КВІ
П'ятниця
19
15:18

​Понад 7 тисяч громадян за 2017 рік пройшли навчання у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Понад 7 тисяч посадовців ОТГ, органів місцевого самоврядування, органів державної влади та представників громадянського суспільства у 2017 році пройшли навчання організовані Житомирським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою. Про це сьогодні повідомив директор Центру Василь Невмержицький на Дні відкритих дверей.

«За рік ми організували 225 заходів на яких займались понад 7 тисяч людей, для яких Центр акумулював нові знання, ідеї для розвитку, практичні алгоритми вирішення проблем громад. Нові колективи, що сформували органи управління ОТГ, отримали доступ до бази знань країн, які також впроваджували реформу децентралізації», - розповів на відкриті дійства Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.


Для фахівців об’єднаних громад радники Центру організовували навчання з міжмуніципального співробітництва, енергоменеджменту, проектного менеджменту, стратегічного планування, управління фінансами, реформування та розвитку освітньої та медичної систем, розвитку туризму та культури, а також багатьох інших тем, які є цікавими для представників громад. Понад 50 тренінгів, 30 семінарів, 20 круглих столів та понад 10 навчальних поїздок по Україні та закордон організовувала команда Центру.


«До об’єднання, коли я була сільським головою, для нас проводили теж навчання, але сьогодні, те що робить Центр, відображає наші потреби та запити. Крім того, навчаються не лише голови, весь колектив сільської ради має можливість отримати нові знання. І головне, що ми можемо формувати пріоритет і отримати фахову підтримку та консультацію», - розповіла Людмила Мала, голова Ушомирської ОТГ.


Окрім підбиття підсумків команда Центру презентувала свій план на 2018 рік. Програмний документ передбачає проведення циклу навчань та заходів по 7 ключових пріоритетах:


1. Створення передумов для якісного виконання ОМС своїх завдань та повноважень, що виникають в процесі впровадження децентралізації;

2. Зміцнення потенціалу ОМС з питань управління фінансами;

3. Розвиток інституційної спроможності установ на обласному і місцевому рівнях з питань координації процесу децентралізації;

4. Сприяння ОМС в питаннях розробки обґрунтованої політики;

5. Посилення спроможності ОМС у сфері проектного менеджменту;

6. Створення механізмів координації для проведення реформи;

7. Покращення діалогу з населенням щодо впровадження реформ.


Всього заплановано проведення більш як двох сотень навчань та заходів, 12-ти навчальних поїздок, 2-х національних форумів.


«Я бачу як зростають та змінюються наші фахівці після навчань у Центрі. У них з’являється вогонь в очах та бажання змінювати стару систему, адже будь яка нова інформація – це як ковток свіжого повітря, адже сьогодні ключовий ресурс це знання та час», - переконаний Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.


Окремо на Дні відкритих дверей говорили про кадровий голод у громадах та інформування громадян про реформу. Ці два аспекти надважливі у вирішенні ключових проблемах громад – розвитку економіки та впровадженні реформ. Презентували напрацьовані плани роботи Дмитро Клименко, радник з комунікації та Сергій Романович, радник з децентралізації. Кожна ціль має чіткі статистичні визначення результатів.


«Після впровадження пакету заходів «Розвиток людського потенціалу: кадрова політика ОТГ» ми плануємо, що в ОТГ будуть працевлаштовані декілька десятків молодих фахівців. Більше того, наша ціль – налагодити сталу комунікацію ОТГ та навчальних закладів для формування такої кількості та якості кадрів, яка необхідна громадам, тому ми працюємо над програмами стажування та практики молодих фахівців у громадах», - розповів Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.


Також команда Центру презентувала свої напрацювання для журналістів. Всього День відкритих дверей відвідали понад 100 людей. Такі заходи стануть у традиційними для команди установи, і вже у червні цього року планується проведення ще одного Дня відкритих дверей, на якому будуть представлені результати реалізації планів.

ДОВІДКА:

Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування створений Програмою для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами ( Данія, Естонія, Німеччина, Польща та Швеція ) і реалізується Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) ГмбХ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (SIDA). «U-LEAD з Європою» робить внесок у створення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян. Це включає дві основні цілі:

Посилення спроможностей ключових суб’єктів на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою впровадження реформ регіональної політики та децентралізації (GIZ). Це включає в себе вертикальну та горизонтальну координацію та розвиток спроможності на всіх рівнях управління по всій Україні.

Розширення прав і можливостей об’єднаних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам, що робить внесок у реформу децентралізації, яка триває в України (Sida). Для цього Sida уклала субконтракти зі Шведською асоціацією місцевих властей та регіонів, щоб підтримати до 600 центрів надання адміністративних послуг, які відповідають очікуванням громадян, та з Естонською академією електронного врядування, щоб розробити ІТ-рішення, які забезпечують надання відповідних послуг. Житомирський Центр працює для реалізації першої цілі. На сьогодні завершується процес формування команди Центру, яка складатиметься із радників з децентралізації, комунікації, муніципальних послуг, просторового планування та управління ресурсів, регіонального розвитку та місцевих фінансів.

Дмитро Клименко, експерт з комунікації

Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування

Вчора

Сторінки:
Нагору