеня порушення функції нерва та локалізації ураження.


    Обласний позаштатний невролог Наталія Герасимчук розповідає, що пацієнти доволі часто задаються питанням, що робити, якщо періодично відчувається оніміння кінцівок, порушення температурної й больової чутливості, «бігання мурашок» і перманентна слабкість? І чи можна взагалі вплинути на роботу нервових закінчень? Натомість є й такі пацієнти, які ігнорують згадані симптоми, переконуючи себе, що все це — тимчасове й безпечне явище.


    «Сьогодні далеко не кожен усвідомлює, що такі прояви можуть бути першим сигналом серйозних проблем зі здоров'ям, пов’язаних зі станом периферичних нервів, які загрожують погіршенням якості життя. Наприклад, пацієнт скаржиться на біль і оніміння у руках і ногах, набряки, мурашки, печіння тощо. Такі симптоми можуть з’явитися внаслідок неврологічного захворювання, такого як радикуліт, грижа міжхребцевого диска, тунельний синдром, при якому затискається нерв у вузькому каналі. І для точного діагнозу і грамотного лікування лікаря необхідна електроміграфія - дослідження м'язів, що дає можливість діагностувати багато захворювань, серед яких: міопатія, бічний аміотрофічний склероз, розсіяний склероз, міастенія, ураження мотонейронів спинного мозку, синдром Паркінсона, тунельний синдром, ураження периферичних нервів, полінейропатії, остеохондроз різних локацій», - пояснює фахівець.


    За 10 місяців поточного року в КУ ОМКДЦ на даному апараті проведено 280 досліджень. Показник виявлення патології (посттравматичні ураження периферичних нервів, радикулоневропатії, міастенії тощо) сягає 80 відсотків.


    Дослідження ЕНМГ проводяться пацієнтам за направленням обласного чи районних лікарів-неврологів, а також сімейних лікарів. Натомість фахівці діагностичного центру звертають увагу своїх колег на те, що після оперативних втручань направляти хворих на дане обстеження можна лише через 6 місяців. Тож, маючи на руках направлення, пацієнт повинен попередньо записатися у реєстратурі КУ ОМКДЦ (вікно № 1) та узгодити день і годину проведення процедури. Також записатися можна й за телефоном за номерами (0412) 47-36-90, моб. (068) – 133-53-57.


    За день тут проводяться 2 таких дослідження. Пацієнти письмово отримують відповідний висновок лікаря протягом години. Фахівці наполегливо радять не зволікати з проведенням відповідних обстежень, адже саме своєчасне обстеження є вирішальним фактором на шляху до одужання.

    Вчора

    Сторінки:
    Нагору