БЕР
Вівторок
19
12:25

​У Більковцях відкрито пам'ятник, встановлений у пам'ять про жертв політичних репресій

У день (21 травня), коли Україна поринає у жалобу у зв’язку з 80-ми роковинами з Дня пам’яті жертв політичних репресій, у с.Більковцях відбулося відкриття пам’ятного знаку, встановлено на честь безневинно убієнних наших земляків, що постраждали від тогочасного тоталітарного режиму.

У мітингу-реквієм взяли участь: перший заступник голови райдержадміністрації Є.В.Путято, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ю.М.Денисовець, в.о. старости В.І.Хом’як, мешканці територіальної громади, гості, запрошені та представники ЗМІ.


Захід відбувся завдячуючи родині Самійликів, які задля увіковічення світлої пам’яті своїх рідних та односельчан, ініціювали відкриття цього пам’ятника. Василь Хом’як під час свого виступу висловив вдячність всім тим, хто долучився до спорудження цього пам’ятного знаку, який по своїй формі схожий на шапку Миколи Чудотворця.


Секретар циклу книг "Реабілітовані історією" Євген Тіміряєв розповів цікаві факти з історії. Своїми спогадами про розповіді батьків поділилися з присутніми Емілія Баранова та Наталія Шапаренко, родини яких чорним крилом доторкнулися політичні репресії.


У свою чергу, краєзнавець Олена Тунік розповіла, що на даний час працює над книжкою про с.Більковці й попросила всіх бажаючих надавати цікаві фото матеріали для її наповнення. Світлу пам’яті усіх тих, хто постраждав від репресій вшановано хвилиною мовчання, а проиєрей Свято-Успенської церкви о.Олександр прочитав молебень та освітив пам’ятний знак.


Довідково про родину Самійликів:

Позаду цього місця (де встановлений пам’ятний знак) знаходився господарський двір колгоспу «Перемога» села Зубрівки, який був створений більшовиками на початку 30-х років минулого століття на базі приватної садиби старости села Самійлика Фадея Андрійовича, 1855-го року народження.

Земля родини Самійликів була куплена в 1862 році батьком Фадея Андрієм Івановичем у поміщика Кароля Олізара.

У Фадея Андрійовича було 7 синів і одна дочка. Троє синів – Йосип, Іван та Григорій в 1937-1938 роках були репресовані і розстріляні. Син Тимофій помер в 1932 році в київській лікарні і похований в братській могилі на Байковому кладовищі в м.Києві. Син Давид дожив до 1947 року, а дочка Євдокія померла в 1945 році.

Про долю двох наймолодших синів Петра та Павла нічого не відомо.

Протягом трьох поколінь родина Самійликів поріднилася з такими сільськими родинами, як: Ляшуки, Хом’як, Кукси, Тимошенки, Ковальчуки, Радомські, Мельники, Будники, Сухани, Бабичі, Балакіни, Ломаки, Кондратюки, Буласи.

Родина Самійликів за останнє століття розрослася до 2 тис.осіб.

Вчора

Сторінки:
Нагору