БЕР
Четвер
28
18:36

​Передача обладнання ВБФ «Серце до серця» допоможе поліпшити зір дітям Житомирщини

30.01.2018 року о 10.00 годині у малій актовій залі обласної дитячої клінічної лікарні Житомирської обласної ради відбудеться прес-конференція у зв’язку з передачею Всеукраїнським благодійним фондом «Серце до серця» обласній дитячому офтальмологічному відділенню лікарні медичного обладнання.

У 2017 році за результатами ХІІ акції ВБФ "Серце до серця" – «Я хочу бачити життя» вдалося зібрати 3 мільйони 181 тисячу 399 гривень 87 копійок на закупівлю обладнання для дитячих офтальмологічних відділень. На зібрані кошти закупили медичне обладнання, яке встановлене переважно в обласних дитячих лікарнях, подекуди у міських.


Спільними зусиллями жителів Житомирщини було зібрано у 2017 році близько 59 тисяч грн, за рахунок яких закуплено для передачі Житомирській обласній дитячій клінічній лікарні у безоплатне користування медичне обладнання для офтальмологічного відділення – 2 прилади «Веселка» та 2 прилади «Струмочок» для плеопто-ортоптичного лікування дітей з вадами зору.


Інформаційно:

Проблема дитячої сліпоти і слабкозорості – одна з найактуальніших проблем офтальмології, а подолання дитячої сліпоти є пріоритетним напрямком світової системи охорони здоров’я. Так, за даними глобальної проблеми боротьби зі сліпотою ВООЗ «Vision – 2020», у світі живе майже 1,5 млн сліпих дітей та щохвилини сліпне одна дитина. Вважається, що за збереження таких негативних тенденцій до 2020 року кількість сліпих дітей у світі сягне 2 млн. Доведено, що в 50 % випадків сліпоті та слабкозорості можна запобігти. Для цього вкрай потрібно реалізувати на національному рівні профілактичні та лікувально-реабілітаційні заходи, які дадуть змогу зменшити кількість дітей зі зниженим зором, забезпечити реалізацію основних прав дитини на здоров’я, освіту, гідне життя, а також знизити економічний тягар цієї проблеми для національного бюджету.

Завдяки сучасним технологіям діагностики та ефективного лікування патології органа зору у дітей, в Україні зменшилася кількість інвалідів дитинства по зору, за останнє десятиріччя – майже в два з половиною рази (з 4320 до 1500 дітей-інвалідів), тому зусилля по боротьбі зі сліпотою та слабкозорістю у дітей не є марними.

Наявність необхідної офтальмологічної апаратури та її своєчасне обслуговування є одними із вирішальних питань у наданні якісної та ефективної медичної допомоги дітям з вадами зору. На жаль, вже існуюче обладнання дитячих очних відділень працює майже безперервно, а тому неминучим процесом є зношування та вихід з ладу як діагностичної, так і лікувальної апаратури, якої наразі не вистачає для комплексного лікування в умовах, у тому числі і Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні. Така кричуща ситуація із забезпеченням технічної апаратури становить серйозну загрозу наданню вчасної медичної допомоги дітям з вадами зору і змушує звертатися медиків за підтримкою до небайдужих людей.

Широкомасштабне залучення ресурсів державних органів, підприємців, представників бюджетних організацій, відомих особистостей, студентів, учнів та громадських активістів є вагомим внеском у вирішення цієї проблеми і для Житомирщини.

У зв’язку з цим у 2017 в області році було проведено ХІІ щорічну Всеукраїнську благодійну акцію «Серце до серця» під гаслом «Я хочу бачити життя» для допомоги дітям з вадами зору. У місті Житомирі стартувала акція 9 березня святковим мистецьким заходом, благодійним концертом на базі Житомирського міського Палацу культури, а 6 квітня – фінішувала яскравим мистецьким фіналом на базі Житомирського Національного агроекологічного університету з метою привернення уваги громадськості до питань збереження зору у дітей та благодійництва.

У навчальних медичних закладах області були проведені відкриті студентські молодіжні інформаційні форуми та виховні години на тему: «Я хочу бачити життя» на підтримку дітей з вадами зору, сформовано групи волонтерів, з числа учнівської та студентської молоді, створено волонтерські осередки з метою їх участі у волонтерському русі, організації мистецьких, спортивних, вуличних акцій тощо.

Під час проведення заходів значна увага приділялась питанням збереження зору у дітей та профілактики зорової патології загалом. Активно у даному напрямку працювали заклади освіти різних рівнів, зокрема шкільної та професійно-технічної. У зустрічах з різними організованими колективами брали участь лікарі-офтальмологи області, лікарі-методисти просвітницького відділу обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, педагогічні працівники спеціалізованої школи-інтернату для дітей з вадами зору міста Житомира, керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» в Житомирській області, обласний представник ВБФ «Серце до серця».

Сторінки:
Нагору