БЕР
Вівторок
19
10:25

​Роздержавлення: У Житомирській області реформувалося менше третини видань

Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Адже наразі місцеві медіа підвладні не лише фінансово, а й змістовно. Виведення державних і комунальних підприємств з числа засновників друкованих видань припинить вплив чиновників на редакційні політики видань.

Газети не мають бути адмінресурсом для агітації та піару. Для того, щоб реформуватися, усі видання повинні виключити з числа засновників органи влади та здійснити перереєстрацію.


На втілення цієї реформи відведено 3 роки і до кінця цього періоду залишилося тільки 10 місяців. Однак, за даними Дежкомтелерадіо, станом на 1 березня 2018 року незалежними стали лише 26% комунальних видань. Ці цифри насторожують, бо процес реформування тривалий і багатоетапний. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію. Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету.


За інформацією Центру демократії та верховенства права , Житомирська область демонструє середні показники за швидкістю роздержавлення. Проте навіть тут із 28 видань, що підпадають під роздержавлення, реформувалися 8, тобто лише 29%. Усі інші видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.


Серед нереформованих комунальних видань області газети “Відродження” (Брусилів), “Вісті” (Пулини), “Древлянський край” (Коростень), “Житомирщина” (Житомир), “Життя і слово” (Народичі), “Життя Чуднівщини” (Чуднів), “Земля Бердичівська” (Бердичів), “Зоря Полісся” (Радомишль), “Іскоростень” (Коростень), “Малинські новини” (Малин), “Місто” (Житомир), “Нове життя” (Черняхів), “Новий день” (Любар), “Новини Андрушівщини” (Андрушівка), “Прапор” (Володарськ-Волинський), “Приміське життя” (Житомир), “Романівський вісник” (Романів), “Ружинська земля” (Ружин), “Сільське життя” (Житомир), “Чуднівська фортеця” (Чуднів).


Варто підкреслити, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Вчора

Сторінки:
Нагору