КВІ
П'ятниця
19
08:34

​Анжеліка Лабунська: Поспішна реформа галузі охорони здоров’я може знищити медицину на селі

Зараз чиновники активно просувають тему по реформуванню медичної галузі та створенню госпітальних округів, однак на думку голови Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліки Лабунської, поспішні кроки без розуміння реальної ситуації, яку маємо сьогодні, може призвести до того, що мешканці сіл взагалі залишаться без будь-яких медичних послуг.

Вона впевнена, що для ефективного проведення медичних реформ треба розуміти проблеми на місцях і негайно їх вирішувати, а вже потім думати про створення госпітальних округів.


«Не можна все робити поспіхом, не порадившись з людьми та медичними працівниками, які працюють у фельдшерсько-акушерських пунктах та амбулаторіях. Перед реформуванням медичної галузі треба провести підготовчу роботу, оновити оснащення лікарень, автопарки, укомплектувати штати лікарів, відремонтувати дороги, а лише після цього − проводити реформи за світовими зразками та створювати госпітальні округи», – впевнена Анжеліка Лабунська. За її словами, влада у Києві не бачить тих проблемних питань, які гостро стоять на місцях, та не можуть вирішитися протягом кількох років. А за своїм бажанням швидко провести реформу галузі, Міністерство Охорони Здоров’я не розуміє тих наслідків, до яких вона може призвести. Перш за все – це закриття фельдшерсько-акушерських пунктів по селах Житомирської області.


У той же час голова Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» має побоювання, що закриття лікарень та створення кількох госпітальних округів на всю область призведе до збільшенням відстані доїзду екстреної медичної допомоги до пацієнтів, та, відповідно, час їх транспортування до лікарні. У критичних випадках, коли кожна хвилина зволікання може коштувати людині життя, це є надзвичайно важливим питанням. Окрім того слід враховувати, що у зв’язку з нинішнім станом автомобільних доріг (особливо у сільській місцевості), автомобіль швидкої не зможе їхати швидко, тож дорогоцінний час буде втрачено, а це може призвести до смерті пацієнта.


Анжеліка Лабунська: «Кожен громадянин має право знати, яке медичне обслуговування його очікує після реформи, та на якому рівні буде надаватися медична допомога на різних за своїм статусом територіях, і куди йому потрібно буде звертатися по допомогу. Однак чомусь ніхто не проводить роз’яснювальної роботи серед населення, більше того – інформацією про подальшу долю лікарень, ФАПів та амбулаторій не володіють навіть ті медичні працівники, які в них працюють. Я впевнена, що усі реформи мають відбуватися відкрито та прозоро, з врахуванням думки громади на місцях».


Голова Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська додала, що жителі районів Житомирської області вже висловлюють своє занепокоєння у зв’язку з формуванням госпітальних округів. Так, зокрема, на останній сесії Бердичівської районної ради депутатами розглядалося питання щодо звернення до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України з відповідними пропозиціями.


Вони просять призупинити дію пунктів 3,4 постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів» до відпрацювання Міністерством охорони здоров'я України повного пакету необхідних нормативно-правових актів по формуванню госпітальних округів та узгодження їх з громадськістю, органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади. Також депутати районної ради пропонують ухвалити закон України про реформування галузі охорони здоров'я, в якому чітко визначити етапи та цілі зазначеного процесу, а також джерела фінансування, виходячи з потреб населення в медичній допомозі та не допустити зменшення обсягів фінансування з державного бюджету медичної допомоги населенню (медичної субвенції).

Вчора

Сторінки:
Нагору