КВІ
П'ятниця
19
13:25

Наталія Леонченко: Прийнятий держбюджет-2017 буде мати негативні наслідки для розвитку Житомира

​Про це заявила голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ у Житомирській міській раді Наталія Леонченко під час прес-конференції 26 грудня. Вона розповіла, що означає прийнятий державний бюджет для ланки місцевого самоврядування.

"За 2016 рік бюджет міста не виконаний на 76 млн грн, і немає впевненості, що та ж сама картина не повториться в 2017 році. Чому так відбувається? Тому що децентралізація спотворюється на місцях. Нам передають повноваження, які не мають фінансового підкріплення з боку держави. Зокрема, у 2017 році абсолютно всі повноваження ми маємо оплачувати за рахунок міського бюджету, за виключенням заробітних плат педагогам і медичним працівникам. Але якщо освітня субвенція покриває на 100% заробітну плату педагогічних працівників у 2017 році, то субвенція медична, яка має забезпечити заробітну плату медичним працівникам, - всього на 70%. Таким чином, утримання закладів усієї бюджетної сфери повинно забезпечуватися виключно за рахунок міського бюджету. Тому загальна ситуація в 2017 році для розвитку Житомира, для створення прийнятного інвестиційного клімату буде катастрофічною", - зазначила Наталія Леонченко.

За її словами, на 2017 рік розрахункова цифра надходжень до міського бюджету Житомира становить 315 млн грн (у 2016 році сума бюджетних надходжень складала 400 млн грн), з яких 280 млн грн потрібно заплатити згідно своїх власних повноважень та повноважень держави, що не виконуються згідно чинного законодавства. Таким чином, навіть при умові виконання бюджету, на решту видатків залишиться незначна сума, що не в змозі їх покрити. Через це у першу чергу постраждають пільговики, пенсіонери, тобто найбільш незахищені верстви населення.

"З точки зору пільг, наше ТТУ буде в зоні особливої уваги. Держава не відшкодовує жодної гривні на пільговий проїзд, а перекладає відповідальність за визначення пільгових категорій, які будуть їздити відповідно до чинного законодавства безкоштовно в громадському транспорті, на місцеву владу. Тобто нехай міська влада визначає, хто із пільговиків більше пільговик, а хто менше пільговик. Це не правильно", - підкреслила Наталія Леонченко.

Політик звернула увагу і на проблемну ситуацію у сфері професійно-технічної освіти. "За рік держава не спромоглася нічого зробити для врегулювання цього питання. Наразі ще не прийняті рішення щодо форми власності цих навчальних закладів. Всі 10 ПТУ, що знаходяться в місті, залишаються на фінансуванні міста, хоча ті, що знаходяться в інших населених пунктах області, передані на обласний бюджет, і будуть отримувати субвенції з державного бюджету. Мова йде про 100 млн грн, які потрібно витратити на фінансування професійно-технічної освіти. Але такої кількості фахівців одне лише місто Житомир не потребує", - зазначила Наталія Леонченко.

"Держава жодним чином не дослухалась до пропозицій з міст обласного, районного значення та інших населених пунктів. Держава диктаторським способом проводить свою політику, у тому числі в питанні прийняття і виконання бюджету і децентралізації. Нинішня влада глуха до потреб простих українців, вона нікого не чує. Тому ми і маємо такі проблеми на місцях.

І якщо ми вже опинилися в таких умовах, ми просто повинні виживати, як буде дозволяти нам ситуація, але із максимальним урахуванням інтересів наших городян", - резюмувала Наталія Леонченко.

Вчора

Сторінки:
Нагору