КВІ
Вівторок
23
12:17

​Олена Бобер: Робота оперативника складається із прийняття нестандартних рішень

Оперативник розшукового відділу Управління карного розшуку ГУНП в Житомирській області, 34-річна Олена Бобер, каже, що прийшла до цієї професії не відразу, але тепер іншого життя не уявляє. Майже 10 років капітан поліції займається розшуком безвісно зниклих та тих, хто намагається уникнути покарання за скоєні злочини.


- Думка про те, що поліцейський – не жіноча професія, а тим більше, поліцейський-оперативник, не нова. Тим не менш, як Ви її обрали?

Важливу роль зіграли мої внутрішні переконання: зло має бути покараним. І, працюючи на посаді державного службовця, я вирішила пройти професійну підготовку поліцейських та спробувати себе оперативним працівником. Зараз я думаю, що зробила правильний вибір і задоволена. В іншій іпостасі себе просто не уявляю.

Хоча, згодна, що для жінки – це важкий вибір. Тоді , коли я його робила, мене підтримали батьки. Вони й нині розуміють, що у мене важлива і непроста робота: можуть посеред ночі підняти і я мушу кудись їхати, когось шукати. Але батьки пишаються мною, дідусь, якому 82 роки, теж, усім розповідає, що його внучка працює у поліції. Але інколи все ж питають: «Як же ти там працюєш?»

Чоловік цивільний і часом певних моментів не розуміє. Але загалом родина ставиться позитивно до мого вибору.


- А що для Вас карний розшук?

Завжди щось несподіване. Ти приходиш уранці на роботу і ніколи не знаєш, чи сьогодні повернешся додому. Реально: у шафі у кожного з нас є сумка з речами, необхідними для виїзду. Отримав команду, береш і вперед.


- В чому ж знаходите натхнення для такою непередбачуваної роботи?

Спілкуючись з іншими, цивільними людьми, я зрозуміла, що багато з них вважають, що робота оперативника – шаблонна. Це зовсім не так. Дуже часто треба проявляти і творчі здібності, і приймати нестандартні рішення. Напевно, у цьому і є моє натхнення. Отримуєш задоволення від результатів роботи. Це надихає працювати далі.

Хоча, звісно, є як позитивні, так і негативні моменти. Коли знайдеш зниклу людину, це радість для і для її родини, і для нас: допомогли комусь, вирішили проблему. Але складно повідомляти людям, чиїх рідних шукали, що знайшли тіло. Тут уже сльози, і крики, і приємного мало…

Наприклад, у січні 2018 до нас звернулась мати жителя Київської області. Молодий чоловік зник на території Народицького району Житомирщини. Уже через кілька днів після звернення ми знали, що його немає в живих. Однак, щоб повідомити про це рідним, треба було знайти тіло, що виявилось не так просто. Багато разів ми виїздили у це село, розташоване, практично, на краю географії області. Воно відселене (зона відчуження) і там всього кілька мешканців. По тій інформації, що ми мали, чоловік був убитий, а його труп схований у колодязі. Знайти, в якому саме, вдалось не відразу. У селі буквально біля кожного будинку закинуті криниці, і не по одній. Завдяки спілкуванню з місцевими, зібраній іншим шляхом інформації нам таки вдалося під час однієї з поїздок знайти потрібний колодязь.

Це складно: розповісти про все матері: молодий чоловік, явні ознаки насильницької смерті на тілі. Зараз це вбивство вже розкрито, особу підозрюваного встановлено і він у розшуку, оскільки, за нашою інформацією, знаходиться поза межами України. Раніше підозрюваний уже притягувався до кримінальної відповідальності.


- А чи доводилось самій рятувати життя людей?

Якщо в буквальному розумінні, то, звичайно, так. Доводилось рятувати і колег, і інших. Але я та й вони не дуже хочуть про це згадувати. А якщо у переносному значенні, то інколи вчасною розмовою з людиною, можна допомогти та врятувати життя. Пригадую, 17-річну дівчину. Коли ми познайомилась, вона навчалась в одному з інтернатів області, була агресивна, ігнорувала заняття, часто втікала з навчального закладу. Так ми і познайомились. Уже нині, кілька років потому, вона каже, що моя розмова з нею тоді змінила її життя. Вона закінчила навчання, обрала професію, вийшла заміж і адаптувалась до нормального життя. Ми й досі спілкуємось і вона не раз згадує про ту, першу, «виховну» бесіду.


- Яким, на Ваш погляд, має бути хороший оперативник?

Це професіонал, який любить свою роботу. Допомагає людям та переймається їх проблемами. Важливим є те, щоб колегам було легко з ним працювати. У нього має бути багаж знань і досвіду, який він нестандартно застосовує.

Коли я прийшла працювати в Управління карного розшуку, наставником у мене був Ігор Павлович Хілевич. З вигляду суворий, але дуже обізнаний. Я вникала у професію і, коли він ставив мені завдання, дуже старалась, щоб не підвести. Згодом уже вчилася і нині щодня учуся у свого керівника розшукового відділу Андрія Михайловича Куліша. Він може все: дійсно професіонал.


- За практику Вашої робити є якісь найбільш пам’ятні або чимось особливі події чи злочини?

Взагалі багато. Один з таких, що прогриміли на всю країну – угон маршрутки у Києві та стрільба при цьому по поліцейським.

29-річного підозрюваного наші оперативники затримали у березні 2017 у м. Фастові Київської області. Загалом він був причетний до вчинення низки тяжких злочинів на території кількох областей: зґвалтування, викрадення людини, розбійні напади, незаконні заволодіння транспортними засобами, посягання на життя поліцейських і т.д. Його спільника по окремим злочинам розшуківці області затримали ще у листопаді 2016 і навесні 2017 він навіть був уже засуджений.

А підозрюваний, як ми встановили, увесь цей час переховувався в інших регіонах під чужим іменем, використовуючи викрадені бланки паспортів. Такий самовпевнений та досить обізнаний молодик. Раніше неодноразово судимий. Навесні 2016 він звільнився по «закону Савченко» з місць позбавлення волі, а з листопада 2016 ми уже його розшукували за низку тяжких злочинів. Провели багато оперативно-розшукових заходів, і у результаті він був знайдений та затриманий. Зараз відбуває покарання за всі свої злочини.

Ще один приклад. Під час ідентифікації особи серед інших заходів ми все частіше використовуємо поширення відповідної інформації у мас-медіа. Це допомагає розшукати і тих, хто ховається від поліції чи суду, і встановити особи загиблих. Сучасна інформатизація суспільства та співпраця з ЗМІ значно допомагають у таких випадках.

Кілька років тому на околиці одного з сіл Брусилівського району був знайдений труп чоловіка з численними ножовими пораненнями. Ми тривалий час не могли встановити його особу, допоки дружина, жителька столиці, не впізнала по фото у соцмережах татуювання свого зниклого чоловіка-таксиста. Уже після того оперативники змогли встановити причетних до його вбивства. Нині вони теж відбувають покарання.


- Пані Олена, як на Вашу думку, чи змінився карний розшук за останні роки?

Знаєте, я вважаю, що зміни у роботі карного розшуку розпочалися ще у 2012, коли було прийнято новий Кримінальний процесуальний кодекс. Він кардинально вплинув на діяльність оперативників. Але зміни тривають і досі. І по відчуттям, ми дійсно стали ближче до людей. Можу впевнено сказати, що зараз реєструються абсолютно усі звернення про безвісне зникнення громадян.

Хотілося б, щоб законодавча база теж змінилась. Є моменти, коли чітко не визначені повноваження оперативних працівників, інших органів та підрозділів. Поки налагодиш взаємодію з судами чи прокуратурою та визначиш алгоритм дій у тій чи іншій ситуації – буває дуже довгий шлях. Якби був чіткий механізм проведення оперативно-розшукових заходів, гласних чи негласних, було б простіше працювати.


- Напередодні Дня карного розшуку, що б побажали колегам?

Здоров’я і натхнення допомагати людям! Працювати разом у такому ж колективі ще довгі роки!

Вчора

Сторінки:
Нагору