БЕР
П'ятниця
29
06:39

У Житомирі першим представником середньовічного бою як визнаного виду спорту став клуб «Айна Бера»

​За сприяння Міністерства молоді та спорту у грудні 2016 року було створено Всеукраїнську федерацію середньовічного бою. Крім того, середньовічний бій був внесений до реєстру визнаних не олімпійських видів спорту.

Про розвиток середньовічного бою у місті та Україні, досягнення та плани на майбутнє розповів представник клубу «Айна Бера» у Житомирі Василь Назаров.

Розкажіть про історію виникнення середньовічного бою в Україні?

Як хобі середньовічні бої з’явились в Україні у 2000-х роках. Є клуби, які займаються цим вже близько 20 років. Як не дивно, але середньовічні бої спочатку з’явились в Україні, а вже потім у Європі та Америці. Україна – це перша країна, яка визнала середньовічні бої як не олімпійський вид спорту. В інших країнах світу досі й залишається на рівні хобі.

Що саме представляють собою середньовічні бої?

Середньовічний бій має декілька напрямків. Існує номінація «один на один» – фехтування та повноконтактні поєдинки. Якщо мова йде про фехтування – то це бій, який обмежений в часі і переможець в ньому визначається відповідно до кількості набраних очок. В цю номінацію входить ще як мінімум п’ять, які залежать від виду зброї.

Іншим видом є «один на один» повноконтактні бої, які ще називаються професійними боями. Такі бої відбуваються по три хвилини впродовж трьох раундів.

Також існують масові номінації, які в залежності від організаторів бувають від групових поєдинків «2 на 2» до «21 на 21». Найбільш масовий поєдинок, в якому я приймав участь це було «100 на 100».

Середньовічний вид бою акумулює в собі інші види спорту, пов’язані з іншими бойовими мистецтвами. За що я люблю цей вид спорту, так це за те, що тут ти можеш обрати для себе те, що тобі подобається найбільше. Наприклад, я змагаюсь у всіх номінаціях.

Розкажіть трохи більше про клуб та його роботу.

Спортивні клуби середньовічного бою «Айна Бера» діють по всій Україні. Ми є філією у місті Житомирі. Зараз у клубі перебуває 10 чоловік. Скоро ми плануємо відкрити залу та провести повноцінний набір. Ми позиціонуємо себе саме як спортивний клуб і несемо відповідальність перед Міністерством молоді та спорту. Ми намагаємось відповідати всім вимогам щодо приміщення, якісної спортивної амуніції та кваліфікованого тренера.

У чому полягає особливість середньовічного бою у порівнянні з історичною реконструкцією?

Середньовічний бій як вид спорту відрізняється від історичної реконструкції. Тобто у середньовічних боях є регламент, відповідно до якого проходять змагання і кожен працює на результат. А реконструктори лише відтворюють ті чи інші історичні битви.

Розкажіть про останні досягнення на змаганнях?

Останнім фестивалем став «Битва клубів», що відбувся у Харкові. Він став останнім для мене у цьому сезоні, оскільки була отримана травма. Це були шості чи сьомі змагання підряд у яких довелось взяти участь. За рік вдалось взяти участь у понад 30 змаганнях.

У яких міжнародних змаганнях Ви взяли участь?

У складі збірної України ми приймали участь двох чемпіонатах світу, на яких були представлені понад тридцять країн світу. У травні 2016 року ми взяли участь у чемпіонаті «Битва націй», що проходив у Барселоні, де ми зайняли перше місце у королівській номінації «21 на 21». Наша перемога стала своєрідним проривом для збірної, тому що ми шість років поспіль брали участь у даному турнірі. Королівська номінація – це головна номінація, у якій шість років поспіль перемагала команда з Росії, і ніхто не очікував, що ми зможемо здобути перемогу у поєдинку з ними.

Не збираєтесь ініціювати проведення подібних турнірів у місті Житомир?

Я дуже зацікавлений в цьому і це може стати цікавим для міста.

На скільки важкі обладунки?

Обладунки важать в середньому від 5 до 35 кілограмів. Це залежить як від ваги та росту людини, так і від характеристик обладунків. Наприклад я використовую комплекти які мають елементи з титану та високовуглеводної сталі. Метал опрацьовується відповідно до технологій. Вартість спорядження для бійця становить близько тисячі доларів. Свої обладунки я робив самостійно. І зараз клуб, як зацікавлена сторона, активно працює над розробкою бюджетних варіантів.

Які турніри чекають у найближчий час?

З кінця року запланований старт відборів на турнір «Битва націй 2018», це перші офіційні змагання, на які я налаштований.

На скільки важко розпочати займатися середньовічним боєм?

Дуже важко відразу вдягти 30 кілограмів обладунку та брати участь у боях. Коли людина тільки розпочинає займатися вона має пройти загальну фізичну підготовку. Для того щоб людина звикала до обладунків вона починає займатися у «м’яких» обладунках, які важать до восьми кілограм. Крім того, клубом розроблена програма відповідно до якої і проходять тренування.

Вчора

Сторінки:
Нагору