БЕР
П'ятниця
29
14:30

​Освітній простір Житомирщини, як приклад для інших громад

Представники громад Чернігівської та Чернівецької областей вже другий день знайомляться з розвитком освітнього простору громад Житомирщини. Сьогодні команда гостей побувала у новому корпусі Житомирської міської гімназії №3 та відвідала школи та дитячі садки Станишівської об’єднаної громади.

«Програма дуже насичена, і ми можемо побачити як міські заклади так і сільські школи, що дуже важливо для порівняння. Крім того вчора ми відвідали Радовельський біотехнологічний ліцей в найвіддаленішому районі, а вже сьогодні – в обласному центрі та центральному районі області. Тобто вся інформація максимально реалістична та усестороння, для того аби ми побачили різні умови та різні результати», - вважає Христина Дем’ян, викладач Валякузьмінської школи Волоківської ОТГ Чернівецької області.


У гімназії №3 директор школи Марія Дорошко розповіла про умови, які вдалось створити для учнів після будівництва нового корпусу. У 2016 році старе приміщення завалилось і за два роки за фінансування з Державного фонду регіонального розвитку та підтримки місцевої влади вдалось побудувати унікальний освітній простір.


«Це вражаюче! Тут діти з різними талантами та здібностями зможуть віднайти можливості, які їм допоможуть стати конкурентними в подальшому навчанні та роботі. Це дійсно той освітній простір, який докорінно змінює систему мислення та розвитку наших дітей», - наголошує Олена Коваленко, заступник міського голови Сосновської міської ради Чернігівської області.


Марія Дорошко переконана, що саме такі умови для навчання дітей зможуть створити потужну підтримку та розвиток для міста та країни загалом.


«Обладнанні відповідною технікою та дидактичними матеріалами кабінети фізики, хімії, біології, іноземних мов, медіатека, спортзал та креативна їдальня, простори для релаксації дітей та відпочинку – до 2016 року все це було нашою мрією. Тепер це реальність і ми формуємо новий рівень освітніх послуг», - наголошує Марія Дорошко, директор Житомирської міської гімназії №3.


Далі представники громад відвідали Станишівську й Зарічанську середні школи, а також Ліщинський й Луківський дитячі садочки, крім того поспілкувались з освітянами та керівництвом Станишівської громади. Цього року у селах Зарічани та Станишівка громада побудувала два дитячі садочки, а в селах Станишівка та Лука були комплексно утеплені місцеві школи.


«Ми розпочали із реконструкції освітньої інфраструктури. Утеплюємо, будуємо та ремонтуємо ті школи та садки, які десятки років ніхто не ремонтував. Далі ми маємо амбітні плани - хочемо створити конкурентні умови для навчання наших дітей», - вважає Юрій Матвійчук, голова Станишівської сільської ради.


Під час огляду шкіл та спілкування із освітянами гостей цікавили проблеми оптимізації навчальних закладів громади та фінансування проектів розвитку закладів. Діяльність малокомплектних шкіл та пошук коштів на розвиток – це проблеми, які характерні для всіх громад країни переконана Костюк Оксана, заступник голови Вертіївської сільської ради.


«Для нас дуже актуальна проблема наповнюваності садочків та шкіл. Ваш досвід розвитку у селах нового освітнього простору показує той шлях яким мають йти всі інші. Щоб мешканці лишались у сільській місцевості необхідно створити якісні освітні, медичні та соціальні послуги, але в першу чергу – робочі місця».


Навчальна поїздка «Розвиток освіти в умовах децентралізації» організована Програмою «U-LEAD з Європою» для представників об’єднаних громад Чернігівської та Чернівецької областей.

Сторінки:
Нагору