БЕР
Четвер
28
17:08

​У Житомирі обговорили ситуацію із реорганізацією школи у Романівському районі

Аби роз’яснити реальну ситуацію, яка склалася з реорганізацією Товщанської школи Романівського району, у Житомирській ОДА сьогодні, 14 вересня, відбулася прес-конференція.

З журналістами спілкувалися заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, перший заступник голови обласної ради Володимир Ширма, начальник управління освіти і науки ОДА Вадим Калінін та депутат обласної ради Олена Галагуза.

«Коли ми говоримо про реформування освіти, то на першому місці стоїть не фінансова вигода та економія, а якість освіти і рівень знань. Якщо приймається рішення про реорганізацію якоїсь школи, то цей шлях промальовується до найменших дрібниць», – наголосив Ярослав Лагута.

Якщо розглядати ситуацію з Товщанською школою, то причин для її реорганізації у школу 1-го ступеня було достатньо. І це не лише недостатність фінансування. 36 дітей навчали 13 вчителів, проте якість освіти малокомплектної школи без належно укомплектованих класів для інформатики, біології та хімії, англійської мови залишає бажати кращого. Особливо це стосується учнів старших класів, які готуються до ЗНО. Без належних умов хороших результатів зовнішнього оцінювання не досягти. Цьогоріч із середніх класів у школі могли б працювати лише 6,7,8 із загальною кількістю – 18 дітей (6 клас – 3 учнів, 7 клас – 5 учнів, 8 клас – 10 учнів).

Тому батькам учнів середніх класів запропоновано визначитися, до якої із трьох сусідніх шкіл підуть їхні діти після реорганізації. При тому запропоновано підвіз дітей шкільним автобусом туди з назад і безкоштовне харчування. Натомість діти 1-4 класів та вихованці садочку, який знаходиться на базі школи, залишаються у Товщанській ЗОШ І ступеня.

Ярослав Лагута розповідає: «Романівська гімназія була визначена опорною школою. Я особисто відвідав її 1 вересня і переконався, що там належна матеріально-технічна база, є пристосовані навчальні кабінети, спортивна зала, стадіон та багато іншого. Зрозуміло, що якість освіти у такому навчальному закладі буде набагато вищою порівняно з малокомплектною школою. Проте батьків ніхто не змушує віддавати дітей саме туди. Їм на вибір запропоновано ще Червонохатківську ЗОШ І-ІІ ст. та Биківську ЗОШ І-ІІІ ст. Є шкільний автобус, який забезпечуватиме підвіз учнів, у школі їх будуть безкоштовно годувати. Загалом, місцева влада пішла на всі поступки».

На думку Володимира Ширми, районна рада прийняла державницьке, виважене рішення, яким показала, що думає про якість освіти для дітей: «Діти мають навчатися у хороших умовах, у закладах, де є спортивні зали, стадіон, комп’ютерні класи, інші обладнані кабінети».

Проте у селі спротив не вщухає і більшість дітей досі не приступили до навчання. Депутат обласної ради Олена Галагуза закликає не робити політики на дітях, адже потрібно думати, в першу чергу, про майбутнє та про здачу ними ЗНО.

«В освіті ніякої політики бути не може. Закликаю не робити піару на дітях. Адже мови про закриття школи немає. Менші дітки до 4 класу будуть відвідувати саме Товщанську ЗОШ. Для старших організовано транспорт і харчування. Батьки зараз мають не реагувати на політичні маніпуляції, а думати про ЗНО і майбутнє своїх дітей. А в малокомплектній школі діти не зможуть належно підготуватися», – зазначила Олена Галагуза.

Начальник управління освіти і науки ОДА Вадим Калінін також наголошує, що про закриття школи мова не йде. Навпаки – 1 із варіантів майбутнього школи – переобладнання її в навчально-виховних комплекс із повноцінним садочком та навчанням дітей з 1 по 4 класи.

«Ми пропонуємо зробити НВК. Там залишається школа першого ступеня, де навчаються діти з 1 по 4 класи. Також у цьому ж приміщенні буде функціонувати дитячий садочок. Поки ж дошкільнята відвідують його по кілька годин на день», – сказав Вадим Калінін.

На сьогодні залишається одна головна проблема: діти досі не розпочали навчання.

«Сподіваємося, що батьки приймуть рішення і виберуть школу, у яку віддадуть своїх дітей. З досвіду минулих років: ми маємо зараз у районах вдячність навіть від тих жителів, які були так само проти реорганізації шкіл але зараз задоволені якістю навчання», – зазначив Ярослав Лагута.

Отож, сьогодні батьки учнів 6-8 класів с. Товща мають визначитися, до якої із трьох шкіл підуть їхні діти. Станом на 14 вересня вже перша дитина із с. Товща відвідала навчання у Романівській гімназії. Батьки інших дітей запланували відвідування сусідніх шкіл, аби оглянути умови навчання.

Сторінки:
Нагору