БЕР
Четвер
28
14:18

​У Житомирі презентували проект ПРООН щодо сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель шляхом застосування механізму ЕСКО

У бюджетній сфері оплата за спожиті паливно-енергетичні ресурси та комунальні послуги є однією з найбільших складових витрат на утримання бюджетних закладів. Економія коштів можлива у разі підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів.

Забезпечення енергоефективності та енергозбереження в бюджетних установах неможливе без впровадження проектів модернізації об’єктів бюджетної сфери, новітніх технологій, спрямованих на підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів, альтернативних та відновлювальних джерел енергії. Залучення до співпраці енергосервісних компаній (ЕСКО) є одним із дієвих та ефективних механізмів залучення коштів на реалізацію таких проектів.


Про використання ЕСКО механізму в бюджетних установах на прикладі ДНЗ №3 говорили сьогодні, 09 лютого, під час засідання робочої групи з реалізації місцевої енергетичної політики та впровадження «Європейської енергетичної відзнаки». Проект ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО» презентували Сергій Варга, проектний менеджер ПРООН в Україні, Володимир Висоцький («Укргазбанк») та Айрат Хакімзянов (Проект UNDP).


Сергій Варга розповів: «Наш проект «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО» розрахований на п’ять років. Даний проект ПРООН працює в двох напрямках: енергоефективність громадських будівель та розробка національної системи моніторингу використання енергоресурсів, адже коли є чітка картина, на якій ділянці є втрати – в короткі терміни можна вжити відповідних заходів. Зокрема, Програмою надаються певні кошти містам, які залучаючи ЕСКО-компанії реалізують пілотні проекти щодо встановлення систем моніторингу використання енергоресурсів у будівлях».


Головна перевага пропонованої концепції в заощадженні бюджетних коштів, оскільки впровадження енергоощадних заходів здійснюється коштами самої ЕСКО, на підставі укладеного енергосервісного контракту. Енергосервісна компанія реалізує енергоефективні проекти за власні кошти, які повертає із отриманої економії витрат на оплату спожитих енергетичних ресурсів та комунальних послуг протягом строку енергосервісного договору.


Представник «Укргазбанку» Володимир Висоцький наголосив, що найближчим часом застосування фінансового лізингу для придбання ЕСКО-компанією енергоефективного обладнання почне грати помітну роль у фінансуванні енергосервісу.


«З точки зору ризиків для банку та наявності активів у енергосервісних компаній, надання кредиту для закупівлі енергоефективного обладнання або надання такого обладнання у фінансовий лізинг, відсутні суттєві переваги одного виду фінансування щодо іншого, - каже Володимир Висоцький. - Разом з тим, враховуючи, що у енергосервісних компаній, як правило, відсутнє ліквідне забезпечення, термін повернення їх інвестицій досить тривалий (до 15-ти років), використання фінансового лізингу може мати перевагу для банків, з огляду на те, що право власності на енергоефективне обладнання залишається за банком, можлива закупівля обладнання за умови прийняття виробником зобов'язань щодо зворотного викупу обладнання за залишковою ціною у випадку припинення лізингоотримувачем сплати лізингових платежів, а також можливе страхування досягнення економії від ризиків погодних умов, експлуатаційних параметрів обладнання».


Нагадаємо, що 7 лютого під час засідання виконавчого комітету міської ради було прийнято рішення «Про затвердження базових рівнів споживання теплової енергії бюджетними установами міста Житомира». Даний документ та показники необхідні для того, аби планувати видатки на витрати теплової енергії, ефективно проводити моніторинг і заходи з термомодернізації, шукати шляхи економії та раціонально використовувати теплову енергію в будівлях бюджетної сфери.

Вчора

Сторінки:
Нагору