КВІ
Субота
20
16:27

​Представник Уповноваженого взяла участь у тренінгу для представників служб у справах дітей Житомирської області

Представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина взяла участь у проведенні тренінгу, який був присвячений основним проблемам дотримання прав дитини на місцевому рівні.

У своєму виступі Аксана Філіпішина ознайомила присутніх з міжнародним і національним законодавством щодо захисту прав дітей, зупинивши увагу на функціях та завданнях органу опіки та піклування. Окремо був зроблений акцент на ролі органу опіки та піклування під час вирішення сімейних спорів.


Крім того, Представник Уповноваженого зосередила увагу учасників тренінгу на актуальних питаннях, що стосуються захисту персональних даних дитини. Так, було обговорено принципи обробки персональних даних, підготовки інформаційних матеріалів щодо питань, пов’язаних з дітьми та захисту їх персональних даних.


Також під час заходу були обговорені виявлені проблемні питання за результатами моніторингу дотримання прав дитини в системі альтернативного догляду, який був здійснений у співпраці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерства соціальної політики України та Громадської спілки «Українська мережа за права дитини». Вказаний моніторинг тривав понад рік та охопив 10 регіонів, у тому числі і Житомирську область, де було перевірено роботу служб у справах дітей, а також заклади, в яких перебувають діти.


Серед найпоширеніших порушень, виявлених під час моніторингу – незаконне відібрання дітей у батьків, несвоєчасне надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, відсутності контролю за дотриманням прав дітей, які влаштовані до сімей опікунів, піклувальників, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, інтернатних закладів тощо.


Підводячи підсумки, Аксана Філіпішина наголосила, що неухильне виконання працівниками служб у справах дітей положень законодавства та функцій контролю сприятиме серед іншого покращенню становища дітей та захисту їх прав.

Вчора

Сторінки:
Нагору