КВІ
Субота
20
05:32

​У Житомирі можуть запровадити віяльне відключення електроенергії

Через зменшення платежів за спожиту електроенергію "Житомиробленерго" може запровадити віяльне вимкнення електропостачання для підприємств та побутових споживачів. Про це Суспільному розповів керівник підприємства Олексій Шекета.

Це високовольтна підстанція на Смолянці. Звідси електрична енергія надходить до більшості лікарень обласного центру. Сьогодні вона працює безперебійно. Але, за словами заступника технічного директора "Житомиробленерго" Анатолія Блажкевича, суттєве зменшення платежів за спожиту електроенергію може призупинити роботу підстанції.


Анатолій Блажкевич: "На сьогодні ми виконуємо всі планові ремонтні та профілактичні роботи. Але якщо не буде фінансування, не буде проплат, ми не зможемо працювати в нормальному режимі. І ця отака велика підстанція може зкпинитися".


За словами комерційного директора підприємства Олега Нагірняка, у порівнянні з минулим роком платежі за використану елекроенергію зменшилися.


Олег Нагірняк: "Плата побутовими споживачами в минулі роки складала 80-90%, а сьогодні через дозвіл на відтермінування платежів за комунальні послуги у зв’язку з карантином плата впала до 30-40%. А підприємствами – до 50-60%. В залежності від сфери виробництва".


Якщо оплата за спожиту електроенергію і надалі буде зменшуватися, то можуть бути запроваджені віяльні відключення електроенергії, розповів голова правління "Житомиробленерго" Олексій Шекета


"При відсутності платежів, а чудес не буває, не буде за що виробляти електроенергію і за що її розподіляти. Не буде за що передати і не буде за що реалізувати. Тоді реально наступить критична ситуація щодо наявності електроенергії. Якщо ситуація буде поглиблюватися, можливий варіант, що ми будемо змушені повернутися до віяльних відключень. Тоді важко буде розібратися, хто правий а хто ні", - сказав Олексій Шекета.


Відповідно до законодавства, на період карантину заборонено відключатия від енергопостачання життєзабезпечувальні підприємства та побутових споживачів і стягування пені за несвоєчасне здійснення платежів.


Водночас плату за електроенергію ніхто не відміняв. Відключення боржників буде здійснюватися після скасування заборон.

Вчора

Сторінки:
Нагору